Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vojtěch o novince pro Česko: Semafor ukáže, kde jsou problémy a jak s virem bojovat

Aktualizováno -
27. července 2020
13:59
Autor: ČTK, sova - 
27. července 2020
11:40

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí představil systém tří pohotovostních stupňů, kterými by se hygienici měli řídit při vyhlašování opatření proti šíření nového koronaviru v jednotlivých regionech. Systém, který vznikal ve spolupráci s epidemiology a Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), by měl určovat například pokyny pro nošení roušek nebo pro fungování zvláštních oddělení v nemocnicích. Má plnit roli pandemického plánu, kvůli jehož absenci čelí vláda a ministerstvo zdravotnictví kritice.

Semafor bude rozlišovat stupně rizika nákazy na úrovni okresů. Jako důvod uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) velikost některých krajů a rozmanitost jejich epidemiologické situace.

Asi by nebylo úplně objektivní hodnotit kraj jako celek, hlavně v případě těch větších krajů,“ řekl ministr.

První mapu Česka podle epidemiologického rizika v jednotlivých okresech zveřejní ministerstvo zdravotnictví 3. srpna, následně ji bude v týdenních intervalech aktualizovat. Uvedl to na tiskové konferenci vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar.

Klíčová role zůstává hygienikům

Takzvaný semafor bude rozdělen na čtyři stupně rizika označené šedou, zelenou, žlutou a červenou. Podle aktuálních dat by nejvyšší stupeň nikde v zemi neplatil, žlutý by byl pouze v Praze a zelený v některých okresech Moravskoslezského kraje, Středočeského kraje a na Jihlavsku.

Vyhodnocení rizika a přijetí nutných opatření by příslušelo krajským hygienickým stanicím. 

Je to rámcové opatření, stále tu klíčovou roli mají epidemiologové a hygienické stanice,“ zdůraznil ministr Vojtěch. Při nejvyšším stupni rizika by zřejmě platilo doporučení nebo povinnost vyhýbat se kontaktům s jinými lidmi a omezit cesty jen na nezbytné minimum. „Za jistých okolností i doporučení zajistit si zásoby jídla, léků na 14 dnů,“ řekl Maďar. Omezen by byl i provoz školských zařízení či náboženských nebo sportovních akcí.

První stupeň by znamenal například omezení návštěv

U druhého nejvyššího stupně by mohli hygienici omezit počty účastníků akcí, omezit otevírací hodiny podniků nebo vyčlenit lůžka v nemocnicích. Zaměstnavatelé by měli zvážit oddělení kontaktu mezi zaměstnanci na jednotlivých směnách. Při zeleném stupni by měla platit omezení pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb.

Denní nárůst potvrzených případů v Česku v uplynulých dnech rostl, i když počet hospitalizovaných zůstává nízký. Vláda nicméně od soboty zavedla v celém Česku opět povinnost nosit roušky na vnitřních akcích nad 100 lidí. Od pondělí je omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, dosud činila 1000 lidí. Opatření se zároveň mohou už nyní lišit podle regionu. Například v Praze od pondělí platí povinnost nosit roušky i v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře.

Těžký průběh nemoci má asi pět procent infikovaných

Podle ministerstva zdravotnictví je z plošného hlediska epidemiologická situace v Česku dobrá. Ve většině okresů není žádný nebo je jen sporadický výskyt nově nakažených. V Praze a v Moravskoslezském kraji, kde je nakažených nejvíc, současná situace nevedla k žádnému výraznému tlaku na kapacity zdravotnických zařízení. Lidé z rizikových skupin a s těžkým průběhem nemoci covid-19 tvoří asi pět procent všech nakažených.

Už od června funguje v ČR také takzvaný semafor pro Evropu, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. U zemí s nízkým a středním rizikem úřady nevyžadují po českých občanech negativní test na koronavirus nebo místo něj nenařizují karanténu. Ty jsou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem. Všechny členské země EU jsou nyní v kategorii s nízkým rizikem nákazy.

Lucio1 ( 27. července 2020 19:52 )

Moc nechápu, proč by Praha měla být nejhorší, když situace jinde v přepočtu na obyvatele je mnohem horší..

kurna1 ( 27. července 2020 15:04 )

Pane Vojtěchu to už tady jednou bylo a nějak to nefungovalo. No uvidíme na druhý pokus

ingmarie ( 27. července 2020 14:41 )

No nazdar! Tak do toho bordelu vnesli další nepřehlednou okresní pakárnu Penzistům na vsi budou každej den ráno starostové hlásit barvu dne aby věděli kde a jak zakryt a odkryt čenich na místě a jak v okolních okresech Ještě to chce na hranice okresů umístit kontrolní hlídky

Kazin ( 27. července 2020 14:11 )

Kašlu na Tebe i další magory roušky už nosit nebudu

Kadelnix ( 27. července 2020 14:06 )

Souhlas je to jen banda vychc.a..ných darebáků co neví nic a chtějí si jen nahrabat prachy bez práce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa