Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tunisko a Egypt chtějí po turistech testy na covid. Jaké jsou výjimky z nařízení?

Aktualizováno -
19. srpna 2020
19:38
Autor: ČTK - 
19. srpna 2020
15:50

Do Tuniska bude nutný negativní test na koronavirus, a to pro cesty ze všech zemí. Tedy i z Česka. Informovala o tom na twitteru tuniská tisková agentura TAP, podle níž to ve středu oznámil tuniský ministr zdravotnictví. Zatím není jasné, od kdy tato povinnost bude platit. Negativní test na koronavirus bude muset od 1. září předložit také každý, kdo přijede do Egypta. České cestovní kanceláře obnovily lety do Tuniska v sobotu. Češi, kteří do země přijeli v rámci organizované turistiky, se nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19. Tato výjimka platí i nadále. Dovolenou tak máte jistou i bez testu.

„Žádný cestující nebude moci vstoupit do Tuniska, aniž by předložil negativní test na koronavirus, a to bez ohledu na zemi původu,“ řekl na tiskové konferenci tuniský ministr zdravotnictví Muhammad Habíb.

S cestovkou do Tuniska i bez testu

Tunisko znovuotevřelo hranice pro turisty po více než třech měsících koncem června na základě systému semaforu, tedy podle epidemické situace v různých zemích. Pro Českou republiku odblokovalo omezení na konci července a ČR zařadilo mezi bezpečné země na začátku srpna. Od té doby se čeští cestující při cestě tam i zpět nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19, ani nastoupit do karantény.

„Mohu ujistit všechny české turisty, kteří se chystají do Tuniska s cestovními kancelářemi, že se pro ně nic nemění. Není třeba mít test v případě organizované turistiky, vyjednaná výjimka stále platí! Ověřili jsme to u tamního ministerstva zdravotnictví,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Evropská unie zařadila Tunisko mezi bezpečné destinace na konci června, Česká republika tak učinila až od 3. srpna. Tuzemské cestovní kanceláře první lety do severoafrické země vypravily v sobotu. O Tunisko je podle nich velký zájem, klientům nahrazuje zatím nedostupný Egypt a Turecko.

Vysoké prodeje hlásí všechny velké cestovní kanceláře. S CK Fischer tam podle jejího mluvčího Jana Bezděka míří stovky lidí. CK Exim Tours podle svého obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky zvýšila kapacitu letů, aby uspokojila poptávku. CK Blue Style prodloužila sezonu a poslední let zatím vypravuje 22. listopadu.

Žádný individuální program

První Češi odletěli charterovým letem do Tuniska v sobotu. Většina z nich má dovolenou zakoupenou na osm dní. „Pro Českou republiku se nic nemění. Lidé mohou do Tuniska létat v rámci organizované turistiky s cestovními kancelářemi bez povinnosti prokázat se negativním testem na koronavirus,“ řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Individuální program v zemi nebude možný, uvedla dále asociace.

V Tunisku se od počátku pandemie covidu-19 dosud potvrdilo na 2310 nakažených koronavirem SARS-CoV-2 a 57 úmrtí v souvislosti s nákazou. V posledním týdnu tam zaznamenali výrazný nárůst odhalených případů za den, větší než koncem března, kdy byla dosud situace nejhorší. V úterý se tam potvrdilo 129 nakažených, což je nejvíce od počátku pandemie. Koncem března se denní nárůsty pohybovaly v desítkách případů (maximálně to bylo šest desítek denně).

Egypt bude chtít negativní test

Negativní test na koronavirus bude muset od 1. září předložit každý, kdo přijede do Egypta. Oznámil to ve středu podle agentury Reuters egyptský premiér Mustafá Madbúlí. Káhira už dříve požadovala negativní test po návštěvnících z cizích zemí, nařízení se však netýkalo některých turistických letovisek včetně Hurgady či Šarm aš-Šajchu. České ministerstvo zahraničí Čechům doporučuje do země cestovat pouze v nutných případech.

Egypt od 1. července obnovil mezinárodní lety a otevřel u turistů oblíbené přímořské resorty Šarm aš-Šajch a Dahab na Sinajském poloostrově, Hurgada a Marsa Alam u Rudého moře a Marsa Matrúh na pobřeží Středozemního moře.

Přes 5000 úmrtí na covid-19 v Egyptě

Od 15. srpna musí turisté při cestách do Egypta s výjimkou výše zmíněných letovisek předložit negativní koronavirový test PCR. Není zatím jasné, zda výjimka bude platit i od září.

Ve zhruba stomilionovém Egyptě se od začátku epidemie koronavirem nakazilo bezmála 97 000 lidí, z nichž přes 5100 zemřelo. Pandemie podobně jako v jiných státech zastavila egyptský turistický sektor, který tvoří zhruba pět procent hrubého domácího produktu země (HDP). V březnu severoafrický stát ve snaze zpomalit šíření infekce pozastavil pravidelné mezinárodní lety a zavřel restaurace, hotely a kavárny.

jonn ( 19. srpna 2020 20:31 )

Seďte doma na pr .delce a nic nechytnete .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa