Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pandemie drtivě dopadla na cestovní ruch v Česku. Turistů ubyly miliony

Autor: ČTK - 
7. srpna 2020
10:30

Služeb ubytovacích zařízení v Česku v letošním druhém čtvrtletí využilo 988 000 lidí, meziročně o 82,9 procenta méně. Hosté v nich strávili i méně nocí. Jejich počet se proti stejnému loňskému období snížil o 81,7 procenta na 2,6 milionu. Důvodem propadu návštěvnosti byla opatření proti šíření koronaviru, přičemž nejvíce to dopadlo na hotely a penziony v Praze. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

„V absolutním vyjádření se jedná o meziroční úbytek téměř pět milionů hostů a 11,5 milionu nocí. Protikoronavirová opatření přinesla výrazné omezení domácího cestovního ruchu především v dubnu a květnu a prakticky se zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných cizinců se ve sledovaném období snížil o téměř 96 procent a domácích hostů o více než dvě třetiny. V souvislosti s tím tuzemská ubytovací zařízení zaznamenala ze strany zahraničních a českých hostů i méně strávených nocí. Cizinci strávili v hotelech či penzionech o 96,2 procenta méně nocí než o rok dříve a Češi o téměř 67 procent méně.

Mezi českými regiony propad návštěvnosti nejvíce postihl hlavní město, kde se od dubna do konce června počet ubytovaných meziročně snížil o 93,6 procenta a počet nocí strávených v ubytovacích zařízeních o 94,9 procenta. Přes milion nocí chybělo také ubytovatelům v Karlovarském kraji, návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení klesla plošně ale ve všech krajích, uvedli statistici. Koronavirová krize se nevyhnula ani lázním.

První případy nákazy koronavirem se v Česku objevily na počátku března a krátce poté vláda přijala preventivní opatření proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin, obchodů, hotelů a omezení cestování. Postupně je pak začala uvolňovat od poloviny května.

Video  Lázeňská inspektorka: Františkovy Lázně a komfort hotelu Pawlik  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 7. srpna 2020 11:34 )

"Pandemie drtivě dopadla na cestovní ruch v Česku. "

Jak kde. Šumava je turisty narvaná! Jestli to nebude pro to, že ceny jsou tu stravitelné i pro běžného, Českého občana. Ne jako předražená města a hlavně Praha! Tam ať jdou postižení hoteliéři a restauratéři plakat k Hřibovi, že jim vyhnal bohatou klientelu z Ruska a Číny!! Co si Pražáci zvolili, to mají!!

kralovna-vsech-mori ( 7. srpna 2020 11:21 )

Do Prahy byla hanba jet jak tam je všechno předražené. Takže mají nasyslíno na kolik let dopředu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa