Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražské hospody se připravují na nová omezení: „Šlapeme vodu, brada je zatím nad ní“

Autor: red - 
18. září 2020
05:30

Na to, že musejí o půlnoci zavřít, si provozovatelé pražských barů, klubů a hospod zvykají už od minulého týdne. S úderem dnešní 18. hodiny jim přibudou další omezení, mimo jiné vpustit jen tolik lidí, kolik je míst k sezení, a nenechat uvnitř více než 10 stojících lidí. Blesk zjišťoval, jak s již platnými opatřeními zápolí a jak se chystali na ta nová.

Epidemiology straší vzpomínka na klub Techtle Mechtle, kde se v srpnu během jednoho večera pravděpodobně od jediné dívky nakazilo přes sto lidí. Dohromady bylo případů souvisejících s návštěvou podniku přes 250. Řada provozovatelů barů a klubů opatření ironicky komentují s tím, že koronavirus patrně útočí hlavně v noci. Podle hygieniků je problém v tom, že když se alkoholem posílení lidé veselí a druží, nedbají bezpečnostních opatření.

Hostinec U Templáře

„Nikdo se v tom už vůbec nevyzná, protože každý den začíná platit něco jiného. Už teď k nám skoro nikdo nechodí a myslím si, že po tomhle nařízení nebude chodit už vůbec nikdo. Od března každý měsíc proděláváme. Obávám se, že peníze dojdou a pravděpodobně zavřeme. Zatím jsme nikoho nepropustili, museli jsme ale snižovat mzdy. Tohle už může být úplně likvidační,“ říká Jiří Mikota, provozovatel hostince U Templáře v Praze 1. Okénko, z něhož by vydával alkohol po půlnoci, otevřít neplánuje. „Takhle pozdě večer kolem naší hospody v současnosti nikdo moc nechodí, takže není moc pro koho to otevírat.“

Hudební klub Chapeau Rouge

Třípatrový hudební klub Chapeau Rouge v centru Prahy byl otevřen 1. července 1919. Po více než 100 sto letech mu hrozí krach. „Kluby běžně fungují od 23. hodiny tak do tří ráno. Jestli máme zavírat o půlnoci, nemá pro nás cenu vůbec podnikat,“ tvrdí provozovatel podniku Vladimír Knobloch. „Můj osobní dojem je, jako by koronavirus byl predátor, který útočí hlavně v noci,“ říká s tím, že má tržby na pěti procentech dlouhodobého průměru. „Omezení do deseti stojících lidí se nás nedotkne, protože když tu máme deset lidí, jsme šťastní. Nechodí. Bojí se,“ přiznává s hořkým úsměvem.

Restaurace Nad Alejí

Michal Novák (27), který společně s maminkou v pražském Břevnově provozuje restauraci Nad Alejí, se obává následujících měsíců. „Požádali jsme zákaznici, aby si před placením u baru nasadila roušku. Ona řekla, že už nikdy nepřijde,“ říká. Zatímco v létě hospoda evidovala okolo 80 procent loňských tržeb, nyní je sotva na polovině. „Je to těžké. Maminka podnikání budovala dvacet let a nyní během půl roku postupně o vše přicházíme,“ vysvětluje. Výhled do budoucna ho děsí: „Uvažujeme o nákupu vybavení pro vyhřívanou zahrádku, ale pokud se budou lidi bát chodit, ani tohle nepomůže.“

Kavárna jako doma

„Může se stát, že se sem v jednu chvíli nahrne více lidí. Ale s našimi zákazníky máme dobré vztahy, jsme rodinný podnik a věřím, že bychom tuto situaci obratem vyřešili ke spokojenosti všech. Místa je tu dost,“ přemítá majitele kavárny Petr Novák (35).

Restaurace u Holečků

Díky velké zahradě je zatím výrazné propady tržeb nepotkaly. „Museli jsme ale zrušit koncerty a byla nám odřeknuta svatba,“ říká majitel restaurace Tomáš Kohout (52). Zatím mu přeje příznivé počasí, ale… „Pro případ, že by znovu zavřeli vnitřní prostory, zvažujeme nákup teplometů. Bojím se však, aby zase případně nařízení po pár dnech nezrušili a my jen zbytečně nevyhodili peníze. Ze strany vlády chybí jasný výhled do budoucnosti. Ta nejistota je nejhorší a mám strach, že se lidé začnou bát chodit,“ říká Kohout.

První pivní tramway

První pivní tramway na pražském Spořilově je malá a »na stojáka« se tam víc než deset lidí nevejde. „Ostatní sedí, takže to nebude žádná změna,“ neztrácí optimismus Jiří Bejček Stehlík, který krizi vesměs zvládá. „Máme kliku, že nejsme zaměřeni na turisty. Lidé se vrátili. Není to sice žádná hitparáda, šlapeme vodu, ale brada je zatím nad ní,“ vysvětlil. Pokud by došlo ke stejné situaci jako na jaře, opět by zavedl prodej z okénka. A dokud to půjde, v provozu zůstane i zahrádka.

CODE bar 2

Že jsou ode dneška zakázány vnitřní akce ke stání nad 10 lidí, provozovatel Michal Smolík (35) nevěděl. O podnik na Černém Mostě se ale nebojí. „Máme k dispozici asi 130 míst k sezení, takže to nebude problém. Máme i zahrádku, která bude fungovat, dokud bude alespoň 15 stupňů,“ řekl a potvrdil, že krizi zvládá díky uzavření nedalekého konkurenčního baru. „Všichni teď chodí k nám, držíme se. Pokud bude nejhůř a opatření se ještě zpřísní, zavedeme opět prodej z okénka,“ dodal.

Tara-Tara ( 18. září 2020 09:48 )

nějak nerozumím tomu breku....kdo vlastně chodí do těch hospod od půlnoci do rána ? Lidé, co normálně "hákují" se spíš vyspí než by někde vysedávali...mezi námi...chápu, že je to podnikání a obživa, ale je teď prostě trochu atypická doba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa