Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová odběrná místa pro testy na koronavirus: Turisté mohou chodit na Václavské náměstí

Aktualizováno -
14. srpna 2020
14:30
Autor: jza - 
6. srpna 2020
18:05

V Praze v posledních dnech přibývá zhruba padesát nových případů nemoci covid-19, i proto se s největší pravděpodobností od září opět zavede povinné nošení roušek ve všech vozech MHD. I proto přibylo další odběrové místo - a to přímo na Václavském náměstí. To by mělo sloužit hlavně turistům.

K přísnějším opatřením se zatím nepřistoupilo hlavně kvůli vysokým teplotám, které v poslední době panují, a řada vozů MHD není stále dostatečně vybavená klimatizací. Přísnější opatření se zatím zavádět neplánují. „Pokud by se však vyvíjelo horším směrem, tak je možné, že se zavedou roušky i v uzavřených společných prostorech, jako jsou například obchodní domy a veřejné budovy,“ doplnil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který ma na starost mimo jiné i bezpečnost obyvatel. V Praze jsou nyní roušky povinné v metru a ve zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách, v čekárnách u lékaře a v nemocnicích.

Další odběrná místa

V nejbližší době by mělo v Praze opět přibývat také testovacích míst, což by mělo přinést hlavně větší komfort lidem, kteří se obávají nákazy. Nebudou tak podle Hlubučka muset zbytečně čekat. „Dnes, když se chcete otestovat, tak se poměrně složitě dostáváte někam do nemocnice, tam si musíte vystát frontu, není to úplně komfortní,“ poznamenal Hlubuček.

Testy pro turisty

Počítá se s jejich výskytem v nejméně pěti městských částech včetně centra. Místa již jsou vytipována, první z nich se otevřelo v pátek. Sloužit má hlavně zahraničním turistům. „Chceme tuto službu nabídnout pro návštěvníky Prahy, cena by měla být 1750 korun,“ oznámil náměstek. Centrum je na adrese Václavské náměstí 29, výsledky poskytuje do 24 hodin. 

Hlavním důvodem zřízení toho centra je, aby se turisté nemuseli pohybovat po Praze a hledat odběrná místa, která jsou většinou spíše mimo centrum. Nebudou muset zbytečně jezdit MHD nebo taxíky, a nehrozí tak případné šíření nákazy. Odběrové místo ve spolupráci s pražským magistrátem provozuje soukromá laboratoř GHC Genetics, jejíž pracovníci odběry provádějí prostřednictvím PCR testů, tedy testů výtěrem z nosohltanu. Místo je v provozu denně od 08:00 do 18:00.

V Praze nyní odebírá vzorky na testy na koronavirus deset nemocnic a soukromých laboratoří. Na většině místech testují pacienty indikované hygienickou stanicí i samoplátce. Odběry provádí například v Ústřední vojenské nemocnici, v Nemocnici na Bulovce, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v areálu laboratoře Prevedig v Praze 8 nebo na zámku Veleslavín, kde odběry provádí pracovníci společnosti EUC Laboratoře. GHC Genetics také v Praze provádí testy u Polikliniky Prosek v Praze 9.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa