V hospodě do 20:00, u stolu 4 hosté. Prymula: Nechceme, aby tam lidé trávili volný čas

Autor: ČTK, for, simao - 
8. října 2020
20:09

Od pátku 9. října budou muset po dobu 14 dní restaurace a hospody v Česku zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš 4 lidé místo dosavadních šesti hostů. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že vláda chce omezit kontakty lidí, a zároveň podotkl, že nechce, aby lidé v hospodách trávili volný čas. Svaz obchodu ale zuří, podle nich nejsou restaurační ani kulturní zařízení riziková. 

Provoz barů a restaurací omezilo mimořádné opatření už dříve. Od tohoto pondělí platí, že u jednoho stolu může v restauracích sedět nejvýš šest lidí, podniky pak musí mít ve 22:00 zavřeno. Do svých prostor navíc mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.

Nyní přichází další omezení. Od pátku 9. října musí hospody a restaurace zavřít do 20:00. U jednoho stolu pak může sedět nanejvýš čtveřice hostů naráz.

Prymula: Na večeři ano, ale netrávit tam volný čas

„Je omezena otevírací doba na čas do 20 hodin. Ten důvod je zřejmý. Chceme, aby se lidé mohli v těchto zařízeních vystravovat, tzn. aby tam mohli jít i na večeři, ale nechceme, aby tam trávili volnočasový program, tzn. nebudou tam ani ty wifiny, a chceme skutečně, aby tam trávili dobu minimální,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Jde tak o další výrazné omezení v českém pohostinství, řada podniků přitom stane před otázkou, zda se jim vyplatí vůbec otevřít.

Video  Souhrn: Co vláda zakazuje? Prymula o hospodách do 20:00, zavřených kinech a divadlech i omezení sportu  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

V obchoďácích na jídlo jen ve dvou lidech

Vypínání wi-fi pro hosty nebude jen případem restaurací a hospod. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, rovněž vypnout wi-fi. Sedět tam budou moct lidé navíc jen po dvou. Omezení pro obchodní centra má začít platit v pondělí. Jeho cílem je podle ministra omezit kontakty mezi mladými lidi, kteří se v těchto místech ve volném čase shromažďují.

Prymula uvedl, že omezení služeb v jídelních službách v obchodních centrech navazuje na opatření přijatá ve školství, kde bude ve větší míře využívána distanční výuka. Podle něj je třeba zamezit těsným kontaktům dětí a mládeže, protože jsou častým zdrojem nákazy koronavirem.

Restaurace byly uzavřeny už na jaře, nejprve mohly prodávat jen z okénka, poté se postupně otevřely zahrádky a 25. května mohli znovu hosté i do jejich vnitřních prostor.

Restauratéři zuří: Nepřinášíme riziko, přijdeme o tržby

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek už dříve pro Blesk Zprávy uvedl, že restauracím nezbyde nic jiného, než kvůli podobným opatřením propouštět.

„Trváme na tom, že když se dodržují opatření. Tedy, že se dodržují rozestupy mezi stoly, nosí se roušky a dezinfikují stoly, tak to není hlavním zdrojem nákazy. Chození do hospody není největším rizikem, jak je to nyní prezentováno. Chceme, aby podmínky byly nastaveny rozumně a klidně trvale. Nemá se to měnit každý týden, protože se v tom pak na závěr nevyzná zákazník, ani samotný provozovatel,“ řekl Stárek Blesku. 

Restaurační a kulturní zařízení jsou méně riziková z hlediska šíření nákazy, vláda by omezení měla zdůvodnit a představit kompenzace, míní Svaz obchodu. 

V době po 20:00 se v gastronomických provozech vytvoří zhruba 50 až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného pro personál. „Je to boj o ekonomické přežití. Už teď to děláme hlavně kvůli lidem, abychom jim zachovali práci,“ dodává Luboš Kastner, který je spolumajitelem skupiny Hospodska a který je členem Asociace malých a středních podniků ČR.

Kastner upozorňuje, že se budou po zavírací době u hospod tvořit hloučky lidí, které budou větší, než kdyby zavíraly později.

Asociace: Ve foodcourtech lidé tráví méně času než v restauracích

Ve stravovacích zónách obchodních center tráví lidé výrazně méně času než v klasických restauracích. Přesto majitelé a provozovatelé nákupních center rozumějí mimořádným opatřením proti koronaviru a dohodli se s vládou na omezení sedících u jednoho stolu na dva lidi, sdělil předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

V tzv. foodcourtech budou od pátku moci u jednoho stolu sedět nejvýše dva lidé. V restauracích budou moci ke stolu usednout až čtyři hosté. Podle Kubíčka se ale lidé v restauračních zónách v nákupních centrech zdržují v průměru 20 minut. Prostory center jsou podle něj výrazně lépe větrány a mají vysoké stropy. „I nadále bude dodržování rozestupů hlídat pověřený člen personálu,“ uvedl dále Kubíček.

Video  Omezte kontakty, situace je alarmující, varoval Prymula. A vysvětloval, proč jsou nová opatření zapotřebí (8.10.2020)  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

 

jajas ( 8. října 2020 20:57 )

Lidi mají možnost ušetřit, když nebudou vysedávat po hospodách a vést "chytré" kecy. Uvaří si doma....bude to dravější a levnější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa