Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky zaměstnanců magistrátu jsou v karanténě. Snížit riziko nákazy má kamera detekující teplotu

Autor: ČTK - 
19. března 2020
14:32

Opatrnosti a prevence není nikdy dost. Nově pražský magistrát zavádí bezpečnostní opatření v podobě kamery, která umí změřit tepolotu příchozím. Opatření je i v důsledku toho, že jeden zaměstnanec magistrátu je koronavirem nakažený, a dalších zhruba 50 zaměstnanců v preventivní karanténě.

Pomocí termokamery a rychlého softwaru zařízení vyhodnotí a předá informace o tělesné teplotě procházejícího. „Detekuje rizikové osoby, jež mají dle nastavených parametrů abnormální teplotu,” řekl Jan Omelka, jednatel společnosti Astat, která zařízení dodala..

Video  U zadního vchodu magistrátu, který je v současnosti jediný používaný, je nově nainstalovaná kamera, která umí detekovat teplotu příchozích. Magistrát tím reaguje na zvýšení bezpečnosti zaměstnanců a vedení města.  - Astat
Video se připravuje ...

To dokáže změřit teplotu i u lidí, kteří mají zakrytý nos a ústa rouškou nebo mají na hlavě čepici. Teplotu snímá například z čela nebo uší. V přístroji je nastavena minimální teplota, která má být detekována. Pokud ji má procházející vyšší, přístroj na to upozorní.

Kamera dokáže rovněž vytipovat procházející, kteří nejsou přímými nosiči koronaviru. „Protože jakákoliv nákaza jiným virovým či bakteriálním onemocněním může výrazně snížit imunitu člověka, je toto zařízení efektivní i pro boj s jinými horečnatými onemocněními,” uvedl Omelka.

Bezpečí nade vše

Magistrát k instalaci přistoupil právě kvůli bezpečnosti. V budově sídlí vedení Prahy. „Je to další z preventivních opatření, které může pomoci proti šíření koronaviru. V budově magistrátu se navíc schází také krizový štáb,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Kromě kamery nechal magistrát u vchodů do svých budov umístit zásobníky s dezinfekčními utěrkami a omezen je vstup bez ochrany nosu a úst. Na všech toaletách jsou dezinfekční mýdla i dezinfekce. Zaměstnancům přepážkových pracovišť jsou rozdávány respirátory.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa