Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V domově pro seniory v Praze 11 lidí v karanténě: Pobýval v něm nakažený senior (†95), zemřel v neděli

Autor: ČTK - 
23. března 2020
17:35

V domově pro seniory v Praze-Chodově je 11 zaměstnankyň v karanténě. Přišly do styku s pětadevadesátiletým mužem s onemocněním COVID-19, který o víkendu zemřel. Praha proto doporučí domovům, aby své klienty po převozu z lékařských zařízení umístily do izolace. Senior zemřel v neděli v Nemocnici Na Bulovce. Lidí s potvrzenou nákazou koronavirem je v Česku 1165.

„Prozřetelně udělali opatření, než dostali výsledky testů. Už při příjezdu se to personálu nezdálo, byli prozřetelní, takže byli opatrní a zavedli hygienická opatření,“ řekla po pondělním jednání krizového štábu magistrátu radní Milena Johnová (Praha Sobě). V domově na Chodově byl muž podle Johnové jeden den.

V karanténě nakonec skončilo 11 zaměstnankyň, kterým bude končit první ze dvou týdnů karantény. „Ty ostatní používají respirátory FFP2, které jsme jim dodali specificky na to oddělení, kde ten pán ten den strávil," řekla Johnová.

Obezřetnost na prvním místě

Město bude doporučovat všem domovům a zařízením, která přebírají své klienty z nemocnic, aby nově zabezpečily určitou formu izolace či karantény, a zamezilo se tak případnému přenosu nakažení. „Zkrátka je dobře být obezřetní. Tento případ nám ukázal, že to dává smysl,“ řekla Johnová.

Muž byl do nemocnice přijat 18. března, umístěn byl na standardním lůžku na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů – jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu,“ uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa