Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Plaga chce pro učitele v Praze a pěti dalších regionech respirátor. Deset pro každého

Autor: ČTK - 
13. září 2020
13:55

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených epidemií koronavirem. Plaga to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv.

Ministr proto v pondělí vládě navrhne, aby uvolnila „44.000 krát deset respirátorů pro Prahu“, tedy pro pražské učitele. Kabinet by podle něj měl stejný přístup zvolit i vůči čtyřem středočeským okresům a Uherskohradišťsku, které byly v pátek přiřazeny k Praze mezi oranžové regiony se zvýšeným výskytem nákazy koronavirem.

O respirátory pro 44 000 učitelů v úterý požádal ministerstvo pražský magistrát. Pokud by byli započteni i nepedagogičtí pracovníci v hlavním městě, byly by respirátory potřeba pro asi 50 000 lidí.

Školám se do výuky v rouškách a respirátorech nechce

Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý v debatě s ministrem poukázal na obtíže pedagogů i žáků, které by byly spojeny s celodenní výukou v respirátorech či rouškách. „Zatím se bráním tomu mít ve třídách roušky a respirátory,“ uvedl. Pokud by ale byly nařízeny, opatření by splnil.

Plaga výuku v ochranných pomůckách hájil s tím, že to zabrání uzavírání tříd v případě výskytu nemoci covid-19. „Pokud jsou žáci v rouškách nebo respirátorech, tak tam nemusí dojít ke karanténnímu opatření na úrovni celé třídy,“ uvedl. Postup se podle ministra vyjasnil s hygienou koncem minulého týdne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 14. září 2020 01:10 )

Nadělali je Havloidi z Prahy a byly nám nařízeny někým, koho by nikdo rozumný nikdy nezvolil.

Covid_19 ( 13. září 2020 20:26 )

proč mají odvádět 21% DPH z každého výrobku státu? Jejich zaměstnavatel je má ochránit, tak se děje ve firmách, kde lidi ochranné pomůcky běžně fasují

joz447 ( 13. září 2020 19:27 )

To jsou na tom učitelé tak špatně finančně že si nemůžou koupit respirátory sami? Já jsem důchodce a kupuji si roušky sám!!!

aeraluna ( 13. září 2020 18:47 )

Krása se střídá s nádherou Kompetentnost naší vlády je skutečně nebetyčná - ano, přímo do nebe volající...denně aspoň tři chujoviny vymyslet musí, jinak by neusnuli...

kralovna-vsech-mori ( 13. září 2020 18:16 )

A to proč, Vždyť vyřvávají, že ani roušky nosit nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa