Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hodně mužů v jedné místnosti. Zeman, experti a Hamáček řešili koronavirus čtyři hodiny

Aktualizováno -
4. dubna 2020
18:11
Autor: ČTK, Mii - 
4. dubna 2020
17:04

Jen den před tím, než bude prezident Miloš Zeman mluvit pro Blesk, jednala hlava státu na zámku v Lánech se svým poradním týmem o situaci kolem koronaviru. Schůzky se účastnili i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) nebo ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) nebyl přítomný. Jednání za zavřenými dveřmi trvalo bezmála čtyři hodiny, Zeman pak ústy Hamáčka vzkázal, že vládní opatření podporuje.

Prezident Miloš Zeman a jeho poradní tým vyslovili podle ministrů vnitra a obrany Jana Hamáčka (ČSSD) a obrany Lubomíra Metnara (za ANO) uznání a podporu přijatým opatřením proti koronaviru. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to na twitteru potvrdil. Je třeba pokračovat a vydržet, řekli ministři po čtyřhodinovém jednání novinářům. Podle Hamáčka není ještě čas opatření nějak radikálně uvolňovat, i když se šíření nákazy daří omezovat lépe, než se čekalo.

„Každopádně teď nechystáme nějaké zásadní změny, musíme to ještě chvilku vydržet,“ uvedl Hamáček. „Nesmíme nějak usnout na vavřínech a propadnout nějaké euforii, že už je to všechno za námi, že můžeme nějak radikálně ta opatření uvolňovat,“ dodal. K otevření papírnictví a obchodů s obuví, o němž má v pondělí jednat vláda, bude chtít znát postoj ministerstva zdravotnictví.

„Prezident republiky plně podpořil opatření Ústředního krizového štábu pod vedením Jana Hamáčka,“ uvedl prezidentův mluvčí. Podle něj Zemanův expertní tým také vyjádřil velké ocenění práci Integrovaného záchranného systému.

Zemana zajímala chytrá karanténa

Velká část debaty byla podle Hamáčka věnována ekonomickým opatřením a potřebě omezení pro firmy, živnostníky i zaměstnance vybalancovat jejich podporou. „Důležité je, aby ta pomoc byla rychlá, transparentní a bez byrokratických komplikací,“ řekl Hamáček. Prezident a jeho tým chápou, že krize ještě není za námi, uvedl ministr na dotaz, zda hlava státu podporuje prodloužení nouzového stavu o měsíc, nebo jen do konce dubna.

Zeman se podle Metnara poměrně detailně zajímal o projekt chytré karantény, „který by nás měl postupně vracet k normálnu“. Bude třeba čas na to, aby se projekt rozšířil z Jihomoravského do dalších krajů. „Musíme pokračovat a vydržet,“ řekl Metnar. Také podle něj bude možné plošná opatření utlumovat postupně.

Systém chytré karantény má umožnit se souhlasem nakaženého vytvořit z údajů z jeho mobilního telefonu a platební karty mapu jeho pohybu z posledních pěti dní. Metnar k tomu uvedl, že informacemi od operátorů nebudou disponovat vojáci, ale hygienici, kteří budou určovat, kam mají vojáci zajet pro odběr vzorků. „Ta data se nebudou ukládat déle jak šest hodin, po šesti hodinách se automaticky smažou,“ uvedl ministr. Pokud hygienici během této lhůty data nestihnou využít, budou muset nakaženého požádat o souhlas znovu.

Hamáček k policejním opatřením uvedl, že chce zamezit tomu, aby se lidé o víkendech shromažďovali na parkovištích u turisticky vyhledávaných lokalit. Policejní hlídky budou tento víkend turisty z těchto míst vykazovat, aby se neopakovala situace z minulého víkendu. Hamáček věří, že Sněmovna a Senát v příštím týdnu dá policii možnost takováto shromažďování na místě pokutovat až částkou 10 000 korun.

O svém názoru na koronavirovou krizi promluví osobně Zeman v neděli od 11 hodin na Blesk.cz. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 5. dubna 2020 07:39 )

To se teda nemohli najíst před jednáním doma? A navíc jako "hladoví" by mohli jednat rychleji a nemuseli by tam sedět čtyři hoďky....fakt nechápu! A ještě se nechají vyfotit....a Ovčáček je d.e.b.i.l.!

gemino ( 4. dubna 2020 23:46 )

Stejná papalášská pakáž jako za bolševika. Tři lidi na zahrádce popíjející pivo pokutují, ale pak si soudruh ministr vnitra jde na čtyřhodinový papalášský mejdan za peníze daňových poplatníků. Ještě chvilku nás budou buze.ovat a bude to na zahájení občanské neposlušnosti

villon ( 4. dubna 2020 22:48 )

Ať nechaj žít oni nás a pak si můžou dělat co chtějí.

villon ( 4. dubna 2020 22:47 )

Nejedlej taky ignoroval karanténu a nic se mu nestalo. Hradní partička, socani a koblihy. Hlavně že buzerujou národ, to jim jde.

villon ( 4. dubna 2020 22:44 )

Tuhle když fízláci vtrhli do hospody na soukromou párty tak se šokujícím způsobem psalo, že se tam i "kouřilo!!!" Zajimalo by mně kolik retek za ty 4 hoďky vytáhnul Eman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa