Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová opatření na Plzeňsku: Univerzita jen distančně, na venkovních akcích roušky

Západočeská univerzita v Plzni přechází na distanční výuku.
Západočeská univerzita v Plzni přechází na distanční výuku.  (Autor: zcu.cz)
Autor: rv - 
22. září 2020
16:21

Od středy přechází Západočeská univerzita v Plzni kvůli mimořádnému opatření hygieniků na distanční formu studia. Od stejného dne také musejí mít lidé, kteří se v okresech Plzeň-město a Plzeň-jih zúčastní venkovních akcí pro více než 100 osob, roušky. Výrazně omezené či zakázané jsou i návštěvy v nemocnicích.

Na koronavirovém semaforu totiž Plzeň nově svítí oranžově. Až na několik výjimek je tak od středy zakázána osobní přítomnost univerzitních studentů na výuce.

„Zákaz se nevztahuje na klinickou a praktickou výuku a praxi, individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše 10 osob a laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 osob,“ vypočetla mluvčí ZČU Šárka Stará.    

Původní termín přechodu na distanční formu studia byl čtvrtek. „Neměli jsme bohužel možnost do podoby mimořádného opatření nijak promluvit a jakkoliv ho ovlivnit. O návrhu opatření jsme se navíc dozvěděli z médií, což považuji za velmi nešťastné,“ řekl rektor ZČU Miroslav Holeček.

Bez výjimky

Neprošel ani návrh, aby alespoň studenti prvních ročníků mohli dokončit první týden semestru. „Mrzí mě, že noví studenti, kterých do bakalářského studia nastupuje 3700, nebudou mít ani minimální možnost sžít se s prostředím univerzity, poznat pedagogy a přizpůsobit se vysokoškolskému stylu výuky a hodnocení,“ dodal Holeček. Opatření by mělo trvat do 23. října.

Novinkou od středy bude i povinnost mít zakryté dýchací cesty pro účastníky venkovních hromadných akcí nad 100 osob. Výjimku mají děti do dvou let, osoby s duševní poruchou, sportovci či osoby při provádění autorského díla. Opatření platí pro Plzeň-město a Plzeň-jih.

Zákazy v nemocnicích

Zakázané návštěvy jsou ve Stodské a Klatovské nemocnici, stále platí zákaz návštěv v horažďovickém zařízení. Další oddělení a kliniky uzavírá návštěvám i Fakultní nemocnice Plzeň. Přesný výčet a další regulace najdou lidé je ZDE.

VIDEO: Roman Prymula se ujal ministerstva zdravotnictví.

Video  Roman Prymula se ujal ministerstva zdravotnictví.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa