Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trochu kočkopes, pustil se do českého semaforu Prymula. Zruší mapu nákazy?

Autor: ČTK - 
22. září 2020
20:22

Za vznikem takzvaného semaforu, který ukazuje riziko nákazy v jednotlivých okresech, byly politické tlaky, řekl dnes v České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). On sám měl s jeho vznikem „trochu problém“. Současnou situaci kolem semaforu považuje za kočkopsa. Za jeho problém označil, že mapuje situaci, která již byla. „My potřebujeme zastavit vir dopředu,“ uvedl.

„Neříkám, že byl úplně šťastně zvolen, byly tady politické tlaky, aby tady byl,“ řekl nový ministr k semaforu.

„Buď máme semafor a opatření jsou navázána na něj, nebo nemáme semafor a opatření děláme plošná. Teď je to trochu kočkopes,“ řekl. Semafor je podle něj dobré sledovat kvůli tomu, aby bylo jasné, jak na tom která lokalita je. Zároveň poznamenal, že pokud by pokračoval týden či dva stejný růst jako dosud, celá mapa České republiky by se na semaforu zbarvila dočervena.

Takzvaný semafor ukazuje stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech. Rozeznává tři stupně, zelený, oranžový a nejhorší červený, v němž je zatím jen Praha. V oranžovém stupni je od pondělí 28 okresů. Zbylé okresy jsou zelené. Žádný okres v Česku už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy. V pondělí aktualizovaný semafor odráží situaci mezi 12. a 18. zářím.

Prymula také označil za jednu z priorit lepší komunikaci ministerstva. Chce, aby se jednou až dvakrát týdně konala na ministerstvu tisková konference. „Moje komunikace s masmédii by se měla omezit opravdu na dva dny, abychom měli čas na práci. Budu se snažit ta klíčová sdělení komunikovat sám,“ dodal.

Prymula dočasně končí s podnikáním

Ministr dnes také pozastavil své živnostenské oprávnění, na jehož základě mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. Prymula měl živnostenské oprávnění od 17. června, a to na výrobu zdravotnických prostředků, na poradenskou a konzultační činnost, na zpracování odborných studií a posudků, na výzkum a vývoj v oblasti přírodních a technických věd nebo společenských věd a na mimoškolní výuku a vzdělávání. Zprostředkování obchodu a služeb ukončil již 19. června. Živnost Prymula podle rejstříku pozastavil ode dneška.

Prymula v ČT řekl, že o živnost požádal proto, aby mohl vykonávat funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. „Protože na začátku to vypadalo, že ji budu muset dělat na živnostenské oprávnění,“ poznamenal. „Byl jsem na úřadu vlády na poloviční úvazek, takže jsem logicky v tom zbytku chtěl něco dělat, ale bohužel k tomu nedošlo,“ dodal.

Video  Roman Prymula se ujal ministerstva zdravotnictví  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 22. září 2020 21:44 )

ještě vyhodit právničku, která si hraje na světového ekonoma, je to bída, Petříček je mezi nimi král, ono být lepší než je většina těch vládních nemehel není zas takový problém

Maximilian ( 22. září 2020 21:39 )

nevím,kde pan premiér ty odborníky hledá,ale je to síla,připojuji se ještě za cyklistu a Marii,ale to nejde ,kdo by tam pak za ano zbyl

Covid_19 ( 22. září 2020 20:36 )

okamžitě vyhodit Rážovou a Jágrovou, které bránily preventivním zásahům v Praze a odvolávaly se na semafor. Dohledat všechny, co nechtěli prevenci a přeřadit na nižší pozice nebo se s nimi rozloučit, výsledek vidíme. Nyní to chce vyřadit nemehla. Dohledat ty, kteří rozhodli chybně o OKD, za chyby se má platit tak jak platí zaměstnanci za chyb a zmetky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa