Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemie nabírá na síle, přiznal Vojtěch a přitvrdil: Roušky při výuce a omezení hospod

Aktualizováno -
17. září 2020
14:13
Autor: trm, ČTK, Mii - 
17. září 2020
12:15

Epidemická situace v Česku není dobrá, šíření koronaviru zrychluje, přiznal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). I proto se ministerstvo rozhodlo přitvrdit v opatřeních proti šíření koronaviru. Školáci a studenti musí od pátku nasadit povinně roušky i při výuce, výjimku mají děti na prvním stupni. Od pátku také musí restaurace a bary mezi 00:00 a 06:00 hodin zavřít. Za měsíc září může být v ČR podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška v optimističtějším případě 44 tisíc případů, podle méně optimistických až 70 tisíc. 

Faktem je, že epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných,“ přiznal ministr zdravotnictví Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci.

Podle něj tak je pravděpodobné, že od pátku bude většina okresů na semaforu, který označuje okresy podle rizika nákazy covidem-19, v oranžové barvě. Tento druhý stupeň znamená počínající komunitní šíření.

Roušky budou od pátku povinné i ve třídách škol, výjimku dostane pouze 1. stupeň. Také otevírací doba restaurací a barů bude plošně omezena mezi půlnocí a šestou ráno. Dosud byla jen v některých regionech.

Důvod pro plošné roušky je především to, že mezi nově pozitivními výrazně přibývá dětí, ve středu jich byla pětina z více než 2000 případů.

Už ve středu oznámilo ministerstvo omezení počtu návštěvníků na vnitřních hromadných akcích. Akcí ke stání se nesmí účastnit více než deset lidí, akce k sezení musí mít přesně určená místa. Do restaurací a barů smí jen tolik lidí, kolik v nich mají míst k sezení.

„V Česku máme velké riziko exponenciálního šíření,“ potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek a ukázal na aktuální reprodukční číslo 1,6. Dobrou zprávou ale podle něj je, že klinicky se virus od léta nijak nezměnil.

Nemocných bude prudce přibývat

Za měsíc září může být podle Duška podle optimističtějších modelů asi 44 tisíc nových případů. Podle méně optimistických až 70 tisíc. „Nemoc se bude šířit dál, bude stoupat i počet hospitalizovaných,“ konstatoval Dušek.    

Hospitalizaci podle Duška potřebují čtyři procenta z pozitivně testovaných a čtvrtina z nich je ve vážném stavu. „Ve velkých počtech diagnostikovaných může znamenat i malé procento do budoucna problém,“ uvedl Dušek. Podíl nakažených seniorů je pod pěti procenty a 70 až 80 procent lidí nemá žádné nebo jen mírné příznaky.

Od diagnózy trvá podle Duška zhruba deset dní, než se rozvinou vážné příznaky. Další týden až dva trvá, než se projeví na počtech hospitalizací.

Ve středu v Česku přibylo poprvé víc než 2000 nových případů koronaviru, laboratoře jich odhalily 2139.  Za více než půl roku se nakazilo 41 032 lidí, aktuálně má nákazu rekordních 17 619 lidí. S nemocí covid-19 zemřelo 482 lidí

V posledních dnech prudce roste i počet těch, kteří potřebují nemocniční péči. Aktuálně jich je 388, za poslední den přibylo 55 hospitalizovaných. Roste i počet pacientů ve vážném stavu, kteří potřebují plicní ventilátor nebo mimotělní oběh. Nemocnice podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Podle Vojtěcha se podařilo finalizovat aplikaci eRouška. Od zítřka bude plně funkční na všech typech telefonů. Ministr zároveň vyzval pořadatele akcí, ať žádné shromáždění neorganizují, jelikož jde o rizikovou aktivitu.

Video  Tiskovka Babiše a Vojtěcha o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kazin ( 18. září 2020 05:10 )

peyootl:No jsi borec a Já bych ti Ti hrdino řekl že mne to nevadí že to mám taky a bylo by.

zirioges ( 17. září 2020 23:41 )

Vojtěch si páchá seppuku = harakiri?
Tak přitvrď Vojtěchu, jen do toho!

qtek ( 17. září 2020 22:31 )

zavřete psychopata Vojtěcha do blázince

montevideo ( 17. září 2020 21:47 )

Hlavně, že 2 000 imbecilů, včetně Miroslavy Němcové a Dominika Feryho, společnou žranicí na Karlově mostě slavili vítězství nad koronavirem. Tam ten průšvih možná začal.

montevideo ( 17. září 2020 21:30 )

Ne, v pražských barech chlastají většinou náplavy s pražskými ***mi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa