Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražská záchranka má prvního nakaženého: V karanténě zůstalo 35 lidí

Autor: ČTK, jim - 
19. března 2020
15:05

Nový typ koronaviru COVID-19 se dostal už i mezi zaměstnance Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Jejich mluvčí Jana Poštová prozradila, že jeden kolega je nakažený a dalších 35 lidí je nyní v karanténě. Od středy přibyly v Praze další tři speciální sanitky, které jezdí pro odběry vzorku pro testy na nákazu koronavirem, celkem jsou tedy čtyři. Poptávka po testech a pomoci je ale výrazně vyšší, než záchranáři stíhají.

Záchranáři mají poslední tři týdny spoustu práce. V současnosti jeden vůz na odběr vzorků zvládne denně otestovat 25 až 30 lidí.  Tísňová linka 155 eviduje nárůst stovek telefonátů denně. „Nápor na tísňovou linku je opravdu neuvěřitelný,“ komentuje situaci Poštová. Dodala, že ale stovky telefonátů nevedou k výjezdům, protože lidé volají kvůli žádosti o radu, čímž zatěžují operátory. Často si také chtějí „objednat“ test, což však není možné. Podle mluvčí je nutné vždy nejprve zavolat na hygienickou stanici, která případně testování nařídí. Prioritu mají lidé nad 65 let, pro které je nákaza nejrizikovější.

Zájem o odběry

První odběrová sanitka začala po metropoli jezdit před 14 dny, od středy se k ní připojily tři další. Vzorky odebírají pracovníci infekčního oddělení Nemocnice na Bulovce a medici z lékařských fakult Univerzity Karlovy. Kromě toho vznikl speciální tým vybavený protichemickými obleky, který se stará o pacienty s potvrzenou nákazou. I po zvýšení počtu odběrových vozů na čtyři podle Poštové poptávka po domácím testování výrazně převyšuje možnosti ZZS.

Mluvčí dále uvedla, že záchranáři nyní u všech výjezdů vycházejí z toho, že pacient může být koronavirem nakažen. Zdravotníci jsou tak vždy vybaveni respirátory nejvyššího typu FFP3, ochrannými brýlemi a rukavicemi. Pokud jde o pacienta s důvodným podezřením nebo potvrzenou nákazou, přicházejí na řadu celotělové ochranné obleky. Opatření se dotkla i dispečinku a administrativního zázemí ZZS, kde již delší dobu platí povinnost nosit roušky a pravidelně si dezinfikovat ruce.

Ke čtvrtečnímu ránu bylo v republice celkem otestováno přes 9400 vzorků, nákaza se potvrdila u 572 osob. Další možností testování jsou odběry na 17 místech v nemocnicích, jsou to infekční kliniky a speciálně postavená odběrová místa, kam mohou lidé docházet nebo dojet autem. V Praze to jsou čtyři nemocnice - v Motole, na Bulovce, v Krči a Střešovicích, za den stihnou zhruba 600 odběrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa