Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko se může vrátit do normálu v červnu, tvrdí Babiš. Proč se nenechal testovat?

Aktualizováno -
2. dubna 2020
12:37
Autor: Jakub Veinlich, sab, sova, trm - 
2. dubna 2020
05:00

Život v Česku by se po koronavirové krizi mohl začít vracet do normálu na konci května nebo v červnu, bude ale záležet na tom, jak se bude vyvíjet počet nemocných a jak Češi budou dodržovat vládou stanovená opatření a omezení. V pořadu Blesku Epicentrum to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Mluvil také o tom, že žije odděleně od své rodiny. A prozradil i to, že i když jeho okolí prošlo testy na koronavirus, on sám se jim nepodrobil.

Pro současná tvrdá opatření mluví podle premiéra křivka nakažených.  „Zlomové období bude konec dubna, kdy se očekává vrchol epidemie. Doufáme, že se dostaneme mezi 10 až 15 tisíc nakažených. A po tom období už by to mohlo začít klesat. Pokud by všechno dobře šlo, tak doufejme, že někdy koncem května, v červnu bychom se mohli dostat do nějakého normálu. Samozřejmě to jsou nějaké prognózy. Záleží, jestli skutečně lidé budou striktně dodržovat opatření vlády, které jsme rozhodli,“uvedl Babiš.

Řeč přišla i na plánované prodloužení nouzového stavu. Vláda by si ho představovala prodloužit na 30 dnů, z řad opozice ale zaznívá, že by prozatím stačily dva týdny. Podle Babiše je ale prodloužení v zájmu zdraví lidí. „My samozřejmě víme, že tento stav pro lidi není dobrý a my už připravujeme postupně uvolňování plošných opatření,“ avizoval.

Mezi prvními kroky by mělo být otevírání některých obchodů, ale při zachování jistých pravidel a omezení. O tom, kdy toto nastane, premiér mluvit nechtěl, prozradil ale, že by to mohlo být po Velikonocích.„Doufám, že po Velikonocích začneme ty obchůdky otevírat,“ připustil předseda vlády.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Co se týče možnosti pořádat svatby, předpokládá premiér, že při zavedení potřebných pravidel a opatření by to mohlo být brzo opět možné. Žádná další přísnější opatření už se podle premiéra Babiše nechystají. Nepřiklání se ani k tomu, že by byly každou neděli obchody zavřené.

Babiš se testovat nenechal

I když testy na koronavirus prošlo v pondělí 15 Babišových nejbližších spolupracovníků, včetně zaměstnanců Úřadu vlády a ochranky, sám premiér se testovat nenechal. „Moje okolí bylo testováno, já nemám příznaky, tak jsem na testech nebyl. Moje dcera Vivien byla v karanténě do soboty, nicméně je stále doma s mojí paní, která se během epidemie také angažuje. Žiju odděleně, chodím jen do práce a do objektu s kanceláří. Děláme videokonference,“ prohlásil Babiš. Dcera Vivien byla v povinné karanténě, protože se vrátila z rizikového Španělska, kde studuje.

Školy by se podle premiéra měly otevírat postupně, nejprve ty pro malé děti. „Doufejme, že ano, diskutujeme o tom, že bysme začali od těch nižších stupňů, protože přece jenom ti vysokoškoláci jsou na tom řekněme líp,“ nastínil Babiš. Zda se návrat žáků do škol uskuteční v červnu, premiér podle svých slov nechce slibovat. „Zatím to vypadá nadějně,“ řekl Babiš a zaklepal na svůj dřevěný stůl. „Musíme přežit ty Velikonoce doma a v klidu,“ dodal.

Potřeba by podle něj i ve školách bylo zajistit rozestupy minimálně jeden metr mezi jednotlivými žáky. Mateřské školy a nižší třídy základních škol by měly žáky rozdělit do menších skupinek. Uvažuje se také o rozfázování začátků hodin.

K otázce znovuotevření restauračních zařízení se premiér Babiš vyjádřil následovně: „I tam budou jasná pravidla. Připravujeme to, analyzujeme to, ale znovu opakuji, že to nastane až po Velikonocích.“

Dva roky zavřené hranice? Snad ne

Premiér se také vrátil ke slovům epidemiologa Romana Prymuly, který dříve na ČT prohlásil, že vycestovat možná lidé nebudou moci až dva roky. „Já pevně doufám, že to nenastane. Já jsem měl jet na dovolenou, tu mi ta cestovka i ten hotel posunuli o rok, takže samozřejmě ten cestovní ruch je totální paralýza,“ řekl Babiš.

Podle něj je teď načase se soustředit na turistický ruch v Čechách. „Možná vypsat nějaké programy, abychom doplnili tu kapacitu u nás doma. Někde na horách chybí kapacity. Já myslím, že Beskydy nemají dostatečné kapacity. Jeseníky, oprava kulturních památek a tak dále,“ nastínil s tím, že je potřeba investovat. „Máme krásnou zemi, krásnou přírodu, tak je to příležitost, aby lidé zůstali víc doma a tady utráceli peníze,“ doplnil. Na návrh ČSSD, že by stát lidem přispíval tisíc korun na dovolenou v Čechách, premiér blíže nereagoval. „Já to slyším poprvé od vás,“ řekl reportérovi Blesk Zpráv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

_roko77 ( 3. dubna 2020 08:53 )

3/4 republiky spolupracovalo s STB ale budou mit furk plnou drzku Babiše!

_roko77 ( 3. dubna 2020 08:51 )

No ty jsi debbiil

manunu ( 3. dubna 2020 07:32 )

juuuhele:Všechno překrucujete, já jsem pouze napsala, že návrat do škol, jak si ho představuje premiér není možné realizovat. Stejného názoru je i ministr školství Plaga a další odborníci. Já také nejsem nadšena z výuky na dálku, u prvňáčků je to náročnější než u větších dětí, ale každý to musíme zvládnout. Nevím jaké znáte učitele,ale moje kolegyně a kolegové, se shodnou na tom, že návrat do škol, jak ho naznačil premiér není možný. Věřím, že se školy otevřou na přelomu května a června pro všechny a bude se pouze dodržovat zvýšená hygiena a dezinfekce. Dál se k vašemu příspěvku nebudu vyjadřovat, jen vás upozorním, že šíříte poplašné zprávy.

Propisovacka ( 3. dubna 2020 00:52 )

Kde se v nás bere tolik nenávisti vůči jednomu člověku v této době, kterou NIKDO nepamatujeme. Babiš, Babiše, Babišovi ve všech pádech. Radši se podívejme kolem sebe, zda někdo nepotřebuje pomoc, teď už i finanční. Já to udělal a věřte, je to dobrý pocit. K p. Babišovi necítím ani sympatie, ale ani zášť. Proč? Neznám ho tak dobře, abych ho mohl soudit.

1pravda1 ( 3. dubna 2020 00:30 )

Tak vyzkoušej vládu Itálie, Španělska, USA... a neblábol, tady jde o životy. - nepochopitelné, že někteří ani nechápou, že zavřené hranice jsou už téměř všude, kde to pochopili...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa