Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

U Vojtěcha se „inspirovali“ americkou tabulkou. Seznam rizik varuje i před golfem

Autor: kso - 
31. srpna 2020
15:53

Chození do barů a klubů, podávání ruky, jízda MHD či rodinné oslavy. Před těmito činnostmi varuje tabulka ministerstva zdravotnictví. Chytrá karanténa analyzovala tisíce dat, píše její tým na twitteru. Tabulka tuzemského ministerstva se však nápadně podobá tabulce americké neziskovky. Ministerstvo pouze přiznalo inspiraci.

Tým Chytré karantény, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO), na twitteru zveřejnil tabulku, jež zobrazuje míru rizika nákazy koronavirem při různých aktivitách. Poukazuje v ní také na to, že při dodržování základních hygienických pravidel se riziko výrazně snižuje. Nejvyšší riziko představuje pohyb v uzavřených prostorech, jako jsou bary, restaurace či MHD. Rovněž se nedoporučuje návštěva hromadných akcí, jako jsou koncerty, soustředění i slavnosti.

Žebříček rizikovosti různých činností se však nápadně podobá americkému, který ze shromážděných dat zveřejnila nezisková organizace Texaská zdravotnická asociace. Ministerstvo zdravotnictví podle deníku iDNES.cz přiznalo, že s americkou tabulkou pracovalo a inspirovalo se jí. „Porovnali jsme data o klastrech z Chytré karantény s daty Texaské lékařské asociace a zjistili jsme, že se v mnohém překrývají,“ uvedla pro iDNES mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová. 

Podle Deníku N se na českém seznamu vyskytují zvláštní položky, zmínili například hraní golfu, který v Česku hraje pouze něco přes 50 tisíc hráčů. „To v přepočtu na obyvatele vychází na zhruba půl procenta hráčů v populaci. Zhruba 330milionové Spojené státy přitom podle dat místní golfové asociace počítají s 34 miliony hráčů,“ doplnil server.

Video  „Chorvatsko není hrozba. Maďar měl s kritikou klubů na Zrći pravdu,“ soudí tamní velvyslanec.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

janela ( 1. září 2020 18:39 )

Traparna

Krabatis ( 31. srpna 2020 20:50 )

Tak je to lobistická karikatura to snad už docvaklo všem

priserak77 ( 31. srpna 2020 17:51 )

Chudák Vojtěch, už neví, jak se má zesměšnit více. Je otázkou, proč tam Babiš toho kašpárka nechává? Spíš mi to případá, že hoši něco kutí a aby to nikdo neviděl, tak Vojtěch hraje komedii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa