Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman v Lánech objal Hamáčka. Muži v červeném řešili cestu z krize i druhou vlnu viru

Aktualizováno -
12. května 2020
17:27
Autor: ČTK, sova - 
12. května 2020
14:30

Prezident Miloš Zeman jednal odpoledne na pravidelné schůzce s vicepremiérem a šéfem Ústředního krizového štábu Janem Hamáčkem (ČSSD). Ministr vnitra po schůzce se Zemanem novinářům řekl, že s prezidentem mluvil o boji proti pandemii nového typu koronaviru. Bavili se také o pomoci české ekonomice či o jednotlivých vládních programech, které kabinet v souvislosti s krizí přijal. Podle fotky, kterou zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, dvojice sladila i oblečení a přes bílou košili navlékla červený svetr. Zeman Hamáčka navíc objal.

Ústřední krizový štáb bude po konci nouzového stavu i nadále fungovat, pracovat ale bude v omezeném režimu. Scházet se bude méně často. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se na tom dohodl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům to řekl po středeční pravidelné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Nouzový stav platí do 17. května, vláda o jeho prodloužení žádat nebude.

Dohodli jsme se s panem premiérem, že Ústřední krizový štáb bude fungovat v redukovaném režimu, přeci jenom bude nabíhat nový koncept pro zajišťování ochranných pomůcek, bude potřeba udržet komunikaci mezi centrem a kraji, která se nám velmi osvědčila,“ řekl Hamáček. Práce krizového štábu nyní podle něj bude probíhat ve volnějším režimu.

„Cesta z krize nebude jednoduchá“

Stálá pracovní skupina, která se scházela každý den, se nyní bude scházet jednou týdně, méně často se bude scházet i samotné plénum štábu. „Ale po nějakou dobu bychom nechali ten mechanismus aktivizovaný,“ uvedl Hamáček.

„Cesta z krize nebude jednoduchá, jsme ale všichni přesvědčeni, že ji Česká republika zvládne,“ dodal. Oba politici se podle něj shodli na tom, že pomoc ze strany státu podnikatelům i občanům musí být co nejrychlejší.

Hájit zájmy nejohroženějších

Tématem schůzky podle Hamáčka byla i otázka, jakou roli má sociální demokracie v současné krizi hrát. Podle Zemana, bývalého předsedy ČSSD, má sociální demokracie hájit zájmy těch, kteří jsou nejvíce ohroženi aktuální situací. Považuje za ně zaměstnance či lidi se středními a nižšími příjmy. „Já jsem mu slíbil, že samozřejmě tuto roli je sociální demokracie připravena hrát,“ řekl Hamáček.

Mluvili i o přípravách státu na případnou druhou vlnu pandemie. „Pana prezidenta jsem informoval o tom, jak připravujeme nákup ochranných pomůcek v rámci Státních hmotných rezerv, jak se chystá takzvaná pohotovostní zásoba,“ dodal.

Kritika od opozice za dubnovou „hromadnou“ schůzku

V lednu politici hovořili například o situaci na Blízkém východě, přípravách sociální demokracie na krajské volby či o prioritách vlády v letošním roce. Schůzka koncem února se týkala zahraniční politiky, volebního zákona či tehdejšího zásahu policie na ministerstvu práce.

Při koronavirové krizi se Zeman s Hamáčkem setkali mimo jiné začátkem dubna při jednání expertního týmu v Lánech. Opozice poté kritizovala, že přes deset účastníků schůzky sedělo blízko sebe kolem stolu, a přestože měli na obličeji roušky, před nimi bylo nachystané občerstvení.

Zeman uvedl, že se jednalo o poradu, jakých se v té době odehrávaly přes omezení kvůli epidemii koronaviru v Česku stovky, možná tisíce.

Tradici společných obědů zahájili Zeman s ministrem vnitra Hamáčkem v lednu, scházejí se přibližně po měsíci.

oldedek ( 13. května 2020 12:23 )

Jó to je podle Milošova "střihu" přátelství na život a na smrt - stejně objímal i člověka Šloufa - prostě náš největší ..... . Milouš má prostě rád lidi - a stejně silně se stará o to aby i ta jeho Hradní skvadra se k lidem chovala podle něj ....

Jarcih ( 12. května 2020 23:10 )

Jarcih ( 12. května 2020 23:08 )

ingmarie ( 12. května 2020 21:50 )

Tak aby z toho Zemanova objetí nedostal infarkt , jak se teď stává.

avina ( 12. května 2020 20:18 )

gurke zítra pohřbívá fotra. Už se bude starat jen o matku a tak jako předčasný důchodce půjde za fašistou Novotným nosit zprávy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa