Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ať Vojtěch skončí, bouřili demonstranti. Ministr odmítl a opět si rýpl do hygieničky

Autor: ČTK - 
20. července 2020
22:17

Účastníci dnešní demonstrace v Ostravě vyzvali k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kvůli náhlému zavedení protiepidemických opatření kritizovali komunikaci vlády a krajské hygienické stanice. Vojtěch se ale k demisi nechystá, výzvy považuje za neadekvátní. Hygienici dnes v Moravskoslezském kraji zaznamenali nové výskyty covidu-19 mimo známá ohniska, nákaza se objevila mimo jiné na Karvinsku v domově seniorů v Havířově a v nemocnici v Bohumíně.

Na Masarykově náměstí v Ostravě se odpoledne na demonstraci sešlo kolem 1500 lidí. Řečníci označili vládu za nekompetentní. Situace na Karvinsku, zejména v OKD, byla podle nich podceněna a nekomunikována s veřejností. „Odpovědnost jednoznačně nese ministerstvo financí v čele s ministrem Adamem Vojtěchem. Jako první bod protestů tedy žádáme jeho okamžité odstoupení,“ řekl Přemysl Bureš z pořádající iniciativy Ostrava nemlčí.

Účastníci akce také vzkázali politikům, že Ostrava nadále odmítá být regionem porobených, mlčících a snadno manipulovatelných občanů. Upozornili i na stigmatizaci, s jakou se obyvatelé Moravskoslezského kraje potýkají, chtějí-li například jet do jiných regionů Česka na dovolenou. Situace je podle demonstrantů důsledkem nekompetentního vedení státu. Organizátoři akce zároveň upozornili, že záměrem demonstrace nebylo zpochybňování bezpečnostních rizik, ale vyjádření odporu proti aroganci neschopné, zlovolné a oligarchické vládnoucí garnituře.

Vojtěch odstupovat nebude

Vojtěch nevidí důvod, proč by měl odstupovat. „Nevidím důvod, proč bych měl odstupovat. Moje role jako ministra zdravotnictví je bojovat s epidemií covid-19,“ řekl po jednání vlády.

Povinností jeho i hygieniků je podle něj přijímat opatření, která zabrání šíření nákazy. Znovu kritizoval ředitelku krajské hygieny Pavlu Svrčinovou. Nařízená opatření ale považuje za správná. „To, co nebylo správné, bylo jednání ředitelky krajské hygienické stanice. V tomto směru jednoznačně pochybila, nezvládla situaci z hlediska komunikace. Kolegové z vlády na toto měli v zásadě stejný názor a určitě to bude vyžadovat ještě nějaké další řešení. Ale z hlediska obsahu opatření, ta byla skutečně jednoznačně správná,“ míní Vojtěch.

Povinností jeho i hygieniků je podle něj přijímat opatření, která zabrání šíření nákazy. „Nedokážu si představit, kdybychom nic nedělali, proběhly by tisícové akce, vznikla nová ohniska nákazy, byli noví hospitalizovaní... Pak bych měl asi zvážit, jestli jsme něco nezanedbali. Ale ne, pokud nastavujeme protiepidemiologická opatření ve chvíli, kdy jsou nutná,“ dodal.

Hejtman: Ať prověří opatření

Dopoledne se kvůli situaci v regionu sešla také bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje. Podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) budou preventivní protiepidemická opatření zpětně prověřována.

„Požadujeme po krajské hygienické stanici, aby opatření, která vydala, se průběžně – nejlépe v řádu dnů – začala prověřovat, do jaké míry jsou smysluplná a do jaké míry skutečně zatěžují oblasti kraje, které nemají problém,“ uvedl.

Koronavirus v Moravskoslezském kraji

Hygienici v kraji za posledních 24 hodin zaznamenali 30 nových případů koronaviru. Nejvíce opět v okrese Karviná, a to 14. Celkem tak KHS od počátku pandemie eviduje v kraji 3712 pozitivně testovaných lidí. Podle grafů Centrálního řídícího týmu Covid-19 bylo dosud pozitivně testováno 4016 obyvatel kraje. Data a údaje o nemocných z různých zdrojů se liší kvůli odlišným způsobům zpracování údajů.

Pokračovalo plošné testování zaměstnanců OKD. „Otestováno bylo zhruba 850 horníků. Z předběžných výsledků z prvního dne testování jsme zatím zaznamenali 11 pozitivních nálezů,“ sdělila KHS.

krapotkin ( 21. července 2020 09:18 )

Nauč se správně česky náno.

panda82 ( 21. července 2020 09:12 )

Bože opravdu má Ostrava takové tupce, ví ta baba co tam drží ten nápis "demisi" co to obnáší? Přál bych ji aby ji convid neminul, potom může ječet, nešíří ho zrovna ona, má zodpovědnost vůči druhým, ta je ubohá myšlením

Hoonza ( 21. července 2020 06:01 )

Když "demonstrantům" vadí rychlé vyhlášení karantény, bych se jich zeptal, kdyby u nich začalo hořet a hasiči by nejprve svolali poradu, dva dny by se radili, potom by to nechali chvilku uležet, po týdnu, dvou by přijeli ke spáleništi.... Je problém, tak se snad řeší.

Viera Vaňová ( 20. července 2020 23:23 )

Co to tu plácáš za kraviny ty idiot.Co tu pleteš premiéra tu jde o Vojtěcha a o hygienické .tak že hlavu na spálit si dá kdo ?za mne kdo to hygirnikum nařídil !a jak to že neupozornil já je Ostrava na tom.Ostravsne jdou tvrdí ne jak Pražáci kavárničku v Ostravě se maká a ne fláká jako v Praze

krapotkin ( 20. července 2020 22:48 )

Ti dva (on a Bureš) se hledali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa