Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vyhněte se koronaviru i infarktu,“ varuje expert. Nemocnice v Madridu nezvládají nápor pacientů

Autor: ČTK - 
24. září 2020
14:51

V reakci na dramatický nárůst počtu nakažených koronavirem ve španělském hlavním městě dnes vedení madridského regionu požádalo centrální vládu, aby pomohla situaci zvládnout vysláním vojáků, policistů a lékařů z dalších částí země. Informovala o tom s odvoláním na místní média agentura DPA.

Armáda by v Madridu měla plnit logistické úkoly, přičemž další policisté jsou zapotřebí, aby vymáhali omezení pohybu obyvatel. Lékaři z regionů mají metropoli pomoci vyrovnat se s překotným nárůstem počtu nemocných, uvedl list El País s odkazem na regionální vládu.

Španělsko patří s téměř 700 000 nakaženými a více než 31 000 zemřelými s covidem-19 k nejhůře postiženým zemím Evropy. Až třetina všech nakažených ve druhé vlně epidemie momentálně připadá na Madrid.

Od pondělí je celkem 37 oblastí v šesti městských čtvrtích a sedmi okresech v okolí Madridu částečně uzavřeno, omezen pohyb má celkem 850 000 obyvatel. Výjimku mají cesty do práce, školy, k lékaři či na soudní líčení, opatření proto odborníci považují za nedostatečně účinné.

Na pátek ohlásila vůdkyně madridského regionu Isabela Díazová Ayusová další zpřísnění restrikcí. Uzávěru celé metropolitní oblasti s 6,6 milionu obyvatel ale označila kvůli hospodářským dopadům až za „poslední možnost“.

Podle profesora epidemiologie na Harvardské univerzitě a současně vládního poradce Miguela Hernána se však tomuto kroku půjde jen stěží vyhnout. Jednotky intenzivní péče jsou již nyní téměř zaplněné, varoval na twitteru. Bez dostatečných kapacit pro diagnózu, trasování a vymáhání dodržování izolace a karantény podle něj zbývají již pouze nové zákazy vycházení.

„Kdo je dnes v Madridu, by se měl vyhnout nejen nákaze koronavirem, ale také se snažit, aby neměl infarkt, dopravní nehodu nebo cokoliv dalšího, co vyžaduje chirurgický zákrok. Jednotky intenzivní péče jsou plné,“ varoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa