Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš chce otevřít další obchody už ve čtvrtek. A do Brna posílá nakažené z Francie

Aktualizováno -
5. dubna 2020
18:52
Autor: ČTK, Mii - 
5. dubna 2020
17:07

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že některé další obchody by mohly otevřít již tento čtvrtek. Opatření by se mohlo týkat obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, obuví, papírnictví nebo stavebnin, řekl v České televizi. Také uvedl, že Fakultní nemocnice Brno by měla přijmout šest nemocných s koronavirem z Francie. Francie požádala Česko o pomoc.

Zpřístupnit chce vláda také některá veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Mělo by jít například o sportoviště pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu nebo kanoistiku. Zároveň by ale v těchto areálech bylo uzavřeno zázemí v podobě šaten nebo toalet.

Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, aktivní zásahy proti shlukování zákazníků, pravidla pro dezinfekci nebo měření teploty pracovníků před každou směnou.

Premiér ale upozornil, že se na tom ještě musí v pondělí shodnout vláda. Zároveň uvolnění bude podmíněno souhlasem epidemiologů na základě středečních výsledků statistik šíření koronaviru. „Budeme na vládě projednávat možnosti rozvolnění některých opatření, ale zároveň zpřísnění podmínek,“ uvedl.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogérie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zharadnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Podnikatelům je umožněn vstup do stavebnin či hobby marketů.

Francie nápor nakažených nezvládá, Česko by mohlo pomoci

O převozu pacientů z Francie jednal Babiš s francouzským velvyslancem v ČR. „Celkově jsme nabídli 12 míst, respektive 14, ještě další nemocnice se nějak přidaly, protože my samozřejmě máme dostatečnou kapacitu,“ uvedl. Francie má nyní s umísťováním nakažených do nemocnic problémy, některé její pacienty převzalo například Německo.

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára řekl, že nemocnice přijme šest pacientů na plicní ventilaci v pondělí, letadlo je přepraví nejspíš v odpoledních hodinách. Nemocnice se stará o pacienty s koronavirem, má také stan k odebírání vzorků, které pak vyhodnocuje. Z nemocnice rovněž vyjíždí odběrový tým domů k lidem s podezřením na koronavirus.

Babiš upozornil, že Česko v koronavirové epidemii už pomohlo i jiným zemím Evropské unie. „Po tom, co jsme pomohli Slovinsku, Španělsku a Itálii, tak projevujeme solidaritu v rámci Evropské unie,“ řekl.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kjui ( 5. dubna 2020 21:34 )

Ten Babis je ale hovado debilni,bych se nedivil,kdyby ho nekdo smaznul,my jsme jak debilove zavreny doma a on sem bude tahat nakazeny,to je neuveritelny,co je tohle za cloveka.

ninga ( 5. dubna 2020 21:21 )

ad Francie: pokud by to bylo "jen" humanitární gesto, tak je to OK. jenže Babiš má ve Francii byznys, tak proto. jinak by nehnul prstem. bylo to souhlasné stanovisko vlády, nebo to rozhodl tento oligarcha sám a nikdo mu neodporoval???

yzet ( 5. dubna 2020 21:01 )

Letecky přepravovat 6 fr. pacientů ?
A co zapůjčit Francii 6 ventilátorů a dva lékaře , kteří by tam personál zacvičili v obsluze,ty plicní ventilátory Francouzové jistě neuvidí poprvé v životě.
Ještě všichni naši pacienti jsou hospitalizovaní a nikdo není doma , natož aby tam umíral (udusil se). Snad i v těch domovech důchodců mají plicní ventilace, i když... tam přeci lidé umírají na své trvalé nemoci, ne na koronavirus

platykodon ( 5. dubna 2020 20:55 )

jajas ( 5. dubna 2020 20:16 )

Proč by to tady měli zrovna Francouzi "natahat"? Když už to tady "natahali" Češi? Mají to všichni stejně, tak se vzpamatuj b.l.b.o.u.n.e!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa