Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vysílali jsme: Hamáček o boji s koronavirem a kontrolách o Velikonocích

Aktualizováno -
8. dubna 2020
12:40
Autor: red, vei - 
8. dubna 2020
10:50

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po zasedání Ústředního krizového štábu oznámil, že na Velikonoce zpřísnění stávajících pravidel nepřijde. Zmínil, že policie bude sice v ulicích, ale nemůže být v každé obci. Apeloval proto na zdravý rozum lidí, aby si nepouštěli nikoho cizího do bytu nebo domu. Naznačil, že by mohla přijít ale určitá opatření na Domažlicku kvůli tomu, s jakými problémy se místní potýkají.

„Masivní uvolňování opatření je v tuto předčasné, jakkoliv jsem souhlasil s uvolňováním směrem ke sportům a otevření hobby marketů atd…,“ avizoval Hamáček, že před Velikonocemi už vláda žádné uvolnění nechystá.

Video  Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu  - abl
Video se připravuje ...

Lidé tak ale mohou během svátků vyrazit na nákupy na své zahrádky, do hobby marketů, nebo jen tak na kolo či si zasportovat a to mnohdy konečně opět bez roušky. Sportoviště ale nejsmějí mít otevřené sprchy. Kolektivní sporty nejsou také zatím ještě dovolené a pokud se někde potká větší zhluk sportovců, hlavně těch rekreačních, měli by si opět nasadit roušku.  

Znovu ale ministr vnitra a šéf Ústředního krizovoého štábu apeloval na ty, kteří by snad chtěli v podnělí dodržovat letité tradice. Koledníci, ale mají smůlu. 

„Měli by si ji (pomlázku) odpustit, protože je to nebezpečné.  Policie bude v ulicích, a bude provádět hlídkovou činnost.  Lidé si musí uvědomit, že buď nakazí sebe, nebo někoho jiné,“ apeloval Hamáček.  U jeho dveří by prý koledníci navíc zvonili zbytečně. „Kdybych byl doma, tak neotevřu, protože bych se bál, že mě někdo nakazí.“

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka  - abl
Video se připravuje ...

V ulicích je podle Hamáčka co nejvíc policistů. A namátkově budou kontrolovat také dodržování jednotlivých vládních nařízení. 

„Policie dělá co může, víc jich už nemáme. Budou kontrovat vládní nařízení a dodržování pokynů policejního prezidenta," více ale Hamáček nespecifikoval. 

O možných dalších úlevách, které mají postupně vracet život Česku k normálu, by měla vláda jednat příští týden hned po Velikonocích.  

„Co dalšího otevřít necháme na úterý. Chceme diskutovat, aby to opatření bylo vždy systémové. Zda má daná provozovna vchod z ulice, jak je prodejna velká a jak by se v ní dala zajistit opatření z hlediska hygieny,“ nechtěl Hamáček ani nastínit, co vše by se mohlo v příštích týdnech rozvolňovat.

Kritická situace na Domažlicku

I když se ministři pomalu začínají radovat, že se dostává nákaza nového koronaviru COVID 19 pod kontrolu, vrásky na čele jim dělá Domažicko. Hygienici tam během jidného dne ohalili 79 nových případů nákazy. 

„Většina z nich je přímo z Domažlic. Domažlický okres doplácí na návrat lyžařů, kteří za svým koníčkem vycestovali i v době, kdy už bylo zřejmé, že to není dobrý nápad. Po návratu někteří nedbali opatření a vyrazili na kulturní akce, čímž se nákaza mohla rozšířit,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Podle Hamáčka není vyloučené, že by v oblasti začala platit zvláštní pravidla. „V Domažlicích asi velmi záhy dojde k nějakým opatřením,“ avizoval Hamáček. O spřísnění podmínek by měla rozhodnout krajská hygientická stanice. 

Roušky ve schránkách nebudou

I přes původní sliby lidé jednorázové roušky do schránek zřejmě nedostanou. Podle předsedy ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je hlavní rozhodnutí především na ministerstvu zdravotnictví. Ministři o tom podle Hamáčka jednají také na vládě.

Hamáček se ale sám kloní spíše k názoru náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že by hlavní ochranou v Česku měla zůstat rouška látková. Tedy ta, kterou si lidé většinou vyrobili sami.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Z mého pohledu bude jednodušší, pokud hlavním ochranným prostředkem budou roušky látkové. Distribuovat jednorázové roušky je méně efektivní, než používat roušky látkové,“  vysvětlil Hamáček.

O uvolňování režimu se rozhodne v úterý

O možných dalších úlevách, které mají postupně vracet život Česku k normálu, by měla vláda podle vicepremkéra Hamáčka jednat příští týden hned po Velikonocích.  

„Co dalšího otevřít necháme na úterý. Chceme diskutovat, aby to opatření bylo vždy systémové. Zda má daná provozovna vchod z ulice, jak je prodejna velká a jak by se v ní dala zajistit opatření z hlediska hygieny,“ nechtěl Hamáček ani nastínit, co vše by se mohlo v příštích týdnech rozvolňovat.

villon ( 8. dubna 2020 16:33 )

Chudáci zase musely podstrkovat plátkoví sýr pod gumičkama Obětování se národu

e.lesanova ( 8. dubna 2020 15:38 )

naprostý souhlas

1pravda1 ( 8. dubna 2020 12:29 )

Nenechme cíleně nakazit svoje děti novým neprozkoumaným virem - zase někdo blábolí o promořování!!! Umírají i mladí! www.a­azdra­vi.cz­/tez­ce-nemocni-dvacatnici-tricatnici-lekari-zjistuji-ze-koronavirus-muze-byt-smrtici-i-mlade/

hejhej ( 8. dubna 2020 11:10 )

Jednání krizového štábu je daleko důležitější, než poslouchat věčně kritizující, praštěné poslance z opožumpy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa