Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené hospody i školy: Vláda omezila Čechům shromažďování a zakázala venku popíjet

Aktualizováno -
12. října 2020
22:45
Autor: ČTK, sova, sab - 
12. října 2020
15:45

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Všechny školy kromě mateřských zároveň přejdou na distanční výuku. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Krátce poté to na tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO). Omezené je i shromažďování - maximálně na šest osob. Na veřejných místech je zakázané také pití alkoholu. Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou přijatá opatření zmírněná, avizoval Babiš.

Co všechno a jak vláda omezila:

  • Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Školek se opatření netýká.
  • Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Mohou jen do 20:00 provozovat okénkový prodej.
  • Už od úterý a do odvolání bude v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. 
  • Shromažďování v ČR bude kvůli covidu-19 od středy do konce nouzového stavu omezené na maximálně šest osob.
  • Na veřejně přístupných místech bude zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od středy do 3. listopadu.
  • Na středních školách nově bude od středy zakázána i praktická výuka, jež byla dosud možná. Na vysokých školách budou pouze zkoušky do 10 osob.
  • Vysokoškoláci, kteří mají v Česku jiné bydliště, měli opustit koleje - s výjimkou těch, kteří mají nařízenou pracovní povinnost. Ministr Robert Plaga (za ANO) od tohoto opatření nakonec ustoupil.
  • Ošetřovné by mělo zůstat na 60 procentech základu výdělku, avšak s minimem 400 korun denně. Dohodla se na tom koalice.
  • Nejistý je osud ceremoniálu 28. října na Hradě.

Nová opatření v Česku (platná od 14. 10. 2020) Nová opatření v Česku (platná od 14. 10. 2020) | Vláda ČR a Blesk - Jan Neomillner

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po několikahodinovém jednání oznámila rázná opatření. (12. 10. 2020)  - abl

Video se připravuje ...

Kompenzace zatím vláda nepředložila

„Budou připraveny programy, které zkompenzují ty změny, které tady můžou nastat,“ slíbil ministr zdravotnictví Roman Prymula směrem k restauracím, které budou muset zavřít. Do 20 hodin budou moci restaurace a hospody prodávat pouze skrze výdejní okénko. Výjimku mají hotelové restaurace, ty budou moci být pro hosty otevřené, však pouze do 20 hodin.

Zleva ministr školství Robert Plaga (za ANO), ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupili 12. října 2020 v Praze Zleva ministr školství Robert Plaga (za ANO), ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupili 12. října 2020 v Praze | ČTK / Vondrouš Roman

„My budeme kompenzovat všechny sektory, tzn. restaurace, kulturu, sport, fitka, bazény a tak dále,“ slíbil premiér Babiš. Řeší to prý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), „dotáhnout“ by to měl tento týden.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že kompenzace budou potřeba i pro potravinářský průmysl. „V situaci, kdy nejsme schopni k aktuálnímu dni a hodině vyčíslit případné ztráty, tak není možné mít rovnou připravený kompenzační balíček,“ řekl Hamáček.

Babiš: Nevím, kde byla chyba, dal jsem na epidemiology

„Nevím jaké chyby se staly, nevím, kde je nějaký zásadní problém,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), když padl novinářský dotaz na celkové zhodnocení a na to, proč se Česko dostalo tak daleko, když premiér sliboval připravenost systému. „Hygieny odevzdala armáda na ministerstvo zdravotnictví 1. 6. a potom jsem dospěl k názoru, že je potřeba vrátit armádu znovu do hry i s panem Dzurillou (vládní zmocněnec pro IT - pozn. red.),“ dodal Babiš, poté začal mluvit o tom, že lidé umírají s covidem a ten jim zkracuje život a také o školách.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Postupoval jsem podle nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, zda nepodcenil koronavirus vzhledem k tomu, že Česko dnes překročilo hranici jednoho tisíce mrtvých s touto nemocí. Dal prý na doporučení epidemiologů a expertů. „Tisíc mrtvých je průměr tří dnů v ČR, v ČR umře 110 tisíc lidí za rok, 27 tisíc na rakovinu, v průměru 350 denně,“ argumentoval Babiš. Dodal však, že to nechce podceňovat, a že každý život je cenný.

Poté se taky objevil novinářský dotaz na nesoulad vyjádření Babiše a Hamáčka, který na rozdíl od Babiše dramaticky hovořil o tom, že pokud se situace nezlepší, budou „v ulicích mrazáky na mrtvoly“. Babiš reagoval, že nechce nic podceňovat, Hamáček řekl, že si stojí za všemi svými vyjádřeními.

Hamáčkovo doporučení: Jen do práce a nakoupit

„Kdybychom neudělali nic, tak nám hrozí nekontrolovatelné šíření viru,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že hrozí naplnění kapacit zdravotního systému. Babiš i Hamáček se omluvili za to, že je tisková konference tak pozdě oproti původním plánům. Hamáček doporučil, aby lidé chodili jen do práce a nakoupit.

„Máme jen jeden pokus,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Sdělil, že první stupně základních škol otevřou 2. listopadu. Ošetřovné by mělo zůstat na 60 procentech s minimem 400 korun denně. „Všem se omlouváme a prosíme o pochopení všechny zaměstnavatele, je to nutné,“ řekl Babiš. Pro děti lékařů, sester a dalších strategických pracovníků budou školy zajištěné. Potvrdil také informaci, že se zavřou restaurace, právě toto téma bylo podle něj na vládě kontroverzní. Varoval před „italským scénářem“.

Prymula: Další šanci nemáme

Hned ráno se situací zabývala Bezpečnostní rada státu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) měl navíc vystoupit v televizích k aktuálnímu vývoji epidemie covidu-19, pondělní odvysílání projevu ale nechal jen pár minut před tím odložit. Kabinet probral také Prymulův návrh na posílení kapacit zdravotnictví povoláním mediků na pomoc nemocnicím při nouzovém stavu.

Ministr zdravotnictví řekl, že mají poměrně přesnou predikci toho, jak naplněné budou JIP v následujících 14ti dnech. „Už nemáme další šanci,“ řekl Roman Prymula s tím, že pokud by nezavedli tato opatření, došlo by k přeplnění kapacit nemocnic. „Musíme provést restrukturalizaci lůžek,“ řekl Prymula s tím, že chtějí kapacity pro covid pacienty zdvojnásobit a ředitelé nemocnic ho ubezpečili, že to je možné.

Ministři by podle dřívějších zpráv měli projednat také dokument k restartu hospodářství, jehož součástí bude národní plán obnovy k čerpání zhruba 180 miliard korun.

Při pondělní diskusi na tripartitě převládl názor uzavřít i první stupeň základních škol kvůli koronavirové epidemii. Na tiskové konferenci to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Školky podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly uzavřeny z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nebudou. Vláda o dalších opatřeních rozhodovala odpoledne a večer.

„Dlouhá diskuse byla o tom, zda uzavřít nebo neuzavřít první stupeň škol. Byli jsme dotazováni, nakonec většinový názor byl, že má převahu názor epidemiologický, čili i děti můžou být přenašeči covidu-19 na svoje rodiče. Pravděpodobně vzhledem k tomu, že se dá očekávat prázdninový týden od 26. října, tak většinový názor byl i pro uzavření těchto škol,“ řekl Hanák. „Byli jsme ujištěni, že školky zavřeny nebudou z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,“ doplnil Středula.

Z nemocnic ale následně zaznělo, že je to pro ně problém a vypadne jim někde až třetina kvalifikovaného personálu - kvůli péči o děti.

První stupeň bez prezenční výuky od středy

Na druhém stupni základních škol se od pondělí učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se žáci měli vystřídat, na to ale už nedojde. Na výuku on-line přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Skončí výjimka i pro praktickou výuku. Na prvním stupni zůstala do úterý prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu, ve středu nebude ani ta.

„Jednoznačně dochází k zavlékání pozitivity do rodin a někdy i k prarodičům,“ zdůvodnil ministr zdravotnictví Prymula, proč se zavírají i první stupně základních škol. O takovém zavlékání nákazy podle něj značí častá věková kategorie nově nakažených. Tou už nejsou hlavně mladí lidé.

„Viděl jsem predikce růstu epidemie v České republice,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Kvůli tomu bude podle svých slov obhajovat přechod na distanční výuku, i když to prý sám nečekal. Prý je to proto, aby nedošlo k situaci, která by znamenala katastrofu. Uznal, že je málo času na přípravu. Školy se totiž už připravily na nedávno ohlášenou výuku ve školách tzv. na střídačku. „Omlouvám se ředitelům škol, omlouvám se rodičům, kteří jsou neustále v nejistotě,“ řekl Plaga.

V září, srpnu a březnu k národu z televizních obrazovek promluvil premiér Andrej Babiš (ANO). V posledním proslovu před třemi týdny spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek. Přiznal, že se nechal ukolébat letním poklesem nových případů a vláda opatření i kvůli atmosféře ve společnosti zmírnila. Prymula musel avizovaný pondělní projev odložit.

Nejasno kolem Zemanova ceremoniálu

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci dostal i dotaz, zda by se na Hradě měla uspořádat oslava 28. října spojená s udělováním státních vyznamenání, tak jak to plánuje prezident Miloš Zeman. Babiš řekl, že to je otázka spíš na „pana tady hlavního epidemiologa“. Hlavní hygieničkou je Jarmila Rážová, Babiš však dotaz nasměroval k ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi.

„Já nerozhoduji o opatřeních, která tam budou,“ řekl Prymula s tím, že by nechtěl být nařčen z osobních zájmů. Má totiž také dostat státní vyznamenání. „To dělá paní hlavní hygienička Rážová v tuhle chvíli. Ten ceremoniál byl připravován v naprosto omezených počtech, to znamená bez jakýchkoli rodinných doprovodů,“ řekl Prymula, ale nevyloučil další omezení pro ceremoniál.

„Počkejme si, je to ještě relativně daleko, až za dva týdny,“ dodal premiér Babiš. Vydaná opatření však mají platit týdny tři.

Video  CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek 
Video se připravuje ...

krapotkin ( 13. října 2020 17:34 )

Když zakážou vycházet, pochcípá víc lidí hlady než na nějakej blbej bacil.

Covid_19 ( 13. října 2020 16:01 )

každý jednou umře, to je tak jediná jistota. Osobně si myslím, že když to populací projde úplně neřízeně, že bude hodně zdravotně postižených, o které se budeme muset starat. Pokud jste viděl rentgenový snímek plic lidí s covidem, tak to pochopíte, že to není chřipka. Budeme mít stovky tisíc zmrzačených lidí, protože nedostanou péči, aby se následky zmírnily. Vím to z vlastní zkušenosti, praktik mně nasadil antibiotika, takže plíce mně zachránil i bez nemocnice, jiní jsou na tom hůř

mazd ( 13. října 2020 12:50 )

villon ( 13. října 2020 09:49 )

Vládu přinutila rozvolňovat lúza přece. Kdo volí populistu bureše? Nebo snad mislíte, že je tak slabí a hloupí že se nechá manipulovat milionem chvilek? Těžký omyl, on se nechá manipulovat jedině těma, kdo ho volí. Čili za (naprosto nekoncepční a diletantské) rozvolnění děkujme voličům Agrofertu.

xiioma ( 13. října 2020 09:47 )

Je ještě někdo kdo věří, že mají šajn co dělají?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa