Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Německu otevírají školy u českých hranic. Sasko ale kvůli rodičům slevilo z pravidel

Autor: ČTK, sova - 
18. května 2020
13:20

V Sasku se v pondělí jako v první spolkové zemi téměř kompletně otevřely školy. Návštěva pro žáky prvního stupně základních škol ale není z rozhodnutí soudu povinná. O tom, jestli jejich děti v době pandemie způsobené koronavirem do školy půjdou, nebo se budou učit doma, mohou rozhodnout rodiče.

Saská vláda se snaží o co nejrychlejší návrat k normálu a rychlé uvolňování opatření přijatých v boji proti nákaze, která si v této spolkové zemi sousedící s Českem vyžádala 5125 nakažených a 196 mrtvých. Patří k tomu i znovuzavedení povinné školní docházky. Ne všichni rodiče s tímto krokem ale souhlasí.

Rodičům stačí školu informovat poštou nebo e-mailem

Projevilo se to i požadavkem dvojice rodičů na vydání soudního rozhodnutí, které by tuto povinnost zrušilo. Rodiče argumentovali tím, že u žáků 1. až 4. třídy na rozdíl od vyšších ročníků nebyla stanovena povinnost dodržovat 1,5metrový odstup, čímž se zvyšuje riziko nákazy. Správní soud v Lipsku na základě jejich podání vydal příslušné předběžné opatření.

Saské úřady následně oznámily, že zatím do 5. června povinnou návštěvu škol pro žáky prvního stupně ruší. Rodičům, kteří nechají své děti doma, stačí školu informovat poštou nebo e-mailem. Úřady však zároveň zdůraznily, že to neznamená, že děti, které zůstanou doma, nemají povinnost se vzdělávat stejně jako ty ve školách.

V Česku se první stupeň vrací v pondělí

Česká republika částečně otevřela školy už v pondělí 11. května. Zatím ale jen pro děti z devátých tříd a maturitní ročníky, aby se mohly připravit na závěrečné zkoušky, v počtu nejvýše 15 žáků.

Od pondělí 25. května se na českých školách otevírají i první stupně škol, podobně jako v Sasku tu docházka nebude povinná, rozhodnutí záleží na rodičích. I tady bude platit pravidlo, že v jedné třídě může být maximálně 15 dětí, při výuce mít roušku nemusí, při cestě po chodbě nebo na toaletu ale už ano.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa