Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi na zákazy kašlou: Policie řešila během jediného dne 600 přestupků

Autor: ČTK, for - 
13. dubna 2020
18:05

I v neděli řešili policisté o polovinu víc přestupků proti opatřením kvůli šíření koronaviru, než je obvyklé. Dnes to uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Dodal však, že od pátku do neděle klesl počet dopravních nehod o třetinu.

Moravčík uvedl, že stejně jako v pátek a sobotu i v neděli policie zaznamenala okolo 600 přestupků, tedy zhruba o 50 procent více než o běžném víkendu. „Pokračuje to v podobném trendu,“ řekl mluvčí. Podotkl ale, že se počet dopravních nehod za tyto tři dny snížil o třetinu, zraněných bylo o desítky méně.

Lidé se shlukují 

Policie už v neděli upozornila, že se při kontrolování dodržování bezpečnostních opatření o velikonočních svátcích častěji setkávala se shlukováním lidí ve skupinkách, popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že si lidé nezakrývali ústa a nos. Od pátku do neděle panovalo na území Česka teplé počasí, dnes se ochladilo. Lze tedy předpokládat, že se i počet podobných přestupků sníží. Statistiky za dnešní den by měly být k dispozici v úterý.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula o víkendu uvedl, že se obává toho, že zhruba za týden kvůli částečnému uvolnění protiepidemických opatření a neukázněnosti některých lidí o Velikonocích přibude lidí infikovaných koronavirem.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit roušku nebo jinou ochranu obličeje, venku se mohou pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů.

Volný pohyb je možný jen v přírodě a parcích. I tehdy by ale lidé měli být nanejvýš ve dvou s výjimkou rodinných příslušníků, od ostatních musí dodržovat nejméně dvoumetrový odstup. Od úterý je také možné venku individuálně sportovat bez roušek při dodržení odstupu dvou metrů od ostatních.

hejhej ( 15. dubna 2020 12:29 )

monokl:
Babiš s Hamáčkem jednají a nařizují podle vyjádření krizového štábu, který se skládá z odborníků a ne z diskutujících v Blesku.

hejhej ( 15. dubna 2020 12:27 )

Na zákaz kašlou především mladí, " přechytřelí".

Grizelnis ( 13. dubna 2020 19:59 )

Dokud je někdo neodpraskne tak sfine tu budou furt...

Grizelnis ( 13. dubna 2020 19:58 )

Normální češi na zákazy kašlou...protože Babiš klidně nechá nalat tisice lidi ve svych firmách a bu.zwruje ostatní..fak Babiš a fak stupidní roušky isioti zkurvení....

Citronel ( 13. dubna 2020 19:28 )

Určitě si jí neřekl ani slovo,možná si se vyčítavě díval,tipuji,že jsi jí neupozornil.Ta paní u kasy upozorní prvních 100,pak si asi řekne,že je tam kvůli nečemu jinému a dělá jen to za co je placena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa