Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Hledá se uklízečka. Zn.: Vyléčená korona výhodou.“ Poptávka po „promořené“ síle roste

Autor: El País, mj - 
10. června 2020
19:20

V oblasti úklidových i ošetřovatelských služeb se začaly projevovat následky koronaviru zajímavým způsobem. Zaměstnavatelé buď hledají pracovníky, kteří už nemoc prodělali, nebo naopak lidé už vyléčení tuto skutečnost v inzerátech zdůrazňují, aby zvýšili své šance.

Deník El País popisuje případ Basilia Silgera (46) ze Španělska, který se v dubnu nakazil koronavirem. Kvůli komplikacím strávil týden v nemocnici a pak ještě dalších patnáct dní v domácí karanténě. Stejný virus, který mu na začátku zabránil ve výkonu práce – Basilio pracuje jako řidič – je ale pro něj teď výhodou.

Novinka v životopisech pomáhá

Díky překonanému onemocnění je pro něj teď jednodušší sehnat práci. Před několika týdny na jednom španělském portálu uveřejnil inzerát, kde nabízel své služby. Jak uvádí sám Basilio, všichni zájemci se ho ptali na to, zdali překonal covid-19. Když už ho nebavilo pořád odpovídat na stejný dotaz, doplnil tuto informaci do svého profilu: „Mohu doložit lékařské záznamy s dvěma potvrzeními o negativním testu na koronavirus a pozitivní výsledky na protilátky.“ Silgero si dva PCR testy platil z vlastní kapsy a vyšlo ho to na více než 300 eur (téměř 8000 Kč).

Zatím to není úplně běžná praxe, ale už to není ani výjimečné. V desítkách inzerátů, které se v poslední době objevily na oblíbených španělských portálech, najdete stále častěji poptávky po lidech, kteří se vyléčili z koronaviru. Podobná situace panuje i v agenturách, které zabezpečují uklízecí služby. Personalistka z jedné takové firmy s 18letou praxí tvrdí, že se na to zájemců o práci začala ptát, protože někteří klienti to požadují.

„Když zadá klient požadavek na děvče, které překonalo koronavirus, tak takové i hledáme, stejně jako v případě, když klient požaduje pracovnici mladší 30 let,“ popisuje proces personalistka z jiné agentury v centru Madridu. V její firmě nedávno začali za 100 eur (2660 Kč) provádět i PCR testy pro zaměstnavatele, kteří o ně mají zájem.

Na zdravotní diagnózu by se vás ptát neměli

Takovéto typy inzerátů ale zasahují do základních práv pracovníků, jak vysvětluje José María Casero, tajemník madridských odborů: „Zájemce o práci má plné právo na soukromí, není žádný důvod k tomu, aby udával své diagnózy z minulosti.“ V podobném duchu se vyjadřuje i právnička Ana Gómez Hernándezová: „Skutečnost, že zažíváme krizovou situaci, nedává zaměstnavatelům právo někoho diskriminovat nebo segregovat.“

Dle průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny minulý týden, nejsou čísla nikterak pozitivní. Pouze 5,2 % španělské populace má protilátky proti viru SARS-CoV-2. Už v květnu se na inzeráty tohoto typu novináři ptali Fernanda Simóna, vysoce postaveného úředníka na ministerstvu zdravotnictví, který odpověděl: „Myslím, že takové praktiky mohou být dokonce ilegální. A pokud tomu tak není, je to minimálně nemorální.“

Zájemci o práci musí využít každou výhodu, kterou mají

Tento týden jste si mohli mezi španělskými inzeráty přečíst třeba inzerát, kde se hledá ošetřovatelka pro muže s demencí. Zaměstnavatel nabízí 500 eur (13 300 Kč) měsíčně, jeden den volna a nezáleží mu na tom, jestli má zájemkyně papíry v pořádku. Nevyhnutelnou podmínkou však je, aby mohla doložit negativní test na koronavirus.

Přesně z těchto důvodů se Erika (43) rozhodla, stejně jako Basilio, doplnit do svého životopisu jednu větu: „Mohu doložit zdravotní důkaz o imunitě.“ Lidé musí o pracovní místa bojovat, Španělsko má jednu z nejvyšších hodnot nezaměstnanosti v Evropě a je pravděpodobné, že probíhající pandemie situaci nezlepší, spíše naopak.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa