Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fronty delší než na banány. V Praze začalo hromadné testování na koronavirus

Autor: veef - 
23. dubna 2020
18:30

Česká republika začala s kolektivním testováním proti koronaviru. Jen v Praze se lidé mohou dát otestovat na 3 místech. Konkrétně v Kateřinské, v Zídkových sadech a na náměstí Míru. Zájem hned první den byl obrovský, lidé čekali v dlouhých frontách už několik hodin před začátkem testování. V následujících dnech se organizátoři rozhodli rozdávat pořadová čísla, a tak by lidé měli mít lepší přehled o tom, kdy a jestli vůbec se dostanou na řadu.

V Zítkových sadech u pražského Palackého náměstí se fronty tvořily od osmi hodin. Přitom oficiální začátek odběrů byl oznámen až na desátou hodinu dopoledne. V půl desáté už byla fronta taková, že policie, která dohlížela na průběh, informovala poslední příchozí, že ve frontě nejspíš stráví celý den. „Stojím tady už asi od tři čtvrtě na osm, jsem desátá v pořadí a řekli mi, že pryč se dostanu tak ve 12,“ řekla Blesku Aneta (36).

Doklady s sebou

Podle organizátorů jsou schopni otestovat zhruba 35 lidí za hodinu. Každý zájemce u sebe musí mít kartičku zdravotní pojišťovny. V Zítkových sadech ale docházelo k častým nedorozuměním, protože lidé u sebe kartičku často neměli. „Já mám u sebe jen doklad totožnosti, na stránkách bylo napsáno, že stačí jedno, nebo druhé,“ vysvětlovala starší paní medikovi, který pouštěl jednotlivé zájemce do odběrového stanu. Po kratší domluvě s kolegy bylo rozhodnuto, že stačí jeden z dokladů.

Dotazník se vyplní na místě

Před vstupem je nutné vyplnit ještě dotazník, který mohou zájemci najít i na speciálním webu o kolektivním testování. „Někteří lidé si přinesli s sebou dotazník už vyplněný. My ale potřebujeme, aby ho vyplnili až tady,“ vysvětluje medik Ondřej. V dotazníku jsou klasické otázky na pohlaví a věk, pak zaměstnání, kolikačlenná je domácnost, jestli byl člověk v zahraničí atp.

Vyšetřuje se z kapek krve

„Samotné vyšetření je triviální, odběr krve z bříška prstů. Znají to třeba diabetici, kteří si měří glykémii,“ popsal Šedo. Kapka krve se pak dá spolu se dvěma kapkami reakčního činidla do testovací pipety a během deseti až 15 minut je znám výsledek. „Je-li negativní, tak se s onemocněním s velkou pravděpodobností nesetkal. Je-li pozitivní, tak onemocnění v minulosti prodělal, a to způsobem, který mohl být i bez klinických příznaků,“ dodal s tím, že pozitivního zájemce čeká ještě klasický test z výtěru z nosohltanu a izolace do doby, než budou znát výsledek.

Policie průběžně informovala lidi ve frontě

Organizace v Zítkových sadech první den probíhala hladce. Odběry začaly přesně v deset a lidé čekali v doporučených rozestupech. „Domluvili jsme se s policií, že za dnešek stihneme otestovat maximálně 350 lidí. Máme tu dva vstupy, takže jsou i dvě fronty. Oni průběžně chodí mezi frontami, lidi počítají a informují je, jak dlouho budou muset čekat, případně že už jsou nad kapacitu,“ vysvětlila Blesku medička Hana.

Testování kolektivní imunity začalo v Praze 23. dubna 2020. V Zítkových sadech byla před desátou dlouhá fronta. Testování kolektivní imunity začalo v Praze 23. dubna 2020. V Zítkových sadech byla před desátou dlouhá fronta. | Veronika Foltová

Tři fronty na Míráku

Velký zájem byl i na náměstí Míru. Tam ale organizace lehce pokulhávala. „Slečno, jestli se chcete nechat otestovat, tak to raději nechte na zítra. Je 10:40 a ještě nezačali,“ řekl jeden z přítomných policistů redaktorce Blesku. „Jsou tu tři vstupy, takže současně i tři fronty. Kolik lidí tu teď je, nemám představu, ale podle mě určitě víc než 500. Ve tři prý vyhlásí, kolik ještě stihnou lidí otestovat, aby tady lidi nečekali zbytečně,“ dodal další přihlížející policista.

Testovací místo je také v Kateřinské. Tam se do 15:00 testují senioři. Od 15:00 je pak místo vyhrazené pro testování dětí. V plánu je v Praze otestovat tisícovku dětí mezi osmi a 17 lety věku, 1500 lidí mezi 18 a 39 lety, 1500 lidí mezi 40 a 59 lety a 1000 lidí od 60 do 89 let.

panda82 ( 23. dubna 2020 19:33 )

no jo banány se musely nakoupit v cizině za valuty až na ně bylo, ale tohle je zadarmo

Citronel ( 23. dubna 2020 19:03 )

To mělo stát alespoň dvacku,to by si hodně důchodců rozmyslelo,nakonec by byl nedostatek lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa