Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš zmínil teror, Vojtěch je pro smích: Bez roušek budou školy, obchody i restaurace

Aktualizováno -
20. srpna 2020
20:00
Autor: ČTK - 
20. srpna 2020
16:35

Jak to bude v Česku s rouškami, to se mění jak aprílové počasí. Blesk Zprávy pro vás mají přehled pravidel po dalším zvratu, který oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády předtím šéfa resortu kritizoval za nepřehlednost výjimek, podle kterých měly být například školní třídy bez roušek, ale společné chodby už s nimi. Babiš v ČT a na Nově pak zmínil, že zapojil selský rozum, stojí o návrat k normálu a nechce je terorizovat povinnými rouškami.

Ve školách roušky od 1. září povinné nebudou, zavedou se jen tehdy, když se zhorší situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19.

Roušku nemusíte mít na kosmetiku ani v kadeřnictví

Nosit roušky nebude od září potřeba také v obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Znovu se epidemická situace zhodnotí koncem září, řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten změny nevnímá jako svou prohru. Podle opozice vláda jedná amatérsky a populisticky.

Novinky Vojtěch oznámil pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil. Od 1. září tak bude nošení roušek povinné v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Nutné budou také u říjnových krajských a senátních voleb.

„Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory. Toto je určitý kompromis a finální řešení na základě ujištění týmu chytré karantény, že je schopná reagovat velmi promptně, pokud by se situace zhoršovala,“ řekl ministr. Od pondělního prohlášení o zavedení roušek ve všech vnitřních prostorách podle něj přišla celá řada podnětů a uskutečnilo se několik jednání s různými asociacemi. „K extenzivnějším opařením, jako jsou ty komerční provozy, kterých je poměrně hodně, se chceme vrátit na konci září, pokud se nestane nic neočekávaného,“ dodal.

Premiér opatřením nerozuměl, ale obecně je předtím odkýval

O mimořádných opatřeních, která ve středu vydalo ministerstvo zdravotnictví, ve čtvrtek ministr jednal premiérem Andrejem Babišem (ANO). Premiér ve středu řekl novinářům, že vydaná mimořádná opatření se mu nelíbí a obsahují spoustu výjimek, kterým nerozumí. Proto se sešel s Vojtěchem. 

„Nikdo mě neinformoval o tom, že ve středu vyjde návrh, který zavádí roušky ve službách a obchodech. Dneska jsme si to ale vysvětlili a došli jsme ke společnému názoru,“ řekl Babiš pro Českou televizi s tím, že se o jistých změnách bavili, ne ale o takových.  

Podle premiéra není nutné ohrozit ekonomiku, když se ČR nenachází v tak dramatické situaci, jako tomu bylo při první vlně. „Já jako premiér mám zájem, aby se náš život vrátil do původních kolejí. Já jsem vnímal názory lidí a používám selský rozum. Nemůžeme si dovolit dělat ekonomické dopady, to nechci. Chci to vrátit do normálu,“ dodal premiér po jednání.

Později pak pro televizi Nova ještě uvedl, že byl ve středu v šoku. „Nemůžeme tady všechny terorizovat. Ať si každý používá roušku, jak chce,“ čilil se premiér. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Českou televizi (20. 8. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Českou televizi (20. 8. 2020) | Reprofoto ČT

Na schůzce byl také ministr školství Robert Plaga (za ANO), zástupci armády, hygieniků nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Plaga novinářům řekl, že je připraven změnu rychle zapracovat do manuálu, který v pondělí nechal rozeslat školám. Manuál nejdříve s nošením roušek nepočítal, v pondělí do něj byla tato povinnost narychlo zapracována. Nosit roušky bude nutné jen v okresech, které budou na pravidelně zveřejňované mapě rizika označené oranžovou nebo červenou barvou.

„Zveřejníme ho v pátek 28. srpna, aby se na to případně školy mohly připravit. Potom ho budeme zveřejňovat ve čtrnáctidenních intervalech,“ řekla k tzv. semaforu na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Na vnitřních akcích roušky až od stovky lidí

Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky lidí. Původně měly být povinné bez ohledu na počet návštěvníků.

„V obecné rovině proběhl konsensus na bázi celé rady,“ řekl ministr na dotaz, zda s opatřeními Babiš v pondělí souhlasil. Dnes představené úpravy jsou podle něj výsledkem debat po zveřejnění podrobností opatření.

Odmítl, že by se měnila drtivá většina opatření. „Od té doby (pondělí) přišla celá řada podnětů. Diskutujeme s různými subjekty, zástupci různých asociací a podobně. Reagujeme na situaci. Neřekl bych, že je to moje porážka. Situace se od pondělí vyvinula,“ dodal.

„Odvolávám, co jsem odvolal“

Opoziční politici kritizují fakt, že kabinet den po oznámení koronavirových opatření o rouškách dnes vyhlásil jejich úpravu. Vláda podle nich připomíná cirkus a rozhoduje amatérsky a populisticky. Opozice však ocenila, že mezi zrušená opatření patří povinné nošení roušek ve společných prostorách škol.

Babiš pro Českou televizi na kritiku reagoval a svého ministra se zastal. „Pan ministr má velice těžkou roli a on má tři týmy, které musí poslouchat,“ uvedl s tím, že zmírnění opatření je jen změnou v postoji. Uvedl také, že se všichni ještě sejdou a o opatřeních budou hovořit. „Máme na to 12 dní, stále je dost času. Nic se ale nestane,“ řekl. 

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5357732 ( 21. srpna 2020 12:35 )

Typický Kocourkov.
Jsme pro smích nejen Evropě, ale celému světu.

panda82 ( 21. srpna 2020 08:49 )

Vzpamatujte se Vojtěch to nevymyslel, jen přednesl co mu bylo jakousi komisi předloženo, no a poslanci bez názorů grilovali,

zeleny.ropak ( 21. srpna 2020 06:56 )

Nevím, co tam Vojtěcha drží, ale kdyby někdo ze mně dělal vola, jako to praktikuje Babiš, tak bych mu tu funkci hodil už dávno na hlavu. Nevěřím, že ta rozhodnutí nekonzultoval s nějakými poradci a nějakou komisí. Pouze Babiš se rozhoduje spontánně a sám. Proto jsou v tom zmatky. Každému musí být jasné, že když teď Vojtěch odejde, veškerá vina za tento stav se sveze po něm. Přitom všichni ví, že vinu nese Babiš a jeho chaotická politika.

jjusa2 ( 21. srpna 2020 06:38 )

kroutil a taková strana existuje?Budu volit ANO-Babiše tak jako dosud nejvíc 30%,proto taky volby vyhráli Takové strany které nemají skoro ani polovinu ze 30 nemají v čele státu co dělat!!!

mramat ( 20. srpna 2020 23:22 )

Nesrocuj se, ***! Neřeš tupé nesmysly! Tvůj Babiš si pseudodoktora vybral, aby moh vobčas něco udělat pro lidi. ČAU LIDI! BUDOU VOLBY!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa