Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lidi by měli žít v komunitách tří rodin, míní Prymula. Promluvil o vakcíně a rouškách na podzim

Aktualizováno -
11. května 2020
13:46
Autor: for, simao - 
11. května 2020
12:40

Epidemiolog a „tvář“ koronakrize Roman Prymula už se těší, až si v klidu vyjede na kolo a zajde si na zahrádku jedné z oblíbených restaurací. Uvedl to v rozhovoru pro MF DNES. Řekl, že roušek se jen tak nezbavíme, alespoň v uzavřených prostorách. Nevyloučil pak, že se na podzim jejich povinná „móda“ vrátí. A to především kvůli spojení chřipkové epidemie a epidemie koronaviru. Život by si dokonce nejlépe představil v malých komunitách. 

Dnešním dnem se po celé ČR otevřely v největší vlně rozvolňování obchody, kina, muzea, ale i zahrádky hospod a restaurací. Užít si znovunabyté svobody se rozhodl i epidemiolog Roman Prymula. „Na zahrádku si zajdu. Do hospody, to je jiná věc, ale na zahrádku, to jo,“ uvedl pro MF DNES.

Poznamenal, že na zahrádky se ale nevejdou všichni, a doufá, že budou lidé přistupovat k rozvolňování zodpovědně. Nepovažuje kupříkladu za „nutnou záležitost“ si zajít do kina. A řekl, jak by mohly vypadat letní dovolené. Momentálně jde o pět zemí, které mají s Českem zájem znovu vést turistický ruch. „Chorvatsko, Rakousko, Německo, Slovinsko a Řecko. Ale určitě to nebude masový exodus, že by vyjely dva miliony Čechů do Chorvatska. Myslím, že budou přísná pravidla,“ řekl Prymula a ohledně toho, zda sám pojede do zahraničí, podotkl: „Já jsem paradoxně v Chorvatsku nikdy nebyl, tak jsem si říkal, že by to teď byla zajímavá příležitost. Ale ne, my spíše zůstaneme v Česku.“

Život v Česku: Malé komunity a roušky

V rozhovoru pro MF DNES se také zmínil o změně životního stylu jako takového. Zdůraznil, že virus nezmizel, je tu někde s námi a podobně jako i jiné viry mutuje - i když ne nijak drasticky. „Pokud se dostaneme do nějaké kritické situace, tak nás znovuzavádění opatření bude poměrně hodně obtěžovat. Já bych navrhoval, aby lidé žili v nějakých menších komunitách. Že se budou například stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude,“ doplnil. 

Prymulův názor nadzvedl ze židle člena krizového štábu a šéfa stomatologů Romana Šmuclera. "To je ten rozdíl, jestli to chápete jako nějaké abstraktní epidemiologické cvičení. Nebo, zda jste pochopili, že to jsou osudy lidí z nichž 99%, covid nezabije, ale ohrožuje to samu podstatu jejich ekonomické i sociální existence. To bylo pořád řečí, jak naši dědové měli bojovat a umírat po Mnichovu statečně za záchranu svobody. Raději smrt, než žít jako otrok...My se schováme do zemljanky před covidem...," napsal Šmucler na facebook.

Zopakoval, že roušky ještě dlouhou dobu nesundáme, alespoň v uzavřených prostorách. Venku bychom pak mohli ochranu očí a úst sundat 15. června, ale jen v případě, že počet nakažených dramaticky nevyskočí poté, co se opatření rozvolní. „Pokud dopad na společnost bude rozumný a nikterak dramatický, tak můžeme bez bázně a hany roušky minimálně ve venkovním prostředí sundat,“ uvedl. 

Češi budou nosit roušky zřejmě až do léta Češi budou nosit roušky zřejmě až do léta | Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Na podzim se pak roušky opět vrátí a jejich nošení bude dost pravděpodobně ještě intenzivnější. „My budeme apelovat na to, aby se lidé včetně zdravotníků nechali očkovat proti chřipce. Protože kombinace podzimní chřipky a koronaviru bude obrovský problém. Kumulativně to může dojít do 1,5 milionu lidí. A takovou masu nezvládneme diagnostikovat, jestli mají covid-19, nebo jen obyčejnou chřipku,“ konstatoval.

Podle epidemiologa bude o dalším postupu rozhodovat, jak se posune reprodukční číslo viru. Tedy kolik lidí je schopen nakazit jeden infikovaný jedinec. Za dramatický nárůst by Prymula považoval reprodukční číslo 1,5 až 2. 

„Náš systém je kapacitně nastaven až na 1 000 nakažených denně. Ale pokud by to skákalo stylem 200, 300, 450, 500 denně, tak to už exponenciálně narůstá a bude velmi těžké to zastavit,“ vysvětlil náměstek, proč se obává dalších údajů poté, co lidé opět vyrazí do kin, muzeí a prodejen nábytku. 

Vakcína už za dva roky? 

Prymula se rozpovídal i o možné vakcíně proti onemocnění covid-19, který koronavirus způsobuje. „Už máme 108 kandidátských projektů a osm z nich už je v klinických zkouškách (…) Ale jsem zvědavý, jak rychlá pak bude distribuce, protože výrobce bude muset chrlit ne miliony, ale miliardy vakcín. Celý proces by standardně trval minimálně čtyři roky. Minimálně. Takže já si myslím, že v tom zrychleném režimu to může být rok dva,“ konstatoval. 

Dosavadní pokusný lék remdesivir pak v epidemiologovi nevyvolává přílišnou důvěru. „Zkušenosti u nás jsou takové, že remdesivir nebude lékem zlomu (...) Má toxicitu na játra, mimo jiné. Stejně jako antimalarika, která se proti covidu-19 také zkoušejí. Antimalarika v kombinaci s azitromycinem brali v Itálii preventivně někteří lékaři. A pak se ukázalo, že zemřeli pravděpodobně vinou toho preparátu, nikoli na koronavirus,“ vysvětlil. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manunu ( 12. května 2020 09:32 )

Já panu Prymulovi nevěřím ani slovo. Ty jeho nařízení silně zavání omezováním osobní svobody.

zdravymozek ( 12. května 2020 09:24 )

Co to hulíš za svinstvo???

zdravymozek ( 12. května 2020 08:47 )

A nechce nám pan lampasák nařizovat s kým budeme a s kým nebudeme kamarádit??!! a co manželku si mohu nechat??!! Běžte do ha-zlu !!!!

zada ( 12. května 2020 07:09 )

Pokud covid19 "odejde" z naší země, není to zásluhou Šmuclera, ale je to velkou záslouhou pana Prymuly. A přes to nejede vlak.

zada ( 12. května 2020 07:07 )

Věřím panu Prymulovi, pan Šmucler hájí jen svůj byznys a také svoje politické ambice po boku nového prezidenta,(stejně jako Pirk) kterým by se chtěl stá doc, Zima z UK. To je taková skupina "apoštolů" co hájí jen svoje zájmy a ambice, nikolinárodní. Protořeč taková, jaká je. Pan Śmucler se překabátil už několikrát, takže není co řešit. Pan prymula není zubař, takže epidemiologii rozumí daleko více, netž zubař Šmucler. Ono... dokonce i pan ředitel VFN běhá po nemocnici jako nebojsa bez roušky... Takže co si o tom myselt,že?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa