Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Generál Pavel vytkl chyby během boje s virem v Česku. O kandidatuře na Hrad pomlčel

Autor: Jakub Veinlich - 
15. července 2020
13:00

Generál Petr Pavel na středeční tiskovce uvedl, že chce pomoci připravit lépe Česko na příští krize. Představil proto iniciativu Spolu silnější. Ta chce představitelům státu na konci léta představit návrh opatření, které se mají poučit z koronavirové krize, která zasáhla v minulých měsících celý svět. Pavel odmítá, že by zároveň s touto iniciativou zahajoval předvolební prezidentskou kampaň. V týmu expertů přitom nechybí ani diplomat Petr Kolář.

„Slovo koronavirus v poslední době slýcháme nejčastěji a naše iniciativa souvisí s ním a především s tím, abychom se z této krize dokázali poučit,“ řekl generál ve výslužbě na začátku tiskové konference, při které představoval motivy vzniku své iniciativy.  

Ve své iniciativě Společně silnější chce generál Petr Pavel spojit experty, kteří mají pomoci umět zvládnou případnou další koronavirovou krizi rychleji a soběstačněji. „A hlavně s menšími dopady na životy lidí v naší zemi,“ píše Petr Pavel na webových stránkách iniciativy. 

Pavel vytkl chyby

Do svého týmu už teď přibral řadu expertů a odborníků, kteří mají objet během léta několik krajů a zjistit, jak zafungoval státní, dobrovolnický i soukromý systém v případě pandemií, jako je ta nynější koronavirová. 

Při krizi stát podle Pavla těžil především ze soudržnosti občanů a měl by se poučit z chyb, které vznikly především kvůli improvizaci.

Video  Tiskovka Petr Pavel o Spolu silnější  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Jednou z těch zásadních chyb bylo fungování resortismu,“ pojmenoval zásadní problém Petr Pavel. Bylo prý až příliš vidět, že si jednotliví ministři hlídali až příliš své rezortní věci. Propojování ministerstev prý začalo až s časovým odstupem. „Další chybou byla komunikace, a ne úplně byly využity kapacity našeho domácího průmyslu,“ zmínil další úskalí Petr Pavel.  

Lékařka: Na krize je třeba se připravit lépe

Předsedkyně České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof J. E. Purkyně Jana Šeblová je přesvědčená, že stát se musí připravit i na krize, které nebudou vycházet jen ze zdravotnictví. 

„O tom, že přijde nějaká pandemie, se diskutuje minimálně 20 až 30 let. Čekala se ale spíše mutace chřipkového viru. Je tu stálá hrozba terorismu, kyberútoky. Je možné, že přijde i nějaká jiná krize,“ míní lékařka.    

V týmu i přítel Witowské

Na tiskovce Petr Pavel připravil také tým blízkých spolupracovníků, který prý ale není uzavřený a k iniciativě se mohou připojit i další odborníci jak ze státního, tak i soukromého, nebo dobrovolnického sektoru.

Video  Generál Petr Pavel: Při obětech našich vojáků musíme být jednotní  - Ivo Horváth, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mezi odborníky, které generál Pavel zlákal, je například nový přítel moderátorky ČT Světlany Witowské, bývalý diplomat Petr Kolář, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, někdejší europoslanec Jan Březina, bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval, nebo podnikatel a filantrop a podnikatel Martin Hausenblas či předsedkyně Národní asociace dobrovolnictví. 

Iniciativa Společně silnější už vybrala od 648 dárců 1 413 863 korun a podpořila 49 projektů. Sbírkovou iniciativu už ale ukončila. Teď chce Petr Pavel s odborníky objíždět jednotlivé regiony. Začít má v Plzni, pokračovat v Ostravě, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích. A zjišťovat úskalí, která se vyrojila během koronaviru a která mohou také přetrvávat. 

Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4545 lidí. Od března se nakazilo 13.341 lidí, 8441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s covidem zemřelo. 

O kandidatuře na prezidenta nemluví

V minulosti několikrát Petr Pavel připustil, že by mohl kandidovat v roce 2023 na prezidenta. Současnou iniciativu s touto možností ale nechce spojovat a odmítá, že by úterní tiskovkou zahajoval předvolební kampaň. 

„Zřejmě asi všude, kde se objeví mé jméno a tvář, se objeví spekulace o mé případné účasti v prezidentské volbě,“ připouští Pavel.

Iniciativa ale podle Pavla má své kořeny už v minulosti, „bohužel ale nebyla žádná krize, a tak tato iniciativa vyšuměla,“ odmítl spekulace Pavel s tím, že jeho dveře do jeho iniciativy má otevřené každý. „Nemíním z toho vytloukat žádný kapitál, vnímám to jako činnost týmu, který je otevřený,“ dodal.

Video  Petr Pavel a kandidatura na prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jeho případnou kandidaturu by ale uvítal například bývalý hejtman Olomouckého kraje a někdejší europoslanec Jan Březina. „Já jako potápěč mezi žraloky bez klece bych to uvítal. Já už se politikem necítím, ale jeho bych podpořil určitě,“ řekl Blesk Zprávám. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Manowar ( 15. července 2020 16:36 )

Na hrad ano,ale jako hradní šašek.

e.lesanova ( 15. července 2020 16:11 )

Ještě ten tu chyběl !! Další, co jede na vlně "slibem nezarmoutíš" aneb po bitvě každý "Pavel" generálem

gejzovic ( 15. července 2020 16:05 )

On a ferovy,to snad ne

Tara-Tara ( 15. července 2020 14:32 )

jojo, chytrý jako to pověstné radio a ve skutečnosti ví o všem skoro minimum...holt ten khaki mozeček je prevít, že

nakobyl ( 15. července 2020 14:32 )

Kde byl na jaře ten zelený mozek? To si ho teď zřejmě objednala nějaká pidistrana

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa