Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zoufalství lékařky Terezy: Darujte zdravotníkům respirátory, prosí

Autor: diz - 
21. března 2020
11:39

Koronavirus se valí Českou republikou. V sobotu ráno už úřady oznámily přes 900 potvrzených případů nákazy. Ta zasahuje také zdravotníky, kteří pomáhají, seč jim síly stačí. Ale ne vždy je to jen o vlastních silách. Mnozí z nich totiž trpí nedostatkem zdravotnických potřeb, především respirátorů, kvůli čemuž se možné nákaze vydávají doslova všanc. „Na veřejnosti vám ale stačí obyčejná rouška,“ obrací se na obyvatele lékařka s prosbou.

Bez přičinění složek integrovaného záchranného systému by situace v České republice byla k neudržení. Stovky a tisíce, zejména zdravotníků, přichází do dennodenního styku s lidmi, kteří jsou koronavirem nakaženi. Respirátorů je nedostatek, a když už, nosí je na ulicích lidé, kteří do tak rizikového kontaktu, jako právě zdravotníci, přijdou málokdy. Na tuto problematiku se na facebooku rozhodla poukázat lékařka Tereza Jenq.

Na hranici kolapsu

„Strašně moc mě trápí, když vidím obyčejné lidi na veřejnosti s těmi krásnými FFP3 respirátory. Pro mě je to teď něco jako krásná nová kabelka,“ uvádí ve svém příspěvku na facebooku, který záhy začaly sdílet desítky lidí i z oblasti medicíny. „Většina zdravotníků stále nemá k dispozici adekvátní ochranné pomůcky, zatím musí vystačit s obyčejnými jednorázovými rouškami nebo s těmi ušitými. Až se nakazí, nebudou se moct starat o pacienty a zdravotnictví zkolabuje.“

Lékařka se proto rozhodla přijít s výzvou, zda by lidé své funkční respirátory nevěnovali právě zdravotníkům, bez jejichž péče by v zemi nastala skutečná katastrofa. „Je skvělé, že všichni nosí roušky. Na veřejnosti Vám ale opravdu stačí obyčejná rouška, když ji nosí všichni,“ upozorňuje ve výzvě s hashtagem ‪#‎darujrespiratorzdravotnikovi‬ s tím, že respirátorů je skutečně zapotřebí jinde.

Konkrétně zmiňuje příklad jednoho svého známého lékaře z pražské nemocnice. „Kardiolog intuboval ve službě pacienta, který nebyl rizikový, takže si k němu mohl vzít jen prošlý FFP2 respirátor. Intubace je proces zajištění dýchacích cest, při kterém je riziko šíření do okolí významné. Pacient se následně testoval a naštěstí byl negativní,“ uvádí doktorka. „Kdyby byl pozitivní, skončil by lékař v karanténě, protože neměl adekvátní ochranné pomůcky. Ke každému pacientovi si je ale vzít nemůže, kvůli nedostatku.“

Netečnost zůstává stranou

Výzva lékařky nezůstala bez odezvy. „Přidávám se. Přítel je také lékař a pracuje na JIP a s těžce nemocnými pacienty. Za respirátor vám dám roušku nebo cokoliv z mého obchodu,“ uvedla pod příspěvek uživatelka Lucie K. „Je zoufalé, že lékaři ošetřují nemocné s nedostatečnou ochranou a na veřejnosti je tu milion lidí s filtrama…,“ vyjádřila svůj názor uživatelka Eva.

Za upřímnost pokárání

Na nedostatek zdravotnických potřeb si v uplynulém týdnu stěžovala středočeská záchranářka Veronika Brožová. Hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) napsala dopis, v němž ji na tristní stav zásob zdravotnických pomůcek upozornila. Místo jejich doplnění však obdržela reakci plnou výtek jak samotné hejtmanky, tak i ředitele středočeské záchranky Jiřího Knora.

„Váš otevřený dopis paní hejtmance nepovažuji za férový. Proto Vás důrazně žádám, abyste dříve, než naprosto neprofesionálně začnete hovořit, navíc lživě k veřejnosti, kontaktovala mě či ostatní členy vedení záchranky a problémy řešila primárně s námi. Ostatně, takovýto postup je popsán i v našem pracovním řádu. Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ vzkázal Knor záchranářce. Ten je od pátku shodou okolností v karanténě pro podezření z nákazy koronavirem. Spolu s ním dalších 12 středočeských záchranářů.

covidius ( 21. března 2020 15:14 )

Vsiml jsem si faktu ze zdravotnici nemaji riusky,repiratory a dalsi veci potrebne k tomu aby nebyli nakazeni.takze o tom ze vlada zareagovala vcas nemuze byt rec.jediny kdo ma 700 respiratoru te nehvyssi tridy je hrad a ten je nepotrebuje oproti zdravotnikum

covidius ( 21. března 2020 15:10 )

Neni.v iranu me nezajimaji.ziju tu a oni dostali doporuceni tam nejezdit.kdybyse ho drzeli tak tu nebudem mit tolik pripadu

e.lesanova ( 21. března 2020 14:31 )

Hodně "naříkají" i lékaři ze soukromých zařízení...viz Šmucler...zatím ale sám nevysvětlil, proč taková obří nemocnice s onkologickými pacienty a SETSAKRA drahý špás není dostatečně vybaven či jeho, opět soukromá,špičková zubní ordinace....že by "zisk" na prvním místě??????

e.lesanova ( 21. března 2020 14:28 )

covidius: a všiml jste si faktu, že v ČR zatím ŽÁDNÝ mrtvý??? Právě proto, že vláda reagovala nejlépe ze všech států, které to také postihlo????

e.lesanova ( 21. března 2020 14:25 )

Asatin :Kdybyste neměl Babiše "na mozku", tak byste si určitě ráčil všimnout, že AB za éru v politice NEBERE plat na charitu...obraťte se proto na prožírače veřejných financí ze Senátu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa