Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horolezci kvůli karanténě uvázli na Mount Everestu: Vypravili pro ně soukromé letadlo a otevřeli jim hotel

Autor: ran - 
2. dubna 2020
14:21

Pro 14člennou skupinu britských horolezců museli otevřít hotel a objednat s povolením nepálské vlády speciální soukromý let. Jinak by se Britové neměli z Mount Everestu jak dostat domů. S akcí pomáhala i britská ambasáda v Nepálu. Jedním z horolezců byl také Brian Mcalpin, který účastí na podniku pomáhal získat prostředky pro britský nadační fond zajišťující vědecký výzkum srdečních chorob.   

Brian (52) není profesionálním horolezcem. Tento bývalý voják podstoupil náročný desetidenní výstup na nejvyšší horu světa především kvůli svému příteli a zároveň bývalému veliteli, který zemřel v relativně mladém věku na srdeční selhání. Brian se rozhodl udělat něco pro to, aby podobných případů bylo čím dál tím méně. Spojil se s nadací a zavázal se pro ni po celý rok pracovat jako dobrovolník.

Součástí jeho charitativních aktivit se tak stalo i neplánované uváznutí v základním táboře. „Dostaňte mě dolů, potřebuju rychle pivo,“ byla první slova, která od Briana slyšel organizační tým v základním táboře v Lukle. Panovala teplota 15 stupňů pod bodem mrazu a Britové neměli zásob nazbyt. Zprávu o nedobrovolném pobytu horolezců na nejvyšší hoře světa přinesl britský deník Metro.  

Naštěstí jejich šerpové dobře znali místní obyvatele, a tak netrvalo dlouho a promrzlí muži se ubytovali přímo v rodinách, kde se jim dostalo teplé postele, jídla i vlídného slova. Protože do města Lukla, které funguje jako výchozí bod většiny treků směřujících na Mount Everest, nevedou žádné silnice, s vybavením se tam lze dostat jedině letecky. Všechny lety ale byly kvůli vyhlášené karanténě zrušeny, včetně toho, kterým skupina měla původně odletět domů.

S pomocí britské ambasády se tak musel vyjednat písemný souhlas nepálské vlády, že může být pro horolezce vyslán speciální charterový let. To se stalo a horolezci, kteří sestoupili „z nebe rovnýma nohama přímo do karantény“, se dostali v pořádku do Káthmándú. Tam nyní budou pár dní čekat na další letecký spoj. Čas tráví ubytovaní v hotelu, který byl otevřen jen a jen kvůli nim. 

Charitativní akce, jimž se Brian chtěl po zbytek roku ve své zemi věnovat, byly sice kvůli nákaze koronavirem zrušeny, ale bývalý voják chce udělat vše pro to, aby přece jen nadaci nějaké ty peníze sehnal. „Dva přátelé mi umřeli na srdeční selhání, jeden z nich, když byl na dovolené s manželkou. Oba byli v nejlepších letech, všichni, kdo je znali, si jich vážili. Znám osobně další lidi, kteří mají voperované stenty nebo podstoupili komplikované operace srdce. Rozhodl jsem se to udělat kvůli nim, nemohu jinak,“ uzavřel Brian. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa