Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec placených rychlotestů: Nemocnice v Klatovech a Domažlicích je nechtějí dotovat

Autor: ČTK - 
15. května 2020
12:05

Nemocnice Klatovy a Domažlice, které jako jedny z prvních v ČR začaly nabízet testy na koronavirus pro samoplátce, tento typ testování od soboty ukončí. Důvodem je státem nařízená maximální cena za testy, která ale nepokrývá náklady nemocnic.

„Krajem zřizované nemocnice a jejich smluvní laboratoře se s náklady na provedení odběrů a testování vzorků nevejdou do maximální ceny, kterou nově stanovilo ministerstvo zdravotnictví,“ řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

V Klatovech a Domažlicích dosud samoplátci platili 2800 korun. Podle nového nařízení ve věstníku ministerstva zdravotnictví je maximální možná cena celkem 1756 korun včetně odběru.

Dnes ještě testují

Nemocnice v příhraničních okresech Plzeňského kraje, odkud jezdí do Německa za prací tisíce pendlerů, dosud provedly od 25. dubna kolem 1900 testů pro samoplátce.

„Od soboty přestáváme dělat toto vyšetření. Všechny lidi, kteří jsou na dnešek objednaní, ještě otestujeme. Uděláme to za nařízenou cenu s tím, že to dnešní vyšetření budeme nejspíš jako nemocnice dotovat,“ dodal Kokoška.

Zájemce, které mají nemocnice objednané na sobotu a další dny, budou postupně obvolávat, nebo jim napíšou e-mail s informací, že vyšetření se dál provádět nebudou.

VIDEO: V Brně byl zájem o testy na koronavirus obrovský. Lidé takřka zaplnili Moravské náměstí.

Video  V Brně byl zájem o testy na koronavirus obrovský. Lidé takřka zaplnili Moravské náměstí.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa