Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus v Praze: Šíří se hlavně mezi mladými lidmi. Počet nových případů klesl

Autor: jza - 
10. srpna 2020
20:04

Řadu lidí v posledních týdnech znepokojil poměrně vysoký nárůst počtu nakažených v hlavním městě. Aktuálně je nemocných 935 lidí, stále však platí dřívější ujištění pražské hygieny, že drtivá většina nakažených není v ohrožených věkových skupinách a nemoc u nich má jen mírný průběh. Za poslední měsíc se téměř zdvojnásobil počet nakažených ve věku 20 až 29 let. 

Podle posledních informací, které zveřejnila Hygienická stanice hl. města, se od počátku epidemie nakazilo 3617 lidí, z toho se už 2577 uzdravilo a 105 lidí na nákazu zemřelo. Za posledních 24 hodin přibylo 35 nových případů. Praha je nyní po okresu Frýdek-Místek druhá v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, ministerstvo zdravotnictví uvádí nyní 89 nakažených na 100 tisíc lidí.

Ze statistik lze vyčíst, že za poslední měsíc přibylo nakažených hlavně mezi mladými lidmi, kteří ve většině případů nemoc prodělají bez větších problémů. Podle údajů z 10. července bylo ve věkové skupině 20–29 let 429 případů, o měsíc později již hygienici uvedli číslo 841. Statistika ukazuje celkový počet nakažených od začátku epidemie, neznamená to tedy, že všichni byli nemocní ve stejnou dobu. Naznačuje však, že za poslední měsíc se minimálně několik stovek lidí v této věkové skupině nemocí covid-19 nakazilo.

Počet nakažených ve věkových skupinách v srpnu (vlevo) a v červenci (vpravo):

Počty nemocných podle věkových skupin Počty nemocných podle věkových skupin | Hygienická stanice hl. města

V dubnu bylo podle údajů hygieniků v Praze nejvíce nakažených ve věkové skupině 40–49 let, v květnu již bylo podobné množství nakažených i ve skupině 30–39. Před měsícem už bylo nejvíce nakažených třicátníků a nyní je nejvíce lidí s nemocí covid-19 již právě ve věku 20–29 let.

Více mladých lidí 

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se dá větší počet nakažených u mladých lidí částečně vysvětlit i tím, že během léta koná více společenských akcí, kam mladí lidé chodí spíše než starší generace. „Čím více lidí potkám, tím je mezi nimi více možných zdrojů nákazy,“ poznamenala. Sama již poté, co se objevilo ohnisko nákazy v klubu Techtle Mechtle, doporučovala, aby se lidé bavili spíše venku než v uzavřených prostorách.

Před čtyřmi měsíci, kdy koronavirová epidemie v Česku vrcholila, bylo ve věkové kategorii 20–29 let nakažených jen 230 lidí a nemocnost byla 160 na 100 tisíc obyvatel v tomto věku, před měsícem byla nemocnost 300 na sto tisíc lidí a dnes je to již 600 nemocných. Podobný nárůst se dá nalézt u mladší věkové skupiny 10–19 let, kde v červenci bylo za celou dobu trvání epidemie 107 nakažených a v srpnu již 236. 

Naopak nijak zvlášť se nezměnil počet nakažených u starších lidí, kteří jsou nejzranitelnější. Podle Zdeňky Jágrové se podíl nakažených ve věku nad 65 let pohyboval minulý týden kolem tří procent. „Včera byl věkový medián 31 let,“ uvedla v pondělí pro Blesk. Stále platí, že většina nakažených v Praze má spíše mírný průběh nemoci.

Zelená na semaforu

I proto je Praha stále na tzv. semaforu ministerstva zdravotnictví zelená. „Hlavní město Praha dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření, avšak pouze cca 17 procent zjištěných nákaz nemá jasně určitelný původ. Situace je tak i přes vysoký počet nově diagnostikovaných pacientů kontrolována,“ oznámilo ministerstvo.

Přestože se zatím žádná přísnější opatření nezavádějí, vedení hlavního města plánuje nová testovací místa, z nichž jedno by mělo být určené i pro cizince. Minulý týden to oznámil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Další by měla být určena pro Pražany. Vedení Prahy  již také několikrát potvrdilo, že jakmile to počasí dovolí, bude ve všech vozech MHD povinné nošení roušek a pokud je to možné, měli by je lidé preventivně nosit i nyní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 12. srpna 2020 18:25 )

Většina lidí se nedožije ani osmdesátky, takže váš dědeček dostal od osudu bonus nejméně 13 let. To není zas tak málo.

elega ( 10. srpna 2020 21:53 )

My ano, zemřel nám na něj dědeček v domově pro seniory. Bylo mu 93 let. Bohužel pro řadu lidí nemají staří žádnou cenu, takže očekávám cynické reakce....

vagin-analev ( 10. srpna 2020 21:36 )

Prosím zná někdo někoho nakaženýho tím coronaviram ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa