Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pískot a křik v opeře. Diváci si vynutili zrušení představení kvůli koronavirovým opatřením

Autor: ČTK, for - 
21. září 2020
07:35

V madridském operním divadle Teatro Real museli v neděli večer zrušit představení poté, co část publika křičela a pískala na protest proti podle nich nedostatečným koronavirovým opatřením v hledišti. Informoval o tom v noci na dnešek deník La Vanguardia. V Madridu v neděli také demonstrovaly tisíce lidí v ulicích proti karanténě vyhlášené regionální vládou v některých čtvrtích ode dneška na dva týdny.

Představení opery Giuseppe Verdiho Maškarní ples začalo v neděli večer protestem. Diváci v nejvyšších patrech hlediště v Teatro Real už před začátkem představení začali hlasitě tleskat a skandovat „konec, konec“. Nelíbilo se jim, že na galerii, kde jsou vstupenky levnější, nebyly podle nich stanoveny dostatečné rozestupy, zatímco dole v hledišti byly větší mezery mezi obsazenými sedadly.

Vedení divadla poté oznámilo, že ti, jimž se to nelíbí, mohou odejít, a že jim bude vráceno vstupné. To přivítali diváci na galerii potleskem, nicméně po začátku představení opět křičeli „bezpečnost, bezpečnost“. Představení bylo několik desítek minut přerušeno a posléze po neúspěšné snaze v něm pokračovat bylo zrušeno.

Do divadla dorazila i policie, která měla ověřit, zda vedení divadla dodrželo kapacitní omezení vyhlášené kvůli koronaviru regionální vládou. Podle agentury EFE bylo prodáno 905 vstupenek, což je méně než 50 procent kapacity divadla, takže omezení návštěvnosti bylo dodrženo. Divadlo Teatro Real zahájilo novou sezónu Verdiho operou v pátek, kdy se představení zúčastnil i královský pár. Stejně jako v neděli měli diváci roušky.

Madrid uzavírá brány, obyvatele bude hlídat policie

Madridský region je nejpostiženější oblastí Španělska v této pandemii a připadá na něj asi třetina nových případů v zemi. Ode dneška začne ve 37 jeho nejhůře postižených okrscích, z nichž 26 připadá na šest madridských čtvrtí, platit omezení pohybu.

Jejich obyvatelé tak budou moci zóny opustit jen za účelem pracovním, kvůli návštěvě lékaře, školy, soudu či pomoci osobám, které potřebují jejich pomoc. Dodržování pravidel bude kontrolovat policie, která ale bude první dva dny pouze nabádat občany k dodržování pravidel, za jejichž porušení hrozí pokuty.

Nová opatření v daných zónách, která zahrnují i omezení návštěv obchodů na 50 procent, zavření parků či zavírání většiny obchodů ve 22 hodin, se dotkne asi 850 000 lidí. Kromě toho pro celý madridský region ode dneška platí omezení shromažďování na veřejnosti i v soukromí na šest osob.

Proti karanténě vyhlášené vládou madridského autonomního regionu v neděli demonstrovalo několik tisíc lidí v některých čtvrtích metropole. Opatření se z velké části týká chudších a hustě obydlených čtvrtí, kde žije i hodně přistěhovalců. Demonstranti považují omezení za „neúčinná a diskriminační“ a v neděli v ulicích křičeli mimo jiné „Za důstojný Jih zastavíme Madrid“. Podle médií dodržovali rozestupy a měli roušky.

Španělsko je v pandemii covidu-19 po Rusku nejvíce postiženou evropskou zemí, k pátku zaznamenalo dosud 640 040 nakažených a 30 495 úmrtí spojených s covidem-19. O víkendu tamní vláda nové údaje nezveřejňuje.

Prázdné ulice v Madridu Prázdné ulice v Madridu | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ford Henry ( 21. září 2020 10:13 )

A proč tam chodili když jsou tak vyplašení?

gejzovic ( 21. září 2020 10:10 )

Je vidět jakou maji posluchači opery inteligenci,nebo tam měla opozice piknik

fido2 ( 21. září 2020 09:10 )

No co, štváči dostali svoje peníze. Jinak by tam přece nelezli....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa