Dejte si hranolky dvakrát týdně, prosí farmáři v Belgii. Kvůli koronaviru má země nadbytek brambor
Úřady v Belgii ohlásily nejnižší denní statistiky k epidemii nemoci covid-19 za posledních několik týdnů. Belgické nemocnice údajně v neděli přijaly 127 nemocných, což je nejméně od 18. března, kdy v zemi začala celostátní karanténa. Farmářům dělá problém přebytek brambor právě kvůli zavírání restaurací. Belgická asociace producentů brambor Belgapom občany vyzvala, aby jedli o jednu porci hranolek týdně více.
Podobný byl i vývoj belgické bilance, která za 24 hodin narostla o 553 nakažených. Oproti průměru z posledního měsíce jde o výrazně nižší číslo, představitelé státního zdravotnictví nicméně podle agentury Reuters podotýkali, že pokles může souviset též s víkendem. Počet úmrtí připisovaných covid-19 narostl o 113, zatímco v neděli bylo ohlášeno 178 nových obětí.
Celkem už mrtvých v Belgii evidují 7 207, což u státu s 11,5 miliony obyvatel znamená jeden z nejhorších poměrů na světě. Západoevropská země ovšem na rozdíl od mnoha jiných zemí hlásí ve statistice také zemřelé z domovů pro seniory, přičemž u drtivé většiny těchto případů pouze existuje podezření na diagnózu covid-19 a infekce koronavirem u pacientů nebyla laboratorně potvrzena.
Belgická vláda minulý měsíc uzavřela školy, restaurace či kavárny a následně lidem nařídila, aby co nejméně vycházeli na ulici. Za týden plánuje začít s uvolňováním karanténního režimu, které by postupovalo v několika vlnách.
Zavřené restaurace škodí farmářům
Farmářům v Belgii dělá problém přebytek brambor právě kvůli zavírání restaurací. Celkový nadbytek brambor za tento rok by mohl činit až 750 000 tun. Belgická asociace producentů brambor Belgapom občany vyzvala, aby jedli o jednu porci hranolek týdně více. Nadbytek brambor jinak přijde nazmar.
Ředitel Belgapomu Romain Cools poznamenal, že Belgičané obyčejně hranolky jedí mimo domov, v restauracích, průměrně jednou týdně. „Na rozdíl od jiných zemí, jako je USA, kde se hranolky podávají jako příloha,“ dodal. Spotřeba hranolek v zemi od začátku pandemie koronaviru klesla o 40 %.
Podle Coolse by zdvojnásobení konzumace hranolek zamezilo plýtvání jídlem, protože by se brambory mohly ukládat v mrazácích.