Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zájem o testování neopadá. V Praze už neberou žádné dospělé, v Brně seniory

Aktualizováno -
25. dubna 2020
17:20
Autor: ČTK - 
25. dubna 2020
10:30

Odborníci ve stanech na testování kolektivní imunity v souvislosti s pandemií koronaviru už od dnešního rána v Brně netestují seniory z věkové skupiny 60 až 89 let. Potřebný počet seniorů už otestovali v minulých dnech. ČTK to řekla Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). V Praze byla  odpoledne naplněna kapacita i u dospělých ve věku 18 až 39 let. Dnes dopoledne byla kapacita naplněna již u dospělých osob v kategorii 40 až 59 let a v kategorii 60 až 89 let. Testovat se tak budou v dalších dnech pouze děti a mladiství v Kateřinské zahradě. Do dnešních 17:00 hodin bylo v Praze otestováno 232 dětí.

Fronty se dnes tvořily od šesté hodiny ráno. Lidem se rozdali pořadová čísla, aby organizátoři zamezili dlouhému čekání. Osoby s vyšším pořadovým číslem se tak mohly dostavit až v pozdějších hodinách. Na informaci, že už mnozí lidé, kteří dorazili v pozdějších hodinách, nebudou testováni, protože kapacita testování v rámci studie kolektivní imunity už byla naplněná, reagovali zájemci o testování s klidem, uvedla Klusáková.

„Organizátoři studie dnes po naplnění dospělých testovaných kohort rozhodli o uzavření stanů v Praze na náměstí Míru a v Zítkových sadech u Palackého náměstí, a to od zítřka,“ řekla mluvčí Klusáková. Od neděle tak bude v hlavním městě fungovat jen odběrové místo pro testování dětí a mladistvých v Kateřinské zahradě poblíž Karlova náměstí. Nově bude otevřeno již od 10:00 do 20:00 jako dosud.

Nejvíce teď odborníci potřebují zástupce z věkové skupiny osm až 17 let. Upozorňují, že všichni nezletilí z této věkové skupiny musí na test přijít se svým zákonným zástupcem, jinak do testování nemohou být zapojeni. „A to i v případě, že se jedná o mladé lidi starší patnácti let. Formálně jsou nezletilí, proto musí přijít se zákonným zástupcem, který na místě podepíše souhlas,“ doplnila Jelínková.

Testování kolektivní imunity začalo v Brně ve čtvrtek ráno a je o něj velký zájem. Od pátku dostávají příchozí pořadová čísla, což pomohlo velký zájem zvládnout.

Za první dva dny bylo v Brně otestováno 2386 lidí z cílového počtu 5000. Potřebují shromáždit 1000 vzorků z věkových skupin 8 až 17 let a 60 až 89 let, u seniorské skupiny už se to podařilo. Ve věkových skupinách 18 až 39 let a 40 až 59 let pak potřebují celkem 1500 otestovaných lidí, tam je otestována přibližně polovina potřebného množství lidí.

Video  V Brně byl zájem o testy na koronavirus obrovský. Lidé takřka zaplnili Moravské náměstí.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa