Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus mění i výbavu mobilů. Nové modely mají zabudovaný teplotní senzor

Autor: mj - 
13. června 2020
11:25

Koronavirus je hlavním tématem posledních měsíců a dostává se stále do dalších a dalších oblastí našich životů. Stranou nejsou ani technologie. Poslední představené modely čínského výrobce Huawei přišly s novými infračervenými senzory, které mohou posloužit jako teploměr.

Během uvolňování opatření, která byla zavedena v rámci zastavení šíření onemocnění covid-19, se měření teploty stalo nevyhnutelnou procedurou před vstupem na různá místa. Když chceme jít dnes třeba k zubaři, na odběr krve nebo občas i ke kadeřníkovi, musí nám před vstupem změřit teplotu. V některých zemích se to týká dokonce i hromadné dopravy, jak píše El País.

Teploměry, kam se podíváš

I proto se v posledních měsících rozšířilo použití teploměrů, které pracují se senzorem infračerveného záření a dokážou změřit teplotu ihned. Tento nápad se zalíbil i výrobcům mobilních telefonů, a tak se teď objevují nové modely s touto technologií.

Jde konkrétně o čínského výrobce Huawei, který uvedl, prozatím jenom na čínském trhu, modely Honor Play 4 a Play 4 Pro, u kterých v menu najdete i položku teploměr. Na čínské sociální síti Weibo se objevilo video, ve kterém společnost předvádí, jak to vlastně funguje. Senzor infračerveného záření je zabudovaný na zadní straně telefonu u fotoaparátu. Stačí otevřít aplikaci a kamerou namířit na čelo, přesně tak, jak fungují i teploměry, se kterými se setkáváme i teď u vstupů do budov.

Hodnoty jsou jenom orientační

Senzor v těchto mobilních zařízeních dokáže měřit teploty od minus 20 až do 100 stupňů Celsia, jak se píše v technických specifikacích dodávaných výrobcem. Tato škála je mnohem širší než ta, kterou nabízejí běžné digitální teploměry – ty většinou fungují mezi 32 a 42,9 stupňů Celsia. Jak je pak možné, že mobily nabízí o tolik větší možnosti?

„Procesor, paměť, ani zbytek komponentů nemají vliv na přesné měření teploty. Výsledky měření teploměru v mobilu nezávisí od telefonu, ale od kvality termosenzoru, který je v zařízení použit,“ vysvětluje Rafael Socas, profesor v IT laboratoři UTAD. „Každopádně se zatím jedná jenom o orientační údaj, který nemá stejnou výpovědní hodnotu jako lékařský teploměr,“ doplnil profesor.

Senzory jako ty použité v zařízeních Huawei jsou méně přesné než teploměry, které měří vnitřní teplotu. Jsou ale daleko levnější a řada chytrých telefonů už takové senzory obsahuje. I proto bylo pro Huawei jednoduché rychle reagovat na novou situaci a integrovat tuto novou funkci.

První? Ne tak úplně

Čínský výrobce se hrdí tím, že je první, kdo přináší tuto technologickou novinku, ale na trhu jsou už i zařízení, která dokážou zachytit změny teploty. Jde o tzv. odolné telefony, které byly navrženy pro použití v extrémních podmínkách, které by mohly běžným telefonům lehce uškodit.

Takovéto telefony nemají problém s provozem v extrémních podmínkách. Můžete je používat i ve vodě, nepříznivých povětrnostních podmínkách a některé odolají i vybraným chemickým látkám. No a mezi nimi najdeme i telefony, které nabízí termosenzory, byť méně přesné než u Huawei. Jejich výsledky jsou podobné jako u termokamer.

Budoucnost této technologie je zatím nejasná. Profesor Socas říká, že uvidíme, jak bude reagovat trh: „Pokud se uchytí, určitě se najdou další výrobci, kteří budou následovat Huawei a tyto senzory ve svých zařízeních použijí.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa