Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Laboratoře šijí do Vojtěcha za nízkou cenu testů, odběrových míst pravděpodobně ubude

Autor: ČTK - 
15. května 2020
18:15

Asociace laboratoří kritizuje ministerstvem stanovenou cenu testu na covid-19 na 1 674 Kč. Podle předsedy Asociace laboratoří QualityLab Kamila Doležela je tak prakticky jisté, že bude ukončován provoz řady odběrových míst, což povede ke snížení dostupnosti testování pro veřejnost. Dosud test samoplátce stál nejčastěji 2 000 až 3 000 korun. Potřebují ho například pendleři k cestě za prací, v létě bude zřejmě povinný při návratu z dovolené.

Ministerstvem stanovených 1 674 korun má jít laboratoři, která vzorky zpracovává, pokud dělá i odběry, dostane 82 korun navíc. Podle Doležela ale tato částka náklady spojené s odběrem nepokryje.

„Kalkulace ceny by měla zahrnovat mimo jiné náklady na provoz odběrového místa včetně odběrové sady pro výtěr, kompletní výbavu ochrannými pomůckami pro personál, náklady na nájem nebo zřízení speciálního odběrového pracoviště, náklady na transport vzorku do laboratoře včetně transportního média,“ popsal Doležel.

Do ceny vyšetření vzorku je pak podle Doležela potřeba počítat i náklady na pořízení přístroje, který stojí v plně automatizované verzi 3,6 milionu korun, a vyšetřovací sadu pro každý vzorek. „Ceny vyšetřovacích kitů jsou odlišné pro různé přístroje a laboratoř má jen omezené možnosti, jak tuto cenu ovlivnit vzhledem k jejich dovozu od zahraničních výrobců,“ doplnil. Současné ceny jsou navíc ovlivněné tím, že je o ně celosvětový zájem.

Testovací kapacita Česka: 13 tisíc testů denně

Laboratoře podle asociace měly v posledních dvou měsících asi o 30 až 40 procent více obvyklého rozsahu vyšetření, přestože po celou dobu musely udržet dostupnost i pro urgentní vyšetření pacientů s jinými nemocemi. „Pokud laboratoře nebudou pokračovat v testování, dojde k zásadnímu omezení testovacích kapacit na případné další vlny,“ dodal Doležel.

Současná testovací kapacita je podle informací ministerstva zdravotnictví ze začátku května asi 13 000 testů denně. Celkem jich bylo od 1. března včetně opakovaných u jednoho nakaženého provedeno přes 340 000. Maximum za jeden den bylo 9 440. V dubnu a květnu se pohybují běžně mezi 3 500 a 8 800 denně, zejména v květnu se však méně testuje o víkendech a svátcích.

Video  Jak probíhají testy na koronavirus? Kolik stojí a jak dlouho to trvá?  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

arbitr ( 18. května 2020 06:54 )

To není problém zdravotnictví, ale trhu: je zdraví kšeft nebo právo?
Vydělávat na krizi, strachu, bezmoci i zdraví je zákonné, leč nemorální. Ale k čemu morálka, když největší kšeft je válka, a to je legalizované zabíjení a ničení?
Moralisté to považují za hyenismus, kšeftaři za "šanci" (navíc ji staví jako pomoc a službu!).

adeso ( 15. května 2020 19:50 )

zlaté české zdravotnictví všichni přikrádají a ještě lžou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa