Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Prymula řekl, zda mu vadí označení „plukovník“. „Zůstaňte doma,“ vzkázal Čechům

Autor: ČTK, simao - 
14. října 2020
21:33

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu večer vyzval na twitteru lidi, aby, pokud možno, zůstávali co nejvíc doma. Upozornil na to, že fakultní nemocnice omezí úkony. A reagoval i na dotaz, zda mu vadí, když ho někdo označuje jako plukovníka.

„Ta opatření jsou už poměrně bolestivá, protože nad rámec té původně deklarované kapacity ji musíme prakticky zdvojnásobit. Důvod pro to je zřejmý. Blížíme se do fáze, kdy naše běžná kapacita může být ohrožena, tak jak nám kontinuálně narůstají hospitalizovaní pacienti. Dohodli jsme se s řediteli, že budou v tuto chvíli omezovat už elektivní péči, tedy péči, která je plánovaná, a připraví se uvolnění této kapacity na nápor pacientů covid pozitivních,“ oznámil ve středu večer ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Fakultní nemocnice tak omezí plánované operace a péči. Kapacitu a lůžka, která se jim tak uvolní, mají připravit pro pacienty s covidem-19. Podle Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem kvůli rostoucímu počtu případů zdvojnásobit. Jaký by měl být, ministr neupřesnil. Fakultní nemocnice začaly péči omezovat už v minulých dnech.

„Když se díváme na současné predikce, tak je zřejmé, že čísla nejsou vůbec příznivá, že kapacita našeho systému bude brzy výrazně postižena, protože počet nových hospitalizací stále velmi dramaticky stoupá. Já bych proto chtěl apelovat na všechny z vás, abyste zůstali pokud možno doma. Abychom postupovali v režimu - jít do práce, vrátit se z ní, eventuelně na nákup, případně zařídit nezbytné věci. Ale pokud to je jen trochu možné, zejména zůstat doma,“ vzkázal na twitteru Prymula a opět apeloval i na firmy, aby využívaly co možná nejvíce home office svých zaměstnanců.

Černé scénáře

Podle neveřejné predikce Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), kterou má k dispozici i deník Blesk, se kapacita nemocnic i při nejoptimističtějším vývoji koronavirové epidemie na konci října vyčerpá. Scénář ukazuje, že ve druhé polovině měsíce bude přibývat v průměru téměř 7000 nakažených denně a úmrtí bude v říjnu téměř tisíc. Naopak nejkrizovější varianta počítá s 22.000 nakaženými za den a 155 zemřelými.

Podle dostupných údajů v nemocnicích končí zhruba čtyři procenta nakažených. Téměř procento těch, kteří mají covid, je pak ve velmi vážném stavu.

Prymula ve svém úterním projevu řekl, že se stav v Česku prudce zhoršuje, přírůstky počtu pacientů jsou jedny z nejvyšších na světě a modely ukazují, že v dalších týdnech přibude hospitalizovaných a takřka jistě i úmrtí. Ve svém vystoupení ministr zmínil, že jeho strategie je tříbodová. Jedním z bodů je právě posílení kapacity lůžek pro pacienty s covidem a ucelené krizové řízení všech státních nemocnic.

Vadí Prymulovi označení plukovník?

Prymula v projevu podotkl, že nařídil vyčlenění lůžek s intenzivní péčí. Mělo by jich být až 10.000, a to pro pacienty s covidem, pro urgentní medicínu a pro lidi s neodkladnou léčbou. Dostatečný by měl být počet míst na jednotkách intenzivní péče i pro ty, kteří už jsou ve stabilizovaném stavu, ale ještě zůstávají v nemocnici.

Video  Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly  - ČTK
Video se připravuje ...

Prymula na twitteru ve středu večer reagoval i na dotaz, zda mu nevadí, když mu lidé říkají plukovníku. „Já už nejsem ve vojenské aktivní službě, takže mi tato hodnost nepřísluší, jsem v podstatě plukovníkem v záloze. Nicméně se za svůj pobyt v armádě ani nestydím a myslím si, že byl velmi prospěšný. Myslím si, že řadě mladých mužů by to prospělo, protože pokud armáda něco dává, tak to je schopnost nějaké orientace v prostoru, nějaké základní návyky a schopnost určitého manažerského řízení,“ vzkázal Prymula.

krapotkin ( 15. října 2020 11:51 )

Přesně. Tyhle funkce dostávali jen kovaní komouši.

ksicht ( 15. října 2020 02:12 )

hlavně to je milionář. v pozici ministra je "týden" a už kolem něho krouží odkloněné miliony. Prostě plukovnická guma, ze kterého se stal zázračný investor. Něco jako Gross

Omasta ( 15. října 2020 00:25 )

Odkud myslíš, že to vím?

Omasta ( 14. října 2020 22:47 )

Restrikce samozřejmě nebudou jen do 2.11., ale o několik měsíců déle. Jak už si lidi zvyknou na ponižování, budou mu zobat z ruky i později.

Jak to bude potom, až bude vakcína připravená?. Bude to zařízené, aby vakcínu zaplatil stát, protože lidi by si ji jinak nekoupili. Jakmile vakcína bude v prodeji, plukovník restrikce s velkou slávou zruší. Tím se virus zase rozběhne. A tak donutí neposlušné občany, aby ze strachu vakcínu strpěli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa