Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergie v době korony: Jak si ulevit od svědění očí a v čem pomohla karanténa?

Autor: ida - 
15. května 2020
09:30

Pálí vás oči a nekontrolovatelně kýcháte? Není divu, venku všechno kvete a alergie se plnou silou »rozjely« napříč populací. Letošní jaro ale má své zvláštnosti i pro alergiky. Liší se mírou expozice pylů. V době květu olše a lísky totiž ještě neplatila žádná režimová opatření, zatímco nástup sezony břízy byl už spojený s karanténními doporučeními.

Dobrá příprava je základ. Tímto heslem se už léta řídí alergologové a imunologové v Česku, kteří mají v péči téměř polovinu naší populace. Naprostá většina pacientů má všechny potřebné léky doma už dávno před počátkem pylové sezony. „Alergici díky tomu mohou okamžitě snížit první příznaky pylové alergie, které někdy přicházejí naprosto nečekaně,“ vysvětluje MUDr. Jitka Petanová z Ústavu imunologie a alergologie VFN a 1. LF UK.

Foto:  Shutterstock

Izolace částečně pomohla

Nepopulární karanténní opatření do určité míry alergiky ochránila, protože je vystavila nižšímu působení pylů. Podobně může izolace zafungovat u malých dětí. Bývají totiž v jarních měsících častěji nachlazené a v dětských kolektivech si virózy, kašel a rýmy spolehlivě navzájem předávají. Letos se tomu vyhnuly.

„Na druhé straně naší populaci hrozí rizika spojená s omezením fyzické aktivity. Pohyb doporučujeme všem pacientům s alergiemi. Pomůže s imunitou a pročistí hlavu,“ dodává doktorka Petanová a upozorňuje: „Alergici ale musí dodržovat pravidla při pobytu venku. K nim patří sportovat nebo chodit na procházky nejlépe ráno a po dešti, v době, kdy jsou alergeny v ovzduší v nižších koncentracích, po návratu domů by se měli osprchovat, umýt si vlasy a dbát na pitný režim.“

Jak si ulevit při oční alergii?

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň částečně ulevit jde hned několika způsoby. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem,“ radí Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Například při alergii na pyl pomáhají sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Podrážděné oči je dobré vypláchnout studenou vodou.

Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit, protože při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout.

Foto:  istock.com

Další prevence pylového alergika:

\ zavírat okna v odpoledních a večerních hodinách

\ větrat nad ránem, kdy je koncentrace pylových zrn ve vzduchu nejmenší

\ nesušit prádlo venku

\ nesekat trávu

\ chránit si oči brýlemi

\ při jízdě autem nevětrat oknem

\ pořídit si protipylové sítě do oken a čističku vzduchu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa