Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vojtěch řekl, kdy Češi odloží roušky. Novinky u restaurací i akcí, 5000 lidí na veletrhy

Aktualizováno -
18. června 2020
10:24
Autor: ČTK, Mii - 
18. června 2020
08:41

Konec roušek i ve vnitřních prostorách nastane 1. července. Pořád bude ale jejich nošení povinné na místech, kde je nákazy více, zřejmě v Praze a na Karvinsku. Od 22. června se pak budou moci konat v Česku akce pro 1000 osob a veletrhy pro 5000 osob. Hrady, zámky a zoo se vrací do běžného režimu, navíc restaurace budou moci být od začátku července otevřené i po 23:00. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to oznámil na tiskové konferenci.

Novinka v nošení roušek znamená, že od 1. července je lidé nebudou muset nosit ani ve vnitřních prostorách nebo veřejné městské dopravě. Zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru bude dál povinné jen v místech s vyšším výskytem nemoci. Zachování povinnosti by se za současné situace týkalo Prahy a Karvinska, ministerstvo chce ale ještě počkat na vývoj v dalším týdnu. Na jeho webu bude mapa s rizikovými regiony.

K dalšímu zmírňování pravidel chce ministerstvo přistoupit díky příznivé epidemiologické situaci. Doporučila ho pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření, které předsedá epidemiolog Rastislav Maďar.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covid-19,“ uvedl Vojtěch. Pokud by se někde zvýšil počet případů nemoci, místní hygiena tam přijme nezbytná opatření, doplnil.

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem covidu-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

Hospody otevřou do noci

Od 1. července už můžou být restaurace a hospody v Česku otevřené i v čase od 23:00 do 06:00. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin. I toto opatření nejspíš nebude platit v Praze a na Karvinsku.

„Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ sdělila hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Na akce může 1000 lidí, na veletrhy 5000

Kapacita účastníků pro konání hromadných akcí se od pondělí 22. června navyšuje z 500 na 1000 lidí. Koupaliště, zoologické a jiné zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky a podobná zařízení se vrátí k běžnému provozu, ruší se tak limit deset metrů čtverečních na osobu a povinné odstupy mezi lidmi. Povoleny budou od pondělí veletrhy s maximální účastí do 5000 lidí ve stejný čas.

„I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ uvedl Maďar.

Na veletrzích je podle Maďara v případě větších akcí nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím, například toalety, občerstvení, vchod a podobně, s maximálním počtem 1000 lidí na jeden sektor. „Tyto sektory mohou být i mobilní, ale platí, že musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu, případně jinou formou. Odstup mobilních sektorů musí být nejméně čtyři metry, přičemž počet sektorů na jednom místě nesmí přesáhnout pět,“ upřesnil podmínky.

Od září bude na akcích možná účast až 10 000 lidí, pokud se bude situace s epidemií covidu dál zlepšovat.

Více diváků na fotbale

Větší počet povolených účastníků se bude od 22. června týkat i fotbalových stadionů. Nově jich bude moci přijít 5000 oproti dosavadním 2500. Bude-li se epidemiologická situace vyvíjet dobře, od 1. září budou moct být sportovní stadiony a haly zaplněné z poloviny.

Kvóta 2500 lidí je platná od tohoto pondělí. I po jejím dvojnásobném navýšení budou platit stejná pravidla jako dosud. Stadiony budou muset mít stavebně oddělené sektory s maximální kapacitou 1000 lidí a vlastním vstupem zvenčí. Mezi jednotlivými sektory bude zakázáno přecházet.

Diváci na tribunách budou nadále smět sedět jen v každé druhé řadě a od ostatních osob je bude muset oddělovat minimálně jedno prázdné sedadlo. Kapacitu sektorů je tak zatím možné naplnit maximálně z jedné čtvrtiny. 

Změny pro lázně

Změny nastávají i pro lázeňský sektor, kde se ruší limit deseti lidí pro skupinové procedury a zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přesto ale apeluje, aby se lidé i nadále vyhýbali místům se zvýšenou koncentrací osob, dodržovali hygienu rukou a pokud se necítí zdravotně dobře, aby zůstali doma a vyhledali pomoc lékaře či se obrátili na příslušnou krajskou hygienickou stanici.

„Česká republika je jedna z nejvíce pokrokových na světě, co se týče návratu,“ zmínil Maďar s tím, že Češi kvůli tomuto faktu nesmějí přestat být na pozoru. Virus tu stále je a je aktivní, zdůraznil.

JaNat ( 18. června 2020 19:58 )

Až na to, že mezitím vystudoval dvě VŠ zatímco ty jsi jen řval na Blesku a tvoje slovní zásoba se zasekla u 3,14či a č...áka. Jestli chceš dělat alespoń jeho podržtašku, tak se musíš činit a ne čunit.

JaNat ( 18. června 2020 19:51 )

Posluž si, ubožáku, bez 3,14či se nevyjádříš. 💩

JaNat ( 18. června 2020 19:18 )

Degarsin, co mi tykáš ty prde zavřený v popelnici?

JaNat ( 18. června 2020 19:17 )

Vyspelú krajinu na Slovensku, probud se, jste 100 let za opicema a bez Čechů byste byli stále ještě podržtašky Uher.

JaNat ( 18. června 2020 19:15 )

Fakta mohu předložit, ale snad ne tobě, takovému feťákovi. Vyčkej času, pak to rupne najednou a budeš mít po iluzích. Je mi tě líto, je mi líto lidí, kteří sem chodí a prodali se Kalouži. Kolik ti za ty blitky platí? Apropo, ty bys taky bral, na vybranou bys neměl. Bud bys práci měl anebo bys byl na pracáku. Jo to byla éra Kalouže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa