Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Češi v Tunisku: Bufet jen s kuchaři a odstup ve výtahu. Hoteliér popsal přísná opatření

Autor: Nikola Forejtová - 
5. září 2020
05:02

Letní sezóna je téměř u konce, ale řada destinací se dovolenkářům teprve otevírá. Podobně je na tom i Tunisko, do kterého mohou Češi cestovat bez negativního testu na koronavirus, pokud tak činí s cestovní kanceláří. Blesk Zprávy byly u prvního letu a na místě pobytu pro vás zjišťovaly sanitární opatření. Největší změny pocítíte především v restauraci, kde vám z bufetu nandá sám kuchař. Spíše pozitivním pak je fakt, že hotely musí být poloprázdné - dovolená je tak nově spíše tišší a klidnější. Moc lidí nepotkáte ani na pláži. 

Letošní dovolené mají trochu odlišná pravidla. Koronavirová epidemie způsobila, že se museli poskytovatelé ubytovacích a stravovacích služeb přizpůsobit novým hygienickým pravidlům. Stejně tak i cestovatele čekají jistá omezení, které ale, jak zmiňují cestovky, příjemnou dovolenou příliš nenaruší. 

Blesk Zprávy zažily nová opatření na vlastní kůži, a to v hotelu Royal Thalassa v Tunisku. V této severoafrické zemi musí hotely striktně dodržovat sanitární protokol, který byl připraven tamním ministerstvem zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem cestovního ruchu. 

Jídlo vám nandá kuchař, na pláži budete sami

Sanitární protokol je vlastně soubor pravidel pro hotel, jak má uvítat hosty v hotelu, jak je obsluhovat a ve stručnosti, jak co nejvíce zamezit možnosti přenosu onemocnění covid-19, které způsobuje nový koronavirus. 

„Při vstupu do hotelu je klientům měřena teplota. Pokud je teplota vyšší než 37 stupňů, je klient izolován a teplota je mu po půl hodině změřena znovu. Pokud je i nadále teplota zvýšená, je klient dopraven do speciálního pokoje, kde vyčká na příjezd lékaře,“ vysvětluje proces ubytování Blesk Zprávám ředitel hotelu Royal Thalassa Medi Hamdani. Hotelový zaměstnanec dále vydezinfikuje zavazadlo. Všichni zaměstnanci pak mají po celou dobu na sobě roušku. 

Největší změnu nicméně pocítíte v restauraci, kde i dochází, jak připouští ředitel hotelu, k porušování pravidel ze strany některých klientů. 

„Museli jsme přijmout více personálu do restaurace, kde se musí nově vydávat jídlo z bufetu kuchařem (…) Většina klientů to chápe, ale jsou výjimky, kdy ten bufet třeba obejdou nebo nadávají, že jim kuchař nandal málo,“ konstatoval Hamdani. „Turisté byli dlouho doma, a když už chtějí někam jet, tak se chtějí bavit a užívat. Je tak otázkou, co vše jsou schopni klienti akceptovat, aby jim to bylo nadále příjemné,“ dodává.

Sanitární protokol je nyní pro hotely alfa a omega. Největší změny pocítíte v restauraci. Sanitární protokol je nyní pro hotely alfa a omega. Největší změny pocítíte v restauraci. | Blesk - Nikola Forejtová

„Čekání na vydání jídla může být pro klienta drobným mínusem, protože musí chvíli čekat. Naopak si myslím, že jsou některá opatření plusem. Kvůli snížené kapacitě je na plážích a celkově v hotelu méně lidí, takže máte více osobního prostoru,“ komentuje opatření pro Blesk Zprávy mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. 

Tuniské hotely totiž musí podle protokolu udržovat hotel poloprázdný. „Obsazenost má být na 50 procentech. Tuniský národní úřad pro cestovní ruch (ONTT) nám umožňuje kapacitu překročit, pokud si zažádáme o výjimku,“ dodává k tomu ředitel hotelu. V době pobytu Blesk Zpráv byla kapacita naplněna na 51 procent, jelikož trávili v hotelu svou dovolenou Tunisané, kteří si užívali prodloužený víkend. Po našem odjezdu ale naplněnost klesne na 15-20 procent, jak dodal ředitel.

To se projevuje nejen v restauraci, ale také u baru a na plážích, kde je znatelně tišeji a klidněji. Na plážích se pak musí dodržovat rozestupy 1,5 metru, pokud se tedy nejedná o členy rodiny. Novinkou je také chování ve výtahu. Všudypřítomné cedule kromě navádění k dodržování ostatních pravidel, jako je doporučení na časté mytí rukou, zmiňují, že ve výtahu spolu mohou jet jen dvě osoby. 

„Pozitivní jedinci by čekali v izolovaném patře“

Média se doptávala, jak je to v případě, že se opravdu zjistí, že do hotelu dorazil pozitivní jedinec s covid-19. „Vytvoří se seznam kontaktů. Navíc jsou zde kamery, takže je jednoduší přijít na to, s kým se klient potkal. Odvedeme jej do izolace a udělá se jim test. Pokud je negativní, no tak si může dál užívat svobodnou dovolenou,“ uvádí hlavní tuniská hygienička Hana Soula.

V hotelu Royal Thalassa je pak podle ředitele přiřazeno případným pozitivním, nebo podezřelým kontaktům celé čtvrté patro hotelu. „Pokoje jsou pak po jejich pobytu speciálně čištěné, a to v ochranném obleku,“ dodává k tomu Hamdani. 

Royal Thalassa měl podobně jako i jiné hotely v Tunisku několik měsíců zavřeno. Nejenže nebyli turisté, kteří by hotel zaplnili, ale především se musela ubytovací zařízení připravit na pokoronavirová opatření. Ředitel se ale chlubí tím, že se jim povedlo získat jak certifikát od ONTT, tak i od jedné britské společnosti Crystal.

„Po celou dobu uzavření hotelu jsme nadále platili svým zaměstnancům,“ dodává k tomuto ředitel. Zmínil také, že hotel nezažádal ani o státní příspěvek 200 dinárů na zaměstnance. 

ostuda ( 6. září 2020 04:59 )

korona korona Štěpáne, co to neseš ve džbáně? nesu nesu koronu, upad sem s ní na hubu. číňani se sběhli, koronu mi snědli

ostuda ( 6. září 2020 04:49 )

z blesku se stalo koronastršidlo - asi nás to učí nazpaměť

ostuda ( 6. září 2020 04:41 )

kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs­kOrO­nAvI­RuSkO­rOnA­vIrUs vás sežere!!!!!!!!
vás sežere! vás sežere! vás sežere! vás sežere! vás sežere! vás všechny sežere!!!

trintin ( 5. září 2020 22:25 )

nadávají, že jim kuchař nandal málo," ?? Muslimové vás naučí v kostele hvízdat, vy nevěřící All inclusive.

SCHWARZENBERG ( 5. září 2020 13:22 )

Tak hlavně aby si blbky přivezly výtoky z pochvy a nějakého toho malého Mustafu nebo Osmana

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa