Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Desatero pražského magistrátu proti koronaviru: Nechat se očkovat, vyhýbat se lidem - co dál?

Autor: ČTK - 
7. srpna 2020
15:01

Situace ohledně koronaviru v hlavním městě už zdaleka není tak růžová, jako byla zhruba před měsícem. Magistrát proto ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí vydal desatero doporučení k prevenci onemocnění covid-19. Ač je určeno především seniorům a chronicky nemocným, vzít si z něj může každý to „svoje.“

Prvních pět bodů zahrnuje udržování odstupu 1,5 metru, mytí rukou, dezinfekci povrchů, vyhýbání se větším srocením lidí a používání respirátorů a roušek. Další doporučení mluví o očkování proti sezonní chřipce, které snižuje riziko, že lidé s křehčím zdravím prodělají dvě závažná virová onemocnění po sobě, nebo dokonce současně.

Podobně podle magistrátu a hygieniků funguje i očkování proti pneumokokům, tedy bakteriím, které způsobují přes 30 procent závažných infekcí navazujících na virová onemocnění, typicky jde o zápal plic. „Tento typ očkování chrání celoživotně, nejen přechodně v době jedné epidemie,“ uvedl magistrát. Lidem nad 65 let a pacientům s některými chorobami očkování proti chřipce i proti invazivním pneumokokovým onemocněním plně hradí pojišťovna, ideální je podle odborníků jej provést na podzim.

„Snížit riziko onemocnění nebo zmírnit jeho průběh mohou lidé také posílením imunitního systému. Přínosem je v tomto případě doplnění vitamínu D, dodržování zdravé životosprávy a udržování přiměřené tělesné váhy,“ uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Přituhuje

V Praze se v posledních dnech denní přírůstek nakažených koronavirem drží kolem padesátky. Dosud se podle informací hygienické stanice ke čtvrtečním 18:00 v metropoli nemocí covid-19 nakazilo 3438 lidí, 2285 z nich se uzdravilo a 105 zemřelo. Aktuálně nemocných v metropoli je víc než 1000, podobně jako na konci dubna. Platí povinnost nosit roušku v metru a všech zdravotnických zařízeních, vedení města spolu s hygieniky navíc zvažují návrat povinnosti zakrývat si ústa a nos ve vnitřních veřejných prostorech.

veronika novotna ( 7. srpna 2020 17:11 )

Joo.Očkovat.A čim😂Mám pocit ,ze nic nemaj ne🧐Co to píšou za bludy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa