Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První stupně zřejmě zavřou, ošetřovné se prodlouží. A v hospodě si nedáme ani večeři?

Aktualizováno -
12. října 2020
16:03
Autor: red, ČTK, kso - 
12. října 2020
12:07

Koronavirovou situací v Česku se ráno zabývala bezpečnostní rada státu, hned po ní i tripartita. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že opatření v Česku se zpřísní od středy, nevyloučil ani lockdown. Zástupci zaměstnavatelů a odborů řekli, že klíčové je udržet takzvanou rizikovou infrastrukturu státu, po argumentech epidemiologů kývli na uzavření prvních stupňů základních škol. Školky mají zůstat otevřené. Neuspěli s návrhem na zvýšení ošetřovného na 80 procent platu, prodloužit by se ale mělo. Nesouhlasí také se současným návrhem rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že vláda jedná i o dřívější zavírací době restaurací než je stávajících 20:00.

O uzavření 1. stupně základních škol zatím rozhodnuto definitivně není, řekla Schillerová. Považuje za důležité zabezpečit kritickou infrastrukturu.

„Určitě budou nutné roušky na veřejných prostorech. Jako je zastávka,“ tlumočil slova ministra zdravotnictví Romana Prymuly po jednání tripartity Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. Odbory se s vládou na opatřeních shodly. 

Hanák dodal, že během jednání se probírala i situace ve školách. „Dlouhá diskuse byla o tom, zda uzavřít nebo neuzavřít první stupeň škol. Byli jsme dotazováni, nakonec většinový názor byl, že má převahu názor epidemiologický, čili i děti můžou být přenašeči covidu-19 na svoje rodiče. Pravděpodobně vzhledem k tomu, že se dá očekávat prázdninový týden od 26. října, tak většinový názor byl i pro uzavření těchto škol,“ řekl Hanák. „Je pro nás duležité zdraví občanů a shodli jsme se na tom, že děti mohou virus přenášet na rodiče,“ poznamenal k tématu škol šéf odborů Josef Středula.

„Školství je připraveno a vybaveno technikou pro distanční výuku. Rodiče na to připraveni ale nejsou,“ dodal Hanák. To se ale neshoduje s vyjádřením řady škol, které doteď zmiňují, že dodávku techniky od státu nezískaly. Pokud už školy peníze dostaly, svazují je v rychlém nákupu výpočetní techniky pravidla jejich zřizovatelů, tedy měst.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Středula potvrdil, že se bude prodlužovat ošetřovné. To se platí rodičům dětí do 10 let maximálně 9 dní, samoživitelkám 16 dní. „Nesouhlasíme ale s tím, že se nezvýší na 80 procent, jako tomu bylo na jaře (...) Nelze pak ošetřovné čerpat jen tak, důvod pro ošetřovné musí vzniknout,“ uvedl Středula. 

Hanák vyloučil, že by se zcela uzavřely restaurace. Dodal, že dnes by měl vicepremier Karel Havlíček (za ANO) představit nějakou vizi kompenzací. 

Video  Andrej Babiš - tisková konference  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hádky o rozpočtu a superhrubé mzdě

Velká část jednání byla věnovaná státnímu rozpočtu na příští rok. K němu mají odbory značné připomínky.  „Podle nás není přesně návrh dopracován. Měl by se udržet pohyb investování do výzkumu a inovací,“ poznamenal Hanák.

„Naše priority jsou takové, aby nebyla přijímány politická opatření, a to nejen v prvním pololetí ve prospěch voleb (…) Byl bych rád, aby vláda dodržela, co slíbila,“ uvedl dále Hanák, kterého děsí představa, že by ČR vstoupila do nového roku bez rozpočtu. Podle něj by se jednalo o katastrofu. 

Podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly není cestou si kvůli rozpočtu půjčovat na úkor toho, že se zruší superhrubá mzda. Oba muži se shodli, že s rozpočtem nesouhlasí a že by vláda měla výpadek superhrubé mzdy nahradit. „Jsou dva návhry. Jeden s daňovým balíčkem, který, jak jsme vypočítali, dopadá na rozpočet 70 - 80 miliardami korun,“ uvedl Hanák. 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák  na tiskové konferenci po jednání tripartity (12.10.2020) Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na tiskové konferenci po jednání tripartity (12.10.2020) | Reprofoto

Stát by měl v příštím roce podle návrhu rozpočtu hospodařit se schodkem 320 miliard korun. Koaliční strany se na tom v pátek shodly. Je to druhý nejvyšší deficit v české historii po letošku, kdy vláda kvůli koronavirové krizi prosadila navýšení ze 40 miliard korun na půl bilionu. Návrh zatím rušení superhrubé mzdy nezahrnuje. Premiér dnes  přitom podle Středuly a Hanáka několikrát zopakoval, že vláda s tímto krokem počítá. Zrušení superhrubé mzdy je součástí nového daňového balíčku, v němž je i stravenkový paušál. 

V rozpočtu chybí zvyšování minimální mzdy, vyjma zvyšování ve školství. Několik skupin se ale tučnější pásky dočkají. „Zaznělo zvýšeno 4,6 pro školství, ostatní ne,“ dodal Středula. 

Schillerová: Jednáme o dřívější zavíračce

Restaurace by mohly mít povinnost zavírat ještě dříve než ve 20:00. Podle Schillerové se o tom kvůli vývoji koronavirové epidemie jedná. Zavřít restaurace úplně vláda nechce, řekla Schillerová České televizi. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák dnes po zasedání tripartity uvedl, že premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

Restaurace od pátku musejí zavírat ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé.

„Nechceme restaurace zavřít úplně. Ještě si to vyladíme na vládě. Padaly návrhy, že by byly otevřeny do určité doby, pak by následovala okénka. Ale musíme si přesně říct tu dobu,“ řekla Schillerová. „Musíme stanovit jasná pravidla, protože tady ten zdroj nákazy je poměrně velký. Jednáme o kratší době, ještě to nechci říkat přesně, protože si to musíme definitivně říct,“ dodala ministryně. Češi se musí ale připravit na to, že si do hospody nezajdou zřejmě ani na večeři.

Restaurační a kulturní zařízení jsou podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR méně riziková z hlediska šíření nákazy. V reakci na nedávné opatření ministerstva zdravotnictví řekl ČTK Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků ČR, že se po 20:00 v gastronomických provozech vytvoří na 50 až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného pro personál.

 

manunu ( 13. října 2020 06:42 )

siki_: Známá firma se zase ozvala, 7vox7, Actimel... Ty tak můžeš posuzovat co je pro děti dobré, nebo není.

Melberi ( 12. října 2020 22:43 )

Bacha na cirrhosis, nebo gallstones

Brichacek ( 12. října 2020 18:55 )

Jestli nas zachraňuje soustruzník středula a umasťéna marfuša šílerova tak to je důvod k nejvyššímu stupni obav!!!!!!

fico ( 12. října 2020 18:18 )

fico ( 12. října 2020 18:16 )

Že by chyběl mozeček?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa