Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vedení Prahy v karanténě! Hřibův náměstek Hlubuček má koronavirus, jak dopadly testy primátora a dalších?

Aktualizováno -
19. června 2020
14:51
Autor: ČTK, nec, pom - 
16. června 2020
22:46

„Mé obavy se naplnily!“ To napsal na twitter náměstek pražského primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN), když v úterý pozdě večer informoval, že je pozitivní na covid-19. Vedení Prahy, které s ním několik hodin sedělo na pondělním jednání rady, skončilo v karanténě a všichni podstoupili test na koronavirus. Žádný pozitivní se zatím neobjevil, negativní jsou i hasiči, s nimiž se náměstek v minulém týdnu sešel.

„Včera v průběhu dne jsem se přestal cítit dobře, večer jsem si pak naměřil teplotu 37,8 stupňů Celsia. Protože jsem se chtěl zachovat správně, zůstal jsem dnes doma a nechal se testovat,“ uvedl v úterý Hlubuček. „Svou funkci náměstka primátora pro životní prostředí budu vykonávat z domova formou home office, pokud mi to zdravotní stav dovolí. Informace o pozitivním testu je pro mě nová, nezbývá než řešit, co přijde den za dnem. Budu veřejnost informovat. Opatrujte se všichni!“ dodal na Twitteru.

Teď je v izolaci, hygienici také postupně kontaktují všechny, kteří s ním přišli do styku. Karanténa je nařízena i některým Hlubučkovým kolegům, dalším pražským politikům. Řada z nich s ním byla na pondělním jednání rady hlavního města.

„Jednání rady se zúčastnili všichni radní, část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci a také předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Celkově se situace týká třiceti až čtyřiceti lidí,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Ve středu jim byly provedeny testy, ve čtvrtek informoval primátor Zdeněk Hřib i opoziční zastupitelé Nacher a Udženija, že jejich testy byly negativní, stejně tak test šéfa koaliční strany Praha Sobě Jana Čižinského i náměstka Petra Hlaváčka (STAN).  V karanténě ale zůstávají i dál, testy totiž mohly být falešně negativní. 

Hřib tráví karanténu v odloučení od své rodiny, aby vyloučil možnost přenosu nákazy na svou manželku a tři děti. Od úterý pracuje na dálku a většiny schůzek se účastní on-line. „Včerejší (středeční) odběr na koronavirus vyšel dnes negativně, ale karanténa nadále platí až do 29. června,“ uvedl.

Zrušené zastupitelstvo

Praha nechala magistrát na Mariánském náměstí vydezinfikovat, čtvrteční jednání zastupitelů bylo zrušeno. „Bohužel není možné zajistit, aby se sešlo dostatek zastupitelů, kteří by fyzicky v sále mohli odhlasovat změnu jednacího řádů pro online jednání zastupitelstva, i když jsme na jeho konání byli technicky připraveni,“ napsal primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na svůj twitter.

„Rady jsme dělali v průběhu nouzového stavu on-line, ale bohužel po jeho ukončení si vynutili koaliční partneři opět osobní účast na jednání. Proto teď jdeme všichni do karantény,“ uvedl primátor.

Podle jednoho z koaličních partnerů, šéfa Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09), je Hřibovo nařčení malicherné a zbytečné. „Navrhovali jsme, aby městská rada začala zasedat v době uvolňování vládních opatření fyzicky a to z důvodu, že je zde celá řada palčivých témat, které je nutno podrobně prodiskutovat. Toto není možné učinit při distančním jednání rady,“ vysvětlil.

U hasičů i v zoo

Hlubuček, který je zastupitelem hlavního města Prahy, náměstkem pro životní prostředí a deset let také starostou městské části Praha-Lysolaje, v minulém týdnu navštívil několik hasičských stanic, aby hasičům poděkoval za jejich práci. „Jeho návštěvy minulý týden se týkaly pouze stanic dobrovolných jednotek, ne profesionálních,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

„Vzhledem k vazbám na dobrovolné hasiče byli odesláni na testy příslušníci, kteří přišli do přímého kontaktu s nakaženou osobou, a zároveň probíhá interní trasování dalších kontaktů pro případ potvrzení nákazy,“ dodala. Upozornilia také na to, že na všech profesionálních stanicích se už dlouho dodržují přísná hygienická opatření, jako je dezinfekce, kontrola teploty i bezkontaktní předávání směn. V pátek pak uvedla, že testy všech hasičů byly negativní a mohou se tak vrátit do služby.

9. června se Hlubuček také účastnil tiskové konference v Zoo Praha, při níž spolu s jejím ředitelem Zoo Praha slavnostně otevřeli pavilon pro jihoamerické opičky kotuly. „Pan ředitel mluvil s hlavní hygieničkou a ujistila nás, že pan náměstek byl v době, kdy se s námi setkal, negativní,“ řekla pro Blesk.cz Helena Petáková z publikačního oddělení Zoo Praha s tím, že zaměstnanci šli ve středu normálně do práce.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem slavnostně otevřeli nový pavilon kotulů veverovitých Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem slavnostně otevřeli nový pavilon kotulů veverovitých | Zoo Praha

Nakažení úředníci

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl na čas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesátka lidí byla v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dodovec ( 17. června 2020 23:45 )

No, jsem zvědav, kam se to posune. V pondělí měl totiž pan náměstek ještě tiskovku v 08:30 a o přípitky a třesení rukou nebyla nouze...
http­s://ww­w.zo­nera­ma.co­m/ko-ka/Album/6291483

montevideo ( 17. června 2020 20:19 )

Vedení Prahy nakažené? Boží mlýny existují !

Jirik-ta ( 17. června 2020 19:12 )

Ukázka jak na to. A na poslance se vládní nařízení nevztahují.

kralovna-vsech-mori ( 17. června 2020 10:41 )

Kdyby měl blb roušku tak nemusel nikoho nakazit. Rozvolňování přišlo brzo. Ať žije svododa pro shromažďování.

Milan Šmid ( 17. června 2020 07:51 )

To je asi tragedie pro Pražany kteří je volili !!!Je mi jich lito !!!To asi bude Praha normálně fungovat ???? Ale oni si to pak vyberou a pojedou všichni na prodloužené jednání e Šefem senátu ne ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa