Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropa zavírá brány Čechům: Praha na německém a belgickém semaforu zčervená

Aktualizováno -
9. září 2020
19:30
Autor: ČTK - 
9. září 2020
12:44

Německo kvůli nepříznivé epidemické situaci zařazuje od čtvrtka region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Oznámil to německý národní Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Na rizikovém označení Prahy se dohodly německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Hranice se zavírat nebudou, pro cesty z Prahy do Německa ale bude nutný negativní test na koronavirus, nebo dvoutýdenní karanténa. Mimopražských pendlerů se situace nemá dotknout. Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) informace nepřekvapila. Na koronavirovém semaforu zařadila Prahu do červené také Belgie. Po návratu z ní budou muset lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid-19. Informovalo o tom české velvyslanectví v Bruselu, podle něhož o opatření rozhodli v úterý belgičtí epidemiologové. Zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii, kde jsou karanténa a test doporučené.

„Česko: region Prahy je rizikovou oblastí,“ uvedl Kochův institut. Na seznam Německo spolu s Prahou přidalo několik francouzských departementů, dva švýcarské kantony a několik regionů v Chorvatsku a Rumunsku.

„Bohužel epidemiologická situace neumožnila německým autoritám postupovat jinak než zařadit Prahu mezi rizikové oblasti. Ujistili jsme německou stranu, se kterou máme velmi dobré a intenzivní kontakty na všech patřičných úrovních, že uděláme vše pro to, aby se mohla Praha co nejdříve dostat zpět mezi nerizikové oblasti, jak si jak na české, tak na německé straně přejeme,“ řekl ČTK český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Vojtěcha rozhodnutí nepřekvapilo

„Když se podíváme na data, incidenci a výskyt onemocnění v Praze, tak i v rámci různých semaforů a vyhodnocení v Evropě Praha skutečně nyní patří k místům, kde incidence je poměrně vysoká. Ostatní země to takto vyhodnocují, stejně jako my vyhodnocujeme jiné země, takže to není úplně překvapivé,“ řekl Vojtěch ještě před večerním rozhodnutím institutu.

„Musíme s tím počítat. Také proto zavádíme opatření, i ostatní státy to od nás čekají. Máme informaci od Němců, že poměrně výrazně kvitují, že se zavádí opatření, takže věříme, že i to pomůže pak v nějakém jednání o tom, aby podmínky se, pokud možno, rozvolnily pro české občany co nejdříve,“ dodal ministr.

Hranice se nezavřou

„Hranice se každopádně zavírat nebudou,“ řekl ČTK diplomatický zdroj. Pro cesty z Prahy do Německa ale bude nutný negativní test na koronavirus, který není starší než 48 hodin, nebo se rozboru podrobit po příjezdu do 72 hodin. Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit. Mimopražských pendlerů se situace nemá dotknout.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že si o věci v úterý psal s německou kancléřkou. „Zatím neznáme detaily, ale situace bude resultovat do opatření směrem k Pražanům,“ uvedl s tím, že zpřísnění podmínek se nemá týkat například pendlerů. Německo podle něj reaguje na rostoucí počty nakažených v hlavním městě ČR.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jde o logickou reakci na rostoucí počet nakažených v metropoli. „Tímto odpovědným přístupem by se měla inspirovat i naše vláda. Během prázdnin jsme měli čas, který však vláda promarnila. Nedopracovala například chytrou karanténu a nenavýšila testovací a trasovací kapacity,“ uvedl.

Praha zčervenala i v Belgii

Barevný systém cestování podle tzv. semaforu a kritéria pro definování jednotlivých zón je aktualizován na internetových stránkách belgického ministerstva zahraničních věcí s ohledem na aktuální situaci v jednotlivých zemích. Chystané zařazení Prahy do červené kategorie se na webu ale zatím neobjevilo.

„Dáváme lidem 48 hodin na to, aby se mohli na novou situaci adaptovat,“ sdělila ČTK mluvčí belgického ministerstva Marie Cherchariová.

České velvyslanectví v Bruselu upozornilo, že belgický semafor je určen hlavně pro cesty, které je možné odložit, tedy například cesty turistické. Netýká se naléhavých a bezodkladných osobních nebo obchodních cest. Podle mluvčí ministerstva tyto cesty sice nejsou zakázány, ale i pro ně je po návratu do Belgie povinná karanténa. Výjimku mají například diplomaté.

Česko s výjimkou Prahy zůstane podle velvyslanectví v oranžové kategorii. Všichni cestující tak budou muset před cestou do Belgie dál vyplňovat formulář, který se používá pro kontaktování cestovatele, pokud je zjištěna infekce, a pro případné vystopování jeho kontaktů.

Na červeném seznamu belgické vlády jsou nyní některé oblasti Chorvatska, Andorra, Dánsko, Španělsko s výjimkou ostrova Tenerife, Maďarsko, Finsko, Rumunsko a některé oblasti Francie.

Na rozdíl od Belgie dnes Rakousko uvedlo, že zatím kvůli epidemiologickému vývoji v Česku na svých opatřeních nic měnit nehodlá. Mluvčí ministerstva zahraničí agentuře APA řekla, že se o vydání varování před cestami ani uzavření hranic neuvažuje. „Situaci ale stejně jako u ostatních zemí sledujeme,“ řekla. „Pokud to bude potřeba, přijmeme po konzultaci s experty a příslušnými ministerstvy opatření,“ dodala.

Covid_19 ( 9. září 2020 22:03 )

Kostelecké uzeniny neměly zaměstnance, rychle uvolňovat byl zájem našich oligarchů, potřebují nevolníky ze zahraničí, Jančura zase potřebuje vozit lidi do Chorvatska pro Covida, Slovensko dostalo pěkný zásah z Chorvatska, jeden autobus z Chorvatska jim pěkně zamával s grafem, náš premiér přece zval lidi do Chorvatska, že je to tam bezpečné

Covid_19 ( 9. září 2020 21:08 )

primátor Prahy chtěl nedávno nařídit opatření do MHD a obchodů, hygiena mu to zatrhla,Piráti nejsou nejhorší, tam patří ANO, ČSSD a KSČM, které koncem ledna odmítla jednání ve sněmovně o připravenosti k blížící se epidemii, to již byla nákaza v Německu

Covid_19 ( 9. září 2020 21:06 )

a kde jsou dnes Němci? Máme s nimi podobně nakažených za den, ale je jich 8x víc, oni zaváděli opatření s rozmyslem, nákazu tam mají od 28.ledna, takže jsme měli čas na přípravu.Zakrytí úst a nosu u nás zavedl prvně primátor Prahy, vláda čekala, co se stane

Jirik-ta ( 9. září 2020 20:40 )

Jirik-ta ( 9. září 2020 20:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa