Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havlíček po karanténě: Zavřou se kvůli koronaviru znovu restaurace a bary v Česku?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. září 2020
05:20

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) je jedním z politiků, kteří museli do nařízené karantény kvůli kontaktu s osobou pozitivně testovanou na covid-19. Blesk Zprávám v rozhovoru popsal, jak chvíle v izolaci prožíval, ale pozastavil se i nad aktuálními vládními opatřeními. I po návratu roušek ujišťuje, že plošná opatření vláda dělat nechce. Promluvil také o omezení otevírací doby barů v Praze, které může přinést další ekonomické trable podnikatelů v tomto sektoru. Havlíček to označuje za oběť, kterou je však třeba učinit. Zavírat bary a restaurace v Česku však ani během podzimu nechce.

Pane vicepremiére, na vlastní kůži jste zažil obavy z nákazy, desetidenní karanténu a opakované testování. Jak se to celé seběhlo?

Měl jsem v pátek (28. 8., pozn. red.) kontakt s osobou, která byla pozitivně testovaná. V té době to ale nevěděla ani ta osoba, že je to pozitivní. V sobotu někdy kolem půlnoci mně tato osoba oznámila, že byla v průběhu soboty vytrasována a že je pozitivní. V podstatě okamžitě jsem v neděli nastoupil na karanténu. Čekal jsem, že budu kontaktován, což v průběhu neděle nastalo.

Byl jsem vytrasován hygieniky a musím říct, že to bylo velmi profesionální - instruovali mě, řekl jsem jim, jak setkání proběhlo. Ptali se, jestli jsem měl roušku, nebo respirátor, na jak dlouho jsme se potkali. Byli jsme spolu řádově 25 minut, podali jsme si ruce, roušku jsem neměl. Dnes už trvale nosím respirátor FFP2.

Jaké to pro vás bylo v karanténě?

Po čtyřech, pěti dnech jsem šel na test, po dalších pěti dnech na druhý. Byl negativní, takže jsem mohl zpět do práce. Byl jsem doma hodně izolován, nepotkával jsem se zpočátku ani s rodinou. Poté, co jsem měl ten první test negativní, už to bylo trochu volnější, ale byl jsem stále doma. Normálně jsem pracoval, jel jsem v plném režimu, cítil jsem se dobře a byl jsem úplně bez problémů.

Takže formou různých konferenčních hovorů a porad na dálku, což možná bude režim, ke kterému i během podzimu přistoupí řada českých firem?

Přesně tak, měl jsem doma kompletní vybavení, tři různé počítače. Jeden pro média na Skype, druhý pro okamžitou komunikaci s premiérem, se kterým jsem byl nonstop v kontaktu, třetí pro běžné jednání a meetingy, kdyby se někdo potřeboval rychle setkat. Měl jsem denně deset dvanáct takových setkání. Zrušit jsem ale bohužel musel velké akce - setkání s podnikateli v Liberci či Olomouci. V Liberci to bylo dva dny před akcí, mělo tam být kolem stovky podnikatelů, kteří si na to alokovali svůj čas.

S izolací jsem ale probém neměl, dál jsem normálně pracoval. Samozřejmě mě to ale mrzelo právě s ohledem na ty, kterým jsem slíbil, že za nimi přijedu. Ale že bych to nesl nějak špatně psychicky, to ne. Je to realita, musíme se s tím smířit a musíme s tím umět pracovat.

Poměrně rychle vás vytrasovali. Nyní se však kladně stavíte k možnosti sebetrasování, což je nový projekt, který by měl být spuštěn. Může být účinný a jak by sebetrasování mělo fungovat?

To samozřejmě záleží na rozhodnutí hygieny, jaká budou pravidla. Lidí, kteří jsou dnes pozitivně indikováni, je víc, než bylo indikováno před několika měsíci, na druhou stranu nikdo neví, kolik lidí bylo fakticky pozitivních v dubnu, květnu či červnu.

Máme několikanásobně víc nakažených lidí, ale máme také několikanásobně víc testů, které se provádějí. Myslím, že kdybychom v dubnu testovali tímto tempem, tak také máme přes 1000 pozitivních lidí denně. Dnes je to ale černé na bílém. Sebetrasování může řadu věcí urychlit, je to chytré a logické řešení.

Jak vnímáte aktuální nárůst případů v ČR, co říkáte na číslo 1382 nových případů jen za čtvrtek?

Je to číslo, které se dalo očekávat, a když se dnes podíváte po Evropě, tak v zásadě v každé zemi ta čísla rostou. Je to logické, protože se výrazně více testuje, než se testovalo na jaře. Druhá věc je, že se v průběhu prázdnin migrovalo, lidé cestovali, začaly školy. Není to v Evropě úplně nečekaná věc.

Podstatné je to, že jsme připraveni ve smyslu ochranných pomůcek. Ať už Státní hmotné rezervy, nebo jednotlivé resorty mají dostatek respirátorů, roušek, máme dostatek ventilátorů, kdyby bylo třeba, jsou připraveny nemocnice.

Nebude se tedy čekat na další letadla z Číny, jsme připraveni lépe než na jaře?

Určitě, máme v tuhle chvíli 75 milionů roušek, máme kolem 13 milionů respirátorů FFP2 a dalších 6 milionů se soutěží. Dodavatelé jsou připraveni nám to dodávat, jsou tam i čeští dodavatelé. Po těch několik měsíců jsme se opravdu velmi systematicky připravovali. Čeští producenti prošli certifikací, pomáhali jsme jim s tím.

Jsme připraveni a musíme to dnes vnímat tak, že je to věc, která letí celou Evropou. My jsme řekli, že na to nebudeme reagovat tím - a nemůžeme se dostat pod tlak těch, kteří nás dnes přesvědčují, že je to jediná možnost - zavřít celou ekonomiku. Musíme

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa