Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prymula navzdory kritice formuláře v restauracích nevyloučil. A červené okresy jsou čtyři

Aktualizováno -
2. října 2020
15:10
Autor: Mii, ČTK, simao, sab - 
2. října 2020
13:52

Roman Prymula (za ANO) zapojil do páteční tiskové konference vlastní obhajobu, ale i výzvou k občanům, aby šli volit. Upozorňoval na svou obtížnou situaci a na to, že mu nečiní potěšení, navrhovat nová omezení života v Česku. Slíbil zveřejnění většího množství dat ke koronavirové pandemii, nevyloučil přitom, že nakonec přece jen dojde na návrh registrace hostů v hospodách a restauracích, který premiér Andrej Babiš (ANO) označil za nesmysl. Podle Prymuly smysl má, je však jen jednou z variant. Za další možnost označil zavření restaurací, což však dle něj nikdo nechce.

„Musím říci, že v novodobé historii nebyl nikdy nástup ministra zdravotnictví tak složitý, jako je tomu teď. Prakticky okamžitě jsem musel řešit situace, které souvisí právě s koronavirovou krizí. S tím jsem ale musel počítat,“ uvedl Prymula.

„Je jasné, že mojí rolí je zastavit - a pokud ne zastavit, tak určitě zpomalit - nárůst této epidemie tak, aby náš zdravotnický systém byl schopen se vyrovnat s nároky, které tady určitě budou, tzn. nároky na lůžka, nároky na léčbu našich pacientů. Je třeba říci, že často čelím různým kritikám. Je jasné, že řada z nich může být oprávněná. Na druhou stranu: kdybych neudělal vůbec nic, tak by tady kritika byla rovněž,“ bránil se na tiskovce na ministerstvu zdravotnictví Prymula.

Video  Roman Prymula zmínil „prorůstání“ koronaviru z Prahy do Středočeského kraje  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prymula nezvykle apeloval i na voliče

Muž, který v čele resortu vystřídal Adama Vojtěcha (za ANO), přitom vyslal vzkaz i opozici. Ale také voličům. Jeho tiskovka ostatně začala v době, kdy se v Česku opět otevřely volební místnosti při příležitosti krajských voleb a voleb do třetiny senátu.

„Mně nezáleží na tom, jestli jste opozicí, a nebo jestli jste koalicí. V tuto chvíli jsme v situaci, kdy musíme všichni táhnout za jeden provaz. Z jednoho prostého důvodu. Covid není politický virus, covid je tady a my se s ním musíme nějakým způsobem poprat. Jestli chcete vyjádřit své politické názory, máte na to plnou možnost a plné právo, jsme v den, kdy začínají volby a já bych apeloval na všechny, aby skutečně k těm volbám šli a využili svojí příležitost vyjádřit své názory,“ apeloval Prymula na voliče.

Protože od minulého týdne přírůstky nakažených v Česku výrazně neklesly, naopak roste počet hospitalizovaných lidí, vláda ve středu na Prymulův návrh rozhodla, že je na místě přistoupit k nouzovému stavu. Začne platit od pondělí, stejně tak jako řada omezení. Týkají se především omezení shromažďování, například na vnitřní aktivity bude platit limit 10 lidí a pro venkovní 20.

„Nikdo si nemůže představit, že by někomu dělalo potěšení, že tady zavádíme nějaká omezující opatření a že je zavádíme proto, že nás to baví. To je asi směšné,“ reagoval dnes Prymula.

Snažím se využít svou erudici, hájil se ministr

„Myslím si, že ta opatření, která tady představujeme, to nejsou opatření, která by byla někde vymyšlená. Jsou to opatření, která vychází ze zkušeností. A já se snažím, abych byužil svoji erudici, svoji zkušenost a to je zřejmě naprosto dominantní důvod toho, proč jsem byl zvolen v této nelehké době za ministra zdravotnictví,“ pokračoval ve vlastní obhajobě.

„Nejsme v nějakém vakuu, my tady vycházíme ze zkušeností různých zemí světa a pokud někdo tvrdí, že se tady snažíme zavádět nějaký policení stát, tak je to přece úplný nesmysl. Naše opatření v tuto chvíli jsou mnohem méně tvrdá, než to je v řadě naprosto demokratických zemí. A těžko může někdo pochybovat, že není demokracie ve Velké Británii, v Německu, ve Švýcarsku, v Rakousku, tzn. v zemích, kde tato opatření realizována jsou,“ vzkázal lidem.

Registraci v hospodách nevyloučil, smysl prý má

Právě po Prymulových slovech na čtvrtečních interpelacích se přitom rozhořel spor o to, zda mají být hosté hospod a restaurací v Česku evidováni. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v superdebatě ČT rozčílil, že jde o nesmysl a věc vytrženou z kontextu, z Prymulových slov však vyplývá, že je tato možnost ve hře. Byť jako jedna z více variant.

Blesk Zprávy se ministra Prymuly ptaly, co říká na kritiku ze strany premiéra. Prymula však na tiskové konferenci pouze řekl, že jeho vyjádření bylo špatně interpretováno: “Ta opatření, která tady chceme udělat, tak já opravdu chci zveřejnit dopředu, protože já jsem trochu měl problém s tou komunikací včera, kdy během interpelace jsem zmínil jedno z možných opatření teoreticky plánových, které ale nikdy vyhlášeno nebylo a na 90 procent možná ani nebude.”

„Toto opatření je realizováno v řadě zemí světa, ve všech těch, o kterých jsem se zmínil. A proč to opatření je realizováno, je zřejmé. Druhá alternativa je ty restaurace zavřít a to samozřejmě nikdo nechce. Není to nějaké sledování někoho, ale je tady snaha, aby byl rychlý kontakt v případě, že tady vznikne pozitivita. V některých systémech se sbírá jen telefonní číslo, které tam je uskladněno po určitou dobu,“ vysvětloval ministr zdravotnictví.

“Nikdo nemá patent na rozum a já jsem otevřen tomu, aby opatření, která mají smysl, aby byla normálně zveřejněna,” dodal.

Prymula se na tiskové konferenci vrátil ke svému vyjádření ve Sněmovně, kdyz odpovídal na poslanecký dotaz. “On říkal, jestli toto opatření má význam a já jsem reagoval, že význam určitě má, a že ho plánujeme v rámci těch opatření, která se plánují,„ řekl ministr s tím, že představí škálu různých opatření.

“Některá budou přijata a některá nebudou přijata a tohle bylo skutečně v době, kdy o tomto opatření se nikde neříkalo,„ dodal s tím, že týden až 14 dnů se žádná opatření přijímat nebudou. Další změny v tzv. semaforu by měly být zveřejněny za dva týdny.

Prymula: Babiš opatření nebude ovlivňovat

Novináři se také Prymuly v návaznosti na to, jak Babiš vyvracel jeho slova ptali, zda opravdu premiér vydávaná opatření neovlivňuje, a zda je opravdu nechává na něm. “Co se týká té komunikace, tak byla skutečně dohoda taková, že opatření protiepidemická nebudou ovlivňována,„ řekl ministr zdravotnictví.

“Samozřejmě pan premiér o tom nevěděl, takže došlo k té výměně názorů, která tady byla v massmédiích,„ dodal.

Ministr slíbil více zveřejněných dat

Prymula slíbil, že příští týden představí výhledovou strategii ke covidu-19. Ta má obsahovat všechna zvažovaná opatření, která by se zavedla podle toho, jak by se epidemie vyvíjela.

Pozornost však budí i další současná opatření. Sportovní soutěže mají být zcela bez diváků a konat se nebudou moci ani divadelní představení, kde se zpívá. Klasická představení restrikcím unikla a mají prozatím zelenou, ale nesmí se u nich podávat občerstvení. Velké hudební koncerty jsou zakázány. V restauracích pak u jednoho stolu může pobývat maximálně 6 osob.

„V řadě systémů světa jsou mnohem tvrdší opatření a my chceme být v této otázce velmi transparentní,“ podotkl Prymula. „Změníme trochu strategii. Veškerá data, která je možno publikovat, tak publikována budou,“ slíbil.

Červenou mají čtyři okresy

V Česku za čtvrtek přibylo 3493 nakažených, je to dosavadní rekord. Aktuálně s nemocí bojuje 39 391, většina z nich má ale lehký nebo bezpříznakový průběh nemoci. V nemocnici je s koronavirem 1028 lidí. Ve vážném stavu se nachází 198 hospitalizovaných. Dosud hygienici v Česku potvrdili 74 255 případů.

Většina republiky je na koronavirovém semaforu oranžová, což značí druhý stupeň rizika. Červeou mají hlavní město Praha, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. 55 okresů je oranžových.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

hejhej ( 3. října 2020 09:24 )

Ivana Svobodov: Celosvětově zlikvidovat nejen živnostníky, ale vystrašit lidi, aby byli poslušní, chudí a především závislí a miliardářích - Soros a jemu podobní.

Ivana Svobodová ( 3. října 2020 05:09 )

Zlikvidovat živnostníky, to je to oč tu běží 🤦

Ivana Svobodová ( 3. října 2020 05:06 )

Přesně tak 👋

Ivana Svobodová ( 3. října 2020 05:06 )

Pane plukovníku,co takhle navštívit odborníka z oboru psychiatrie? Byl byste skvělý materiál 🤦

krapotkin ( 3. října 2020 04:16 )

kdo mi dokáže, že jsem nahlásil správné telefonní číslo ? Mám v zásobě pár čísel svých úhlavních "přátel" a ty klidně nahlásím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa