Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rážová chce utišit lidi i hudbu v barech. Virus pronikl už do 144 škol, vypočetla

Autor: ČTK - 
12. září 2020
12:35

Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová nevylučuje další regulaci života obyvatel Česka. Navrhuje například omezení v barech tak, aby tam nehrála hlasitá hudba a lidé se zbytečně nepřekřikovali. V rozhovoru pro deník Právo promluvila i o tom, jak se s nákazou potýkala sama. A zmínila i 144 škol, ve kterých už se objevila nákaza. V karanténě minulý týden bylo přes 6 000 lidí, čímž se počet za poslední měsíc navýšil o 2 500 lidí. Intenzivní péče nemocnic situaci zatím zvládají.

Kromě omezení počtu lidí na hromadných akcích doporučuje hlavní hygienička stažení decibelů hudby v barech, což by mělo docílit snadnější komunikace. Při hlasité hudbě lidé více křičí, a tím se i šíří více kapének vzduchem. Odkazuje na Irsko, kde toto nařízení již zavedli.

V Bartolomějské to žije i poté, co se o půlnoci zavírají bary a restaurace. V Bartolomějské to žije i poté, co se o půlnoci zavírají bary a restaurace. | Blesk:Daniel Černovský

Co se kulturních akcí týče, na koncertech a v divadlech stát neeviduje žádná ohniska mezi diváky. Otevření škol ale na šíření viru vliv mělo. „Podle posledních zpráv se nákaza vyskytla ve 144 školách. Některé třídy byly uzavřeny i z důvodu onemocnění dětí, ale to se týkalo asi jen patnácti tříd v základních školách v celé republice. Celkem evidujeme asi 15 uzavřených škol kvůli koronaviru, přibližně polovinu z nich uzavřeli ředitelé z důvodu onemocnění pedagogů,“ uvedla pro Právo. Uzavření škol či zavedení distanční výuky ale podle Rážové není na pořadu dne.

Hlavní hygienička se nemoci také nevyhnula. „První příznaky se objevily po tiskové konferenci k chytré karanténě. V noci jsem měla velké svalové bolesti a velké bolesti hlavy. Ráno jsem jela na test, zjistila jsem, že jsem pozitivní, a od té doby jsem doma,“ říká. Zároveň doplňuje, že se nejedná o lehkou virózu, která snadno odejde. „Vrací se mi stavy teplot, i když teploty nemívám, únava a velké bolesti hlavy. Chodí to ve vlnách,“ řekla.

Podle Rážové je situace i přes navyšující se počty infikovaných pod kontrolou. Kapacity intenzivní péče jsou dostatečné a denně dochází k jejich monitoringu. „Virus se zatím šíří kontrolovaně, a máme tu výhodu, že naprostá většina lidí je z mladších věkových skupin a většina onemocnění probíhá lehce,“ dodala hygienička.

kralovna-vsech-mori ( 12. září 2020 15:41 )

No jo no, vykládá pizda co nedokázala ochránit ani sama sebe. Hubu bych jí přelepila izolepou aby nemohla dál prskat a škodit.

kriv ( 12. září 2020 15:03 )

Ta to krá.. to má pod kontrolou už dlouho a je to stále horší. Zkrátka to je ta nána která to tady chce promořit. A ta Pražská to je to samé. Kdo ví co s nimi má Primule a ten funebrácký Šmuclík.

Michal nobl ( 12. září 2020 14:06 )

Ááá hlavni hygienycka další vševědoucí,to se všichni předvádí aby dostali další tisicovi odměny.Dejte uz pokoj!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa