Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zůstaňte doma,“ prosí úřady. V Barceloně znovu zavírají kina, omezí se provoz barů

Autor: ČTK - 
17. července 2020
18:30

Vedení španělského autonomního regionu Katalánsko vyzvalo dnes obyvatele Barcelony a poloviny obcí metropolitní oblasti Barcelony, aby omezili vycházení z domu na nejnutnější důvody, jako je cesta do práce či nákup základního zboží. Důvodem je výrazný nárůst nových případů nákazy koronavirem. V celém Španělsku přibylo za posledních 24 hodin podle ministerstva zdravotnictví 628 nakažených koronavirem, což je nejvíce v zemi od 8. května, uvedl dnes El País.

Nejvíce případů přibylo podle španělského ministerstva zdravotnictví v Aragonii (253) a v Katalánsku (121) na severovýchodě země. Podle celkových údajů od vypuknutí pandemie je nejpostiženějším regionem stále madridský, který za posledních 24 hodin eviduje 40 nově potvrzených případů, o 24 více než o den dříve. V Katalánsku přibylo o den dříve podle španělského ministerstva zdravotnictví 142 nakažených a v Aragonii 266.

Podle katalánského ministerstva zdravotnictví ale přibylo za posledních 24 hodin v tomto regionu 1111 nakažených, o den dříve to bylo 1293 nových případů. Tato čísla se výrazně liší od údajů španělského ministerstva zdravotnictví, to totiž uvádí jen případy potvrzené testem PCR.

Katalánská ministryně zdravotnictví Alba Vergésová také požádala majitele rekreačních objektů u moře nebo v horách, aby tam o tomto víkendu nejezdili. Podle mluvčí vlády tohoto španělského regionu Meritxell Budóové je nutné, aby lidé přestali se svým „příliš laxním chováním“, napsala agentura DPA.

Podobnou výzvu k omezení pohybu, jakou dnes vydala katalánská vláda pro Barcelonu, vydala už ve čtvrtek vláda Aragonie. Ta vyzvala lidi žijící v Zaragoze, která je metropolí regionu a má asi 700.000 obyvatel, aby omezili cesty do města a z města. Dnes rovněž katalánská vláda rozšířila výzvu k omezení pohybu i na další oblasti v provincii Lleida.

Katalánská vláda také zakázala v Barceloně a 17 obcích metropolitní oblasti shromažďování více než 10 osob. Zavřít se podle něj mají i kina a divadla a v restauracích se má omezit návštěvnost na polovinu. Muzea či knihovny se zavírat nemusí. Zakazují se rovněž návštěvy v domovech pro seniory a sportovní akce. Tato opatření, která mají platit dva týdny, ještě musí potvrdit soud, až poté začnou být platná.

Už v úterý katalánská vláda vyzvala obyvatele tří čtvrtí ve městě l'Hospitalet de Llobregat, které sousedí s Barcelonou a je součástí barcelonské aglomerace, aby kvůli zvýšenému výskytu nákazy omezili vycházení z domu jen na nejnutnější případy. Barcelona má asi 1,6 milionu obyvatel, celá metropolitní oblast asi pět milionů obyvatel.

Ve Španělsku se koronavirus SARS-CoV-2 dosud potvrdil u 260.255 lidí, z toho 28.420 v souvislosti s nákazou zemřelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa